ΑΠΟΨΕΙΣ

Έκλεισε ο κύκλος μιας εξαπάτησης

 30/11/2022 19:00

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη κατά της ΜΚΟ που ενεπλάκη στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, σε βαθμό κακουργήματος. Ήταν η τελευταία πράξη μίας υπόθεσης που ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου 2022, πέρασε από διάφορα στάδια και έληξε προχθές. Είχε προηγηθεί ένα εκτενέστατο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου κυρίας Β. Σιούτη σε δομή φιλοξενίας όπου είχαν μεταφερθεί οι 38 και η οποία διαπίστωσε πως δεν υπήρχε «νεκρή» Μαρία, αλλά τα δύο παιδιά της συγκεκριμένης οικογένειας βρισκόταν υγιέστατα κοντά στον πατέρα τους και τη μητέρα τους. Τρίτο παιδί δεν υπήρξε ποτέ.

Η υπόθεση δε σταμάτησε εδώ. Η υπεύθυνη ΜΚΟ, ευθύς ως έγινε γνωστό το εν λόγω ρεπορτάζ, έσπευσε αμέσως να διαχωρίσει τη θέση της από τον δημοσιογράφο που πρωτοστάτησε στην εξαπάτηση, όπως και από τη δικηγόρο των 38 μεταναστών. Έχουμε και συνέχεια. Το γνωστό περιοδικό «Σπήγκελ», τη Δευτέρα, κατέβασε όλο το σχόλιο για τη σχετική υπόθεση, καθώς δεν είχαν επιβεβαιωθεί αυτά που υποστήριζε. Και ήρθε η ποινική δίωξη της ΜΚΟ που ολοκλήρωσε την κατάρρευση της απόπειρας πρωτίστως να σπιλωθεί η πατρίδα μας στο εξωτερικό.

Είναι γνωστό πως όλη η διακίνηση των προσφύγων-μεταναστών στον Έβρο γίνεται υπό την πλήρη επιστασία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, η οποία έναν στόχο έχει. Να εκθέσει την Ελλάδα στη διεθνή κοινή γνώμη πως τάχα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι, ένα νεκρό πεντάχρονο κοριτσάκι που πέθανε από δάγκωμα σκορπιού την ημέρα της ονομαστικής του εορτής (15 Αυγούστου), ήταν ένα ιδανικό σενάριο γι’ αυτόν τον σκοπό. Και προσωρινά λειτούργησε, γιατί το αναπαρήγαν διεθνή έντυπα του εξωτερικού που έχουν σχέσεις με ΜΚΟ, καθώς και συλλογικότητες στην Ελλάδα που τάσσονται υπέρ των ανοικτών συνόρων.

Φυσικά η εξαπάτηση ήταν τόσο κραυγαλέα που δεν διήρκεσε για πολύ. Σιγά - σιγά άρχισαν να ανοίγουν στόματα ή να κλείνουν -και η σιωπή πολλά υποδηλώνει- και οι ελληνικές αρχές, ερευνώντας διεξοδικά την υπόθεση, έκαναν τις δικές τους διαπιστώσεις και έτσι ο πρωθυπουργός στη Βουλή δήλωσε πως δεν υπήρχε καμιά «νεκρή» Μαρία σε καμιά νησίδα του Έβρου. Ο μόνος που επέμενε ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος παραμένει εκτεθειμένος και κάποιοι δικαιωματιστές που δε θέλουν να παραδεχθούν ότι εξαπατήθηκαν.

Η αλληλουχία αυτή των γεγονότων θα ήταν άνευ σημασίας αν είχε αντίκτυπο μόνο στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Είναι σύνηθες το φαινόμενο οι μετανάστες-πρόσφυγες -καθ’ υπαγόρευση των ΜΚΟ και των διακινητών- να επικαλούνται ψευδείς συνθήκες προκειμένου να τους επιτραπεί να πατήσουν σε ελληνικό έδαφος. Μέσα στη δυστυχία τους και στην απόγνωσή τους κάνουν ό,τι τους λένε.

Από τη στιγμή όμως που υπόθεση των 38 και η «νεκρή» Μαρία εντάχθηκαν σε έναν σχεδιασμό που απέβλεπε στο να τρωθεί το γόητρο και η διεθνής θέση της πατρίδας μας στο εξωτερικό, τότε η αντιμετώπιση των μυθευμάτων ήταν εθνικό καθήκον. Το γεγονός ότι το περιοδικό «Σπήγκελ» παραδέχθηκε την ανακρίβεια των όσων έγραψε, μπορεί να άμβλυνε τις αρχικές αρνητικές εντυπώσεις, δεν τις εξάλειψε όμως. Σε παρόμοιες περιπτώσεις η διάψευση δεν ανατρέπει πλήρως την ψευδή αρχική εικόνα.

Επιμύθιο: η τουρκική στρατοχωροφυλακή θα κάνει καλά τη δουλειά της όσο θα υπάρχουν αφελείς ή ιδεοληπτικοί Έλληνες οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τι διακυβεύεται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.11.2022