ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόρεια Ελλάδα - «ΕΚΕΤΑ 2.0»: Σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα των 34 εκατ. για την Έρευνα

Η ακτινογραφία των έργων σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Λάκκωμα Χαλκιδικής - Τι δήλωσε ο δρ. Δημήτριος Τζοβάρας

 01/06/2023 08:00

Βόρεια Ελλάδα - «ΕΚΕΤΑ 2.0»: Σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα των 34 εκατ. για την Έρευνα

Άννη Καρολίδου

Πανέτοιμο να ξεκινήσει την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των 34 εκατ. ευρώ, του ονομαζόμενου ΕΚΕΤΑ 2.0, είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το οποίο μάλιστα σήμερα υποβάλλει αίτημα στην Ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (ΕΥΣΤΑ), για να πάρει την πρώτη δόση της εγκεκριμένης χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ( ΕΙΒ), δηλαδή 13,4 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε στο makthes.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, το Κέντρο περιμένει την καταβολή της πρώτης δόσης από το χρηματοδοτικό πακέτο, για να βάλει μπροστά το κατασκευαστικό σκέλος του προγράμματος, καθώς οι προμελέτες είναι ολοκληρωμένες ενώ έτοιμα είναι και τα τεύχη δημοπράτησης των έργων.

tzovaras-dimitris.jpg

Με το ΕΚΕΤΑ 2.0, το Κέντρο θα προσθέσει 19.000 τ.μ., στις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές των περίπου 29.000 τ.μ., θα προμηθευτεί πρόσθετους εργαστηριακούς εξοπλισμούς, ενώ θα αναπτύξει και νέες δραστηριότητες όπως την υποδομή The Factory, θα επεκταθεί σε κλινικές μελέτες στο Animal House, θα ενισχύσει το έργο του στα αντικείμενα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι) και της Γεωργίας Ακριβείας.

Επέκταση σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Λάκκωμα Χαλκιδικής

Το ΕΚΕΤΑ 2.0 αφορά στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και την προμήθεια πρόσθετων εργαστηριακών εξοπλισμών, σε πέντε διαφορετικά σημεία. Στην έδρα του ΕΚΕΤΑ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και στη Λάρισα, όπως επίσης στο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC, επίσης στη Θεσσαλονίκη. 

Το ΕΚΕΤΑ θα βάλει σε εφαρμογή, το ταχύτερο δυνατόν, το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό του πρόγραμμα στις τέσσερις από τις πέντε παραπάνω περιοχές, περιμένοντας αναγκαστικά να εκδοθεί το ΠΔ για το Thess INTEC ώστε να μπορέσει, όπως έχει συμφωνηθεί, να προχωρήσει σε αναπτύξεις 11.000 τ.μ., εντός του καινούργιου τεχνολογικού πάρκου.

Για το ΕΚΕΤΑ, το ΕΚΕΤΑ 2.0 αποτελεί αποφασιστικό βήμα περαιτέρω ανάπτυξης για το Κέντρο, που είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς της χώρας μας αλλά και της Ε.Ε.

certh-thermi.jpg

Το προφίλ του ΕΚΕΤΑ


Το ΕΚΕΤΑ ιδρύθηκε το 2000 και, μέσα από τα πέντε (5) Ινστιτούτα του, έφθασε να παράγει σημαντικότατο ερευνητικό έργο, να υποστηρίζει ουσιαστικά την βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, να έχει μεγάλη συμμετοχή σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, προσφέροντας υπηρεσία στη βασική αλλά και στην εφαρμοσμένη έρευνα, ενώ από ερευνητές του Κέντρου έχουν δημιουργηθεί 18 spin offs.

