ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές και διακυβέρνηση

 02/07/2019 12:00

Σε μερικές μέρες θα γίνουν εκλογές. Για αυτές δεν ακούμε παρά διάφορες ιστορίες περί ντιμπέιτ και ερωτήματα τι θα κάνουν τα κόμματα αν. Θα πω ότι σε υποθετικές ερωτήσεις πρέπει να απαντά κανείς με υποθετικές απαντήσεις. Το σοβαρό όμως είναι ότι μετά τις εκλογές θα πρέπει να ζήσουμε με μία καινούργια κυβέρνηση και με καινούργια διοίκηση σε πολλά και διάφορα κέντρα του κράτους μας.

Όσον αφορά τις εκλογές: το ερώτημα με ποιους θα συνεργαστεί ο τάδε ή ο δείνα είναι άστοχο. Για να κατεβαίνει στις εκλογές (κάθε ένα από τα 24 κόμματα που κατεβαίνει), διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση. 

Έχει ένα πρόγραμμα (που πιστεύει ότι είναι καλύτερο από τα άλλα). Αν δεν ήταν έτσι, θα φρόντιζε να κάνει εκ των προτέρων ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται. Φυσικά, μετά τις εκλογές, όπου θα μετρηθεί η βούληση του εκλογικού σώματος, θα δούμε αν ένα από τα 24 μπορεί μόνο του να κυβερνήσει. Μετά αυτό ή όσα συμφωνήσουν μαζί του θα καταθέσει προγραμματικές δηλώσεις (όπως π.χ. έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ) και θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν προκύψει θέμα συνεργασίας εκ των υστέρων θα λυθεί όπως το έλυσαν ο Αλέξης και ο Πάνος (καλό είναι ο Αλέξης να μας πει με ποιους θέλει θα κάνει κυβέρνηση εκ των προτέρων αντί να ρωτάει τους άλλους) ή όπως το λύνουν τα κανονικά κόμματα κάνοντας εσωτερικές διαδικασίες και ρωτώντας τους οπαδούς και τα μέλη τους. Όχι με απόφαση του (ή της) αρχηγού.

Αλλά ποιο είναι το ερώτημα για το αύριο; Απαιτούνται τομές και διαρθρωτικές αλλαγές σε πολλά και κυρίως στο κράτος. Αλλαγή του συντάγματος, του εκλογικού νόμου, του εκλογικού συστήματος για την αυτοδιοίκηση, ανατροπή του παράλογου συστήματος της τριτοβάθμιας (700 τμήματα…). Αποκέντρωση του κράτους, ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, φορολογική αποκέντρωση κτλ., κτλ.. Ακούμε για αυτά; Φυσικά όχι! Ακούμε για άλλα. Υπερήφανες μπαρούφες, διαιρετικές τομές και λοιπά.

Το κομματικό σύστημά μας, που διαλύθηκε το 2012, προσπαθεί να γίνει ξανά. Οι μεγάλες οικογένειες και τα παραδοσιακά κόμματα θα επιβιώσουν. Αρκεί βέβαια και ψηφιστούν. Κόμματα κομήτες, είτε μεγάλα είτε μικρά, θα φύγουν μακριά. Σε άλλη γη, σε άλλα μέρη. Μέχρι τότε έχει ο Θεός. Την επόμενη Κυριακή ψηφίζουμε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Ιουνίου 2019