Τα Ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ ( ΙΠΤΗΛ, ΙΜΕΤ, ΙΔΕΠ, ΙΝΕΒ και ΙΒΟ) εστιάζουν σε 10 πεδία ερευνητικής δραστηριότητας με έμφαση στη τεχνητή νοημοσύνη(Α.Ι), τα προηγμένα ρομποτικά συστήματα, το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ), την κλιματική αλλαγή, την πράσινη ενέργεια, τις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, την ολιστική προσέγγιση υγείας – διατροφής, τα αυτόνομα οχήματα, την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων και την κυκλική οικονομία.

To EKETΑ είναι ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενο, αφού σχεδόν το 90% των εσόδων του προέρχεται από Ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά έργα και, από συμβόλαια με τη βιομηχανία, ενώ μόνο ένα ποσοστό 10%-12% του προϋπολογισμού του καλύπτεται από τα κρατικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, τα έσοδα του ΕΚΕΤΑ έφτασαν στα 55 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα μέσα έσοδα των 40 εκατ., προηγουμένων ετών, ενώ στο Κέντρο απασχολούνταν 1.536 εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους μηχανικοί αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων. Το Κέντρο, έχει πλέον παρουσία σε οκτώ ( 8) πόλεις – Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πειραιά, Πτολεμαΐδα, Ρόδο, Βόλο, Λάρισα και Ιωάννινα- ενώ σύντομα θα δημιουργήσει παράρτημα και στην Αλεξανδρούπολη, όπως είπε ο κ. Τζοβάρας.

Ψήφος εμπιστοσύνης στο EKETA 2.0 από RRF και ΕΙΒ

Το έργο EKETA 2.0 - Ερευνητική Αριστεία για την Κοινωνία και την Οικονομία έχει στόχο την ευρεία και μακροπρόθεσμη αναβάθμιση του ΕΚΕΤΑ με την ανάπτυξη υποδομών αιχμής, προκειμένου να διατηρήσει την ερευνητική του αριστεία στις παραδοσιακές του θεματικές και να αναπτύξει νέες δραστηριότητες σε αναδυόμενες, να προωθήσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, να εμπλουτίσει τις πηγές χρηματοδότησής του και να ενδυναμώσει την εξωστρέφεια και τους δεσμούς του με το οικοσύστημα της τετραπλής έλικας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ΕΚΕΤΑ 2.0 ανέρχεται, για την ακρίβεια, στα 33.869.679,60 ευρώ, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το έργο θέτει τις προϋποθέσεις για αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων για την έρευνα και την ανάπτυξη, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της επιστήμης και των επιχειρήσεων. Θα αναπτυχθούν παγκόσμιας κλάσης πρωτοποριακές υποδομές για έρευνα και τεχνολογία, με την υιοθέτηση των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα όλους τους πυλώνες βιωσιμότητας (ESG/ περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση).

Η ακτινογραφία του ΕΚΕΤΑ 2.0

Οι υποδομές Industry 4.0 ΤestΒed (4.940 m2)και AI Nucleus(1.340 m2) προβλέπεται να φιλοξενήσουν εργαστηριακό εξοπλισμό αιχμής για την ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων τόσο σε υφιστάμενα ερευνητικά αντικείμενα του ΙΠΤΗΛ, όπως η ρομποτική και η προσθετική κατασκευή, όσο και την υλοποίηση έρευνας σε αναδυόμενα πεδία, όπως το δίκτυο των πραγμάτων και η τεχνητή νοημοσύνη, εξήγησε ο κ. Τζοβάρας.

Η υποδομή TestBed θα δημιουργηθεί στο Thess INTEC και το ΑI Nucleus θα εγκατασταθεί στο πάρκο της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης.

certh-technopolis.jpg


Με ανάλογο τρόπο, στο Thess INTEC, η υποδομή OneHealth Nucleus (3.000 m2) θα φιλοξενήσει υπερσύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό για την υλοποίηση πρωτοποριακής έρευνας και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στις επιστήμες ζωής, ενώ το νέο έξυπνο θερμοκήπιο SMART Agri-FoodPilotFacility (420 m2) που θα δημιουργηθεί στη Λάρισα, θα αποτελεί μια νέα πιλοτική μονάδα καλλιέργειας και ανάπτυξης φυτών.

certh-thermi-agro.jpg


Στο θέμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, δημιουργείται στο Λάκκωμα η υποδομή The Factory (3.000 m2). Το The Factory θα λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας start-up εταιρειών και άλλων πιλοτικών μονάδων του ΙΔΕΠ (Iνστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων), καθώς και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τα άλλα Ινστιτούτα του Κέντρου στο βαθμό που αυτές απαιτούν ειδικές μηχανολογικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή και επεξεργασία υλικών και την κατασκευή πρωτοτύπων.

certh-lakoma.jpg


Το έργο ΕΚΕΤΑ 2.0, επισήμανε ο κ. Τζοβάρας, ενοποιεί τη στρατηγική ανάπτυξης του Κέντρου τόσο οριζοντίως όσο και καθέτως, ενισχύοντας την ικανότητά του να καινοτομεί σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Η ενίσχυση των εγκαταστάσεων και συνεπώς και της ικανότητας του οργανισμού στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης τοπικών προκλήσεων αποτελεί κάθετη ανάπτυξη. 

Παράδειγμα κάθετης υποδομής αποτελούν το iMile που θα γίνει στο Thess INTEC, μία κλειστή πίστα μήκους 955 m αλλά και η εγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης σε υφιστάμενο οδικό δίκτυο ~ 5,5 km. Κάθετη θα είναι και η νέα υποδομή του ΙΜΕΤ Newzero-footprintbuilding (960 m2), στο ThessINTEC, η οποία θα στοχεύει στην κατασκευή ενός πεδίου δοκιμών υπηρεσιών για πολυτροπικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων.

Το σύμπλεγμα των υποδομών του ΙΒΟ (Ινστιτούτο Βιο- οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας) , IBO-HIVE (2.300 m2) στη Λάρισα, αποτελεί επίσης παράδειγμα κάθετης ανάπτυξης για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των τοπικών προκλήσεων, καθώς έχει αναγνωριστεί η σημαντικότητα της Βιοοικονομίας και της Αγροτεχνολογίας για την Θεσσαλική πεδιάδα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη της χώρας. 

Οι υποδομές αυτές θα αποτελέσουν σημείο συγκέντρωσης όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΙΒΟ που σχετίζονται με την αγρο-ευφυΐα, τη γεωργία ακριβείας, τη βιώσιμη ενέργεια, την κυκλική οικονομία και την εργονομία - εμβιομηχανική που επί του παρόντος είναι διασκορπισμένες σε διάφορες τοποθεσίες στη Θεσσαλία. 

Συναφές ρόλο στην ανάπτυξη του ΙΒΟ και του ΙΔΕΠ θα διαδραματίσουν, επίσης, οι συστεγαζόμενες υποδομές iBO-Tech(1.080 m2) και CPERI Innovation Cell(1.040 m2)στο Τεχνολογικό Πάρκο ThessINTEC.

certh-larisa.jpg


Από την άλλη πλευρά, παράδειγμα οριζόντιας στρατηγικής ενοποίησης και ενδυνάμωσης αποτελούν τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Κέντρου όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοσή τους, στην επέκταση των χώρων γραφείων του ΙΝΕΒ ( Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών) και στην ανέγερση της υποδομής Remote Collaboration and Knowledge Sharing Space (280 m2).

Τα έργα αυτά στοχεύουν να ενδυναμώσουν την εξωστρέφεια του ΕΚΕΤΑ και τους δεσμούς του με όλους τους συντελεστές της τετραπλής έλικας αναβαθμίζοντας τη θέση του ανάμεσα στους αξιόπιστους φορείς παραγωγικής διαδικασίας αλλά και στη συνείδηση της κοινωνίας. 

Αυτό θα επιτρέψει, κατέληξε ο κ. Τζοβάρας, μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, με τον εμπλουτισμό τους με απευθείας συμβόλαια με τη βιομηχανία και με εμπορική αξιοποίηση της διανοητικής του ιδιοκτησίας.

Πανέτοιμο να ξεκινήσει την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των 34 εκατ. ευρώ, του ονομαζόμενου ΕΚΕΤΑ 2.0, είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το οποίο μάλιστα σήμερα υποβάλλει αίτημα στην Ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (ΕΥΣΤΑ), για να πάρει την πρώτη δόση της εγκεκριμένης χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ( ΕΙΒ), δηλαδή 13,4 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε στο makthes.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, το Κέντρο περιμένει την καταβολή της πρώτης δόσης από το χρηματοδοτικό πακέτο, για να βάλει μπροστά το κατασκευαστικό σκέλος του προγράμματος, καθώς οι προμελέτες είναι ολοκληρωμένες ενώ έτοιμα είναι και τα τεύχη δημοπράτησης των έργων.

tzovaras-dimitris.jpg

Με το ΕΚΕΤΑ 2.0, το Κέντρο θα προσθέσει 19.000 τ.μ., στις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές των περίπου 29.000 τ.μ., θα προμηθευτεί πρόσθετους εργαστηριακούς εξοπλισμούς, ενώ θα αναπτύξει και νέες δραστηριότητες όπως την υποδομή The Factory, θα επεκταθεί σε κλινικές μελέτες στο Animal House, θα ενισχύσει το έργο του στα αντικείμενα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι) και της Γεωργίας Ακριβείας.

Επέκταση σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Λάκκωμα Χαλκιδικής

Το ΕΚΕΤΑ 2.0 αφορά στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και την προμήθεια πρόσθετων εργαστηριακών εξοπλισμών, σε πέντε διαφορετικά σημεία. Στην έδρα του ΕΚΕΤΑ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και στη Λάρισα, όπως επίσης στο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC, επίσης στη Θεσσαλονίκη. 

Το ΕΚΕΤΑ θα βάλει σε εφαρμογή, το ταχύτερο δυνατόν, το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό του πρόγραμμα στις τέσσερις από τις πέντε παραπάνω περιοχές, περιμένοντας αναγκαστικά να εκδοθεί το ΠΔ για το Thess INTEC ώστε να μπορέσει, όπως έχει συμφωνηθεί, να προχωρήσει σε αναπτύξεις 11.000 τ.μ., εντός του καινούργιου τεχνολογικού πάρκου.

Για το ΕΚΕΤΑ, το ΕΚΕΤΑ 2.0 αποτελεί αποφασιστικό βήμα περαιτέρω ανάπτυξης για το Κέντρο, που είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς της χώρας μας αλλά και της Ε.Ε.

certh-thermi.jpg

Το προφίλ του ΕΚΕΤΑ


Το ΕΚΕΤΑ ιδρύθηκε το 2000 και, μέσα από τα πέντε (5) Ινστιτούτα του, έφθασε να παράγει σημαντικότατο ερευνητικό έργο, να υποστηρίζει ουσιαστικά την βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, να έχει μεγάλη συμμετοχή σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, προσφέροντας υπηρεσία στη βασική αλλά και στην εφαρμοσμένη έρευνα, ενώ από ερευνητές του Κέντρου έχουν δημιουργηθεί 18 spin offs.

Τα Ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ ( ΙΠΤΗΛ, ΙΜΕΤ, ΙΔΕΠ, ΙΝΕΒ και ΙΒΟ) εστιάζουν σε 10 πεδία ερευνητικής δραστηριότητας με έμφαση στη τεχνητή νοημοσύνη(Α.Ι), τα προηγμένα ρομποτικά συστήματα, το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ), την κλιματική αλλαγή, την πράσινη ενέργεια, τις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, την ολιστική προσέγγιση υγείας – διατροφής, τα αυτόνομα οχήματα, την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων και την κυκλική οικονομία.

To EKETΑ είναι ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενο, αφού σχεδόν το 90% των εσόδων του προέρχεται από Ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά έργα και, από συμβόλαια με τη βιομηχανία, ενώ μόνο ένα ποσοστό 10%-12% του προϋπολογισμού του καλύπτεται από τα κρατικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, τα έσοδα του ΕΚΕΤΑ έφτασαν στα 55 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα μέσα έσοδα των 40 εκατ., προηγουμένων ετών, ενώ στο Κέντρο απασχολούνταν 1.536 εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους μηχανικοί αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων. Το Κέντρο, έχει πλέον παρουσία σε οκτώ ( 8) πόλεις – Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πειραιά, Πτολεμαΐδα, Ρόδο, Βόλο, Λάρισα και Ιωάννινα- ενώ σύντομα θα δημιουργήσει παράρτημα και στην Αλεξανδρούπολη, όπως είπε ο κ. Τζοβάρας.

Ψήφος εμπιστοσύνης στο EKETA 2.0 από RRF και ΕΙΒ

Το έργο EKETA 2.0 - Ερευνητική Αριστεία για την Κοινωνία και την Οικονομία έχει στόχο την ευρεία και μακροπρόθεσμη αναβάθμιση του ΕΚΕΤΑ με την ανάπτυξη υποδομών αιχμής, προκειμένου να διατηρήσει την ερευνητική του αριστεία στις παραδοσιακές του θεματικές και να αναπτύξει νέες δραστηριότητες σε αναδυόμενες, να προωθήσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, να εμπλουτίσει τις πηγές χρηματοδότησής του και να ενδυναμώσει την εξωστρέφεια και τους δεσμούς του με το οικοσύστημα της τετραπλής έλικας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ΕΚΕΤΑ 2.0 ανέρχεται, για την ακρίβεια, στα 33.869.679,60 ευρώ, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το έργο θέτει τις προϋποθέσεις για αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων για την έρευνα και την ανάπτυξη, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της επιστήμης και των επιχειρήσεων. Θα αναπτυχθούν παγκόσμιας κλάσης πρωτοποριακές υποδομές για έρευνα και τεχνολογία, με την υιοθέτηση των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα όλους τους πυλώνες βιωσιμότητας (ESG/ περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση).

Η ακτινογραφία του ΕΚΕΤΑ 2.0

Οι υποδομές Industry 4.0 ΤestΒed (4.940 m2)και AI Nucleus(1.340 m2) προβλέπεται να φιλοξενήσουν εργαστηριακό εξοπλισμό αιχμής για την ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων τόσο σε υφιστάμενα ερευνητικά αντικείμενα του ΙΠΤΗΛ, όπως η ρομποτική και η προσθετική κατασκευή, όσο και την υλοποίηση έρευνας σε αναδυόμενα πεδία, όπως το δίκτυο των πραγμάτων και η τεχνητή νοημοσύνη, εξήγησε ο κ. Τζοβάρας.

Η υποδομή TestBed θα δημιουργηθεί στο Thess INTEC και το ΑI Nucleus θα εγκατασταθεί στο πάρκο της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης.

certh-technopolis.jpg


Με ανάλογο τρόπο, στο Thess INTEC, η υποδομή OneHealth Nucleus (3.000 m2) θα φιλοξενήσει υπερσύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό για την υλοποίηση πρωτοποριακής έρευνας και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στις επιστήμες ζωής, ενώ το νέο έξυπνο θερμοκήπιο SMART Agri-FoodPilotFacility (420 m2) που θα δημιουργηθεί στη Λάρισα, θα αποτελεί μια νέα πιλοτική μονάδα καλλιέργειας και ανάπτυξης φυτών.

certh-thermi-agro.jpg


Στο θέμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, δημιουργείται στο Λάκκωμα η υποδομή The Factory (3.000 m2). Το The Factory θα λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας start-up εταιρειών και άλλων πιλοτικών μονάδων του ΙΔΕΠ (Iνστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων), καθώς και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τα άλλα Ινστιτούτα του Κέντρου στο βαθμό που αυτές απαιτούν ειδικές μηχανολογικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή και επεξεργασία υλικών και την κατασκευή πρωτοτύπων.

certh-lakoma.jpg


Το έργο ΕΚΕΤΑ 2.0, επισήμανε ο κ. Τζοβάρας, ενοποιεί τη στρατηγική ανάπτυξης του Κέντρου τόσο οριζοντίως όσο και καθέτως, ενισχύοντας την ικανότητά του να καινοτομεί σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Η ενίσχυση των εγκαταστάσεων και συνεπώς και της ικανότητας του οργανισμού στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης τοπικών προκλήσεων αποτελεί κάθετη ανάπτυξη. 

Παράδειγμα κάθετης υποδομής αποτελούν το iMile που θα γίνει στο Thess INTEC, μία κλειστή πίστα μήκους 955 m αλλά και η εγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης σε υφιστάμενο οδικό δίκτυο ~ 5,5 km. Κάθετη θα είναι και η νέα υποδομή του ΙΜΕΤ Newzero-footprintbuilding (960 m2), στο ThessINTEC, η οποία θα στοχεύει στην κατασκευή ενός πεδίου δοκιμών υπηρεσιών για πολυτροπικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων.

Το σύμπλεγμα των υποδομών του ΙΒΟ (Ινστιτούτο Βιο- οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας) , IBO-HIVE (2.300 m2) στη Λάρισα, αποτελεί επίσης παράδειγμα κάθετης ανάπτυξης για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των τοπικών προκλήσεων, καθώς έχει αναγνωριστεί η σημαντικότητα της Βιοοικονομίας και της Αγροτεχνολογίας για την Θεσσαλική πεδιάδα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη της χώρας. 

Οι υποδομές αυτές θα αποτελέσουν σημείο συγκέντρωσης όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΙΒΟ που σχετίζονται με την αγρο-ευφυΐα, τη γεωργία ακριβείας, τη βιώσιμη ενέργεια, την κυκλική οικονομία και την εργονομία - εμβιομηχανική που επί του παρόντος είναι διασκορπισμένες σε διάφορες τοποθεσίες στη Θεσσαλία. 

Συναφές ρόλο στην ανάπτυξη του ΙΒΟ και του ΙΔΕΠ θα διαδραματίσουν, επίσης, οι συστεγαζόμενες υποδομές iBO-Tech(1.080 m2) και CPERI Innovation Cell(1.040 m2)στο Τεχνολογικό Πάρκο ThessINTEC.

certh-larisa.jpg


Από την άλλη πλευρά, παράδειγμα οριζόντιας στρατηγικής ενοποίησης και ενδυνάμωσης αποτελούν τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Κέντρου όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοσή τους, στην επέκταση των χώρων γραφείων του ΙΝΕΒ ( Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών) και στην ανέγερση της υποδομής Remote Collaboration and Knowledge Sharing Space (280 m2).

Τα έργα αυτά στοχεύουν να ενδυναμώσουν την εξωστρέφεια του ΕΚΕΤΑ και τους δεσμούς του με όλους τους συντελεστές της τετραπλής έλικας αναβαθμίζοντας τη θέση του ανάμεσα στους αξιόπιστους φορείς παραγωγικής διαδικασίας αλλά και στη συνείδηση της κοινωνίας. 

Αυτό θα επιτρέψει, κατέληξε ο κ. Τζοβάρας, μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, με τον εμπλουτισμό τους με απευθείας συμβόλαια με τη βιομηχανία και με εμπορική αξιοποίηση της διανοητικής του ιδιοκτησίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία