ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης: Tρία φρέσκα projects δίνουν νέα ζωή στο τεχνολογικό πάρκο

Οι τρεις επενδυτικές πρωτοβουλίες , από ιδιώτες και το A.I. Nucleus του ΕΚΕΤΑ- Το BIC και η Στεφάνου ΑΕ

 14/09/2023 07:00

Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης: Tρία φρέσκα projects δίνουν νέα ζωή στο τεχνολογικό πάρκο

Άννη Καρολίδου

Mε τρία σημαντικά έργα, που θα στεγάσουν δραστηριότητες, εταιρειών Πληροφορικής και προηγμένων τεχνολογιών, όπως και ερευνητικές δραστηριότητες στην τεχνητή νοημοσύνη, παίρνει ξανά μπροστά η ανάπτυξη του πάρκου επιχειρήσεων «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης », μετά από μία μακρά περίοδο «μουδιάσματος», που διήρκεσε για περισσότερο από 10 χρόνια.

Στους επόμενους μήνες, οπωσδήποτε μέσα στο 2024, θα δούμε συνεργεία να πιάνουν δουλειά για τη δημιουργία, συνολικά, χώρων περίπου 8.000 τ.μ., στους οποίους θα εγκατασταθούν επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Φορείς υλοποίησης αυτών των έργων, είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο όμιλος επιχειρήσεων Στάθη Παρχαρίδη με την Inventics  και την LiveMedia, όπως και developer ακινήτων, ο οποίος, μετά από συμφωνία με τρεις εταιρείες- οικοπεδούχους της Τεχνόπολης, πρόκειται να κατασκευάσει κτιριακό συγκρότημα 5.000 τ.μ.

Όπως όμως φαίνεται, τη δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας (B.I.C.), αρχίζει να εξετάζει πιο ζεστά η κατασκευαστική «Στεφάνου Α.Ε.», η οποία από το 2010 κατέχει έκταση 7,1 στρεμμάτων στην Τεχνόπολη, που έως σήμερα δεν έχει αξιοποιήσει.

Επιτέλους, το συγκεκριμένο πάρκο, ΒΕΠΕ, ζωντανεύει στη ζήτηση που εκδηλώνεται από την αγορά, από πάρα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου Πληροφορικής και Επικοινωνιών ( ΤΠΕ), θυγατρικές ξένων ομίλων, μεγάλες και μικρότερες εταιρείες, όπως και ελληνικές του ιδίου χώρου, που αναζητούν στέγη για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, σε μία «γειτονιά τεχνολογίας», σε ένα οργανωμένο περιβάλλον που θα τους παρέχει σύγχρονες υποδομές για τη λειτουργία τους.

Η δημιουργία του Πάρκου και η οικονομική κρίση

Το πάρκο της Τεχνόπολης, δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και εταιρειών πληροφορικής. Η «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.» συστάθηκε το 2001 και προς το τέλος του 2009, αφού είχαν γίνει όλα τα έργα υποδομής, ολοκληρώθηκε και η κατασκευή της Θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων. Και, μετά, ήρθε η οικονομική κρίση.

Σε αυτά τα χρόνια, τρεις μόνο εταιρείες πληροφορικής, οικοπεδούχοι, είχαν κατασκευάσει εγκαταστάσεις στο Πάρκο, η Logismos, η MLS και η Οktabit , η οποία τελικώς εκμίσθωσε το κτίριο της στη Deloitte. Mε μια κουβέντα, η προσπάθεια δημιουργίας ενός ζωντανού πάρκου τεχνολογίας, είχε μείνει στα μισά γιατί η κρίση, ψαλίδισε τα φτερά των εταιρειών- οικοπεδούχων που θα μετέφεραν εκεί τις εγκαταστάσεις τους, ενώ είχε μηδενίσει και τη ζήτηση για καινούργιους επαγγελματικούς χώρους.

Όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε άνοδο, ο κλάδος Πληροφορικής ακμάζει, ξένες επιχειρήσεις των νέων τεχνολογιών εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη, το οικοσύστημα καινοτομίας «έχει πάρει τα πάνω του», οπότε είναι καιρός να αξιοποιηθεί και η ΒΕΠΕ της Τεχνόπολης.

Το πάρκο της Τεχνόπολης

Το πάρκο της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Α.Ε. έχει 65 οικοδομήσιμα στρέμματα, με το 50% να ανήκει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή ενώ το υπόλοιπο 50% ανήκει σε περίπου 19 εταιρίες του κλάδου της Νέας Οικονομίας, ενώ η Στέφανου ΑΕ έχει αναλάβει να υλοποιήσει το Business Innovation Center των 10.000 τ.μ. σε έκταση 7,1 στρεμμάτων.

Η Τεχνόπολη έχει επίσης 30 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους, πάρκα και υποδομές, από τη συνολική έκταση των περίπου 100 στρεμμάτων.

eketa-2nucleus.jpg


Το Α.Ι. Νucleus του ΕΚΕΤΑ

Το ΕΚΕΤΑ, στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα των 34 εκατ. ευρώ για το ΕΚΕΤΑ 2.0, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει συμπεριλάβει και την κατασκευή, στην Τεχνόπολη, μίας σημαντικής ερευνητικής δομής με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη, τη δομή Α.Ι. Nucleus (1.380 τ.μ.). To έργο έχει ωριμάσει σε επίπεδο προμελέτης και πρόκειται να κατασκευαστεί με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής. To κτίριο του Α.Ι. Nucleus έχει σχεδιαστεί με βάση τις βιοκλιματικές αρχές , ενώ η αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από το γραφείο Office25 Architects.

Πιάνει δουλειά, developer

Επίσης, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων είναι σε συζητήσεις με ομάδα τριών οικοπεδούχων, για την αξιοποίηση των ιδιοκτησιών τους, συνολικής έκτασης περίπου 4,8 στρεμμάτων, που ως τώρα δεν αξιοποίησαν, προκειμένου να κατασκευαστούν γραφειακοί χώροι 5.000 τ.μ.

Επένδυση 2 εκατ. από τον Όμιλο Παρχαρίδη

Παράλληλα οι Inventics και Livemedia, εταιρείες συμφερόντων του κ. Στάθη Παρχαρίδη, θα ξεκινήσουν άμεσα την ανέγερση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ομίλου. Για την κατασκευή του κτιρίου, εκτιμάται ότι η επένδυση θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε στο makthes.gr ο κ. Παρχαρίδης, το κτίριο, που θα έχει εμβαδό 2.100 τ.μ. (2.500 τ.μ. μαζί με τα υπόγεια) προβλέπεται να ολοκληρωθεί μετά από δύο- δυόμισι χρόνια. Από τη συνολική δόμηση και αφού δεσμευτούν οι χώροι στους οποίους θα αναπτυχθούν οι δραστηριότητες του Ομίλου, περί τα 800 τ.μ., θα πωληθούν σε τρίτους, σε εταιρείες, που αναζητούν χώρους με σύγχρονα δίκτυα, τους οποίους στη συνέχεια, θα διαμορφώσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Σημειώνεται ότι τo group των εταιρειών του κ. Παρχαρίδη αποτελείται από τις εταιρείες: INVENTICS AE, Livemedia platfroms ΑΕ, ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΑΕ – Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων και δύο εταιρείες εξωτερικού, την INVENTICS Ltd με έδρα το Λονδίνο και τη Livemedia.com Inc στις ΗΠΑ, που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση συνεδρίων στο εξωτερικό. Κύριο αντικείμενο του ομίλου Παρχαρίδη, που στηρίζεται στο Ι.C.T., είναι η παροχή υπηρεσιών διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Το Β.Ι.C. και η «Στεφάνου Α.Ε.»

Τα σχέδια της «Στεφάνου Α.Ε.», για την κατασκευή εντός της Τεχνόπολης, επιχειρηματικού κέντρου, ανέκοψε η οικονομική κρίση. Τώρα πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η εταιρεία εξετάζει την αξιοποίηση της έκτασης των 7,1 στρεμμάτων, πιθανώς  με κατάτμηση.

technopoly-stefanou.jpg


«Η Θεσσαλονίκη θέλει να μεγαλώσει, αλλά ακόμη δεν το καταφέρνει», είπε πολύ χαρακτηριστικά στο makthes.gr ο κ. Παναγιώτης Στεφάνου,
επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας. Η εταιρεία, έχει δεχθεί κρούσεις από όλες τις ξένες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά όπως είπε ο επιχειρηματίας, η αγορά δεν προσφέρει ακόμη τις τιμές – σε αγορές αλλά και ενοικιάσεις επαγγελματικών χώρων- που θα καταστήσουν συμφέρουσα την ανέγερση σύγχρονων κτιρίων,  κατηγορίας gold lead.

Η κατασκευή νέων επαγγελματικών κτιρίων θα ανοίξει όταν εξαντληθεί το απόθεμα των παλαιών κτιρίων που υπάρχει στην αγορά. Ωστόσο, όπως είπε ο επιχειρηματίας, η αγορά ακινήτων θα απογειωθεί όταν, νομοθετηθεί η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Τότε συνολικά, θα υπάρξει εντυπωσιακή ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη.

Τεχνόπολη και επιτρεπόμενες δραστηριότητες

Στο παρελθόν είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για το εάν στην Τεχνόπολη θα δημιουργηθεί ένα πραγματικό πάρκο επιχειρήσεων τεχνολογίας ή για το εάν θα καταλήξει σε ένα αδιάφορο, από απόψεως ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, real estate project.

Οι δραστηριότητες που επιτρέπεται να αναπτυχθούν στη «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.», αναφέρονται σαφώς στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΒΕΠΕ ( ΦΕΚ 2318/6.12.2007, τεύχος δεύτερο). Αυτές είναι:

1.«Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης είναι χώρος όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων που θα ασκούν εντός αυτής τις παρακάτω δραστηριότητες:

α) επιχειρήσεις δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης με αντικείμενο τη νέα και υψηλή τεχνολογία και ιδίως την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες τροφίμων,

β) δραστηριότητες ερευνητικές και εκπαιδευτικές ως προς τα αντικείμενα αυτά ή ως προς αντικείμενα συναφή με αυτά και

γ) επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συναφών ή υπό ευρεία έννοια υποστηρικτικών των προαναφερόμενων επιχειρήσεων νέας και υψηλής τεχνολογίας και των λοιπών συναφών δραστηριοτήτων.

2. Πέραν των αναφερόμενων στην προηγούμενη παράγραφο επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, επιτρέπονται επιπλέον και οι ακόλουθες, προβλεπόμε− νες από την παρ. 1 του αρθρ. 2 ν. 2545/1997, χρήσεις:

α. Η εγκατάσταση επιστημονικών ερευνητικών ινστιτούτων, εργαστηρίων και κέντρων τεχνικής και τεχνολογικής υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καθώς και γραφείων παροχής συναφών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.

β. Η κατασκευή δικτύων παροχής των επιτρεπόμενων υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων και συστημάτων πληροφορικής.

γ. Η δημιουργία εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων.

δ. Η δημιουργία «θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων», δηλαδή οργανωμένων χώρων, όπου θα εγκαθίστανται επιχειρήσεις και θα τους παρέχονται υπηρεσίες οργάνωσης, λογισμικού, τεχνικής υποστήριξης, σχεδιασμού προϊόντων, τεχνογνωσίας και άλλων υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

ε. Η δημιουργία γηπέδων ή κτιρίων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και των επισκεπτών.

στ. Η εγκατάσταση επιχειρήσεων εμπορίας, συναρμολόγησης − μεταποίησης, αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων νέας και υψηλής τεχνολογίας αλλά μόνο στα Οικοδομικά Τετράγωνα (νησίδες) 5 και 6

ζ. Οι λοιπές χρήσεις του αρθρ. 5 π.δ. 23.2/6.3.1987 ΦΕΚ 166 τ. Δ΄ και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αποτελούν τμήμα των εγκαταστάσεων επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης και εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων σ’ αυτές.

Από τις χρήσεις αυτές εξαιρούνται τα πρατήρια βενζίνης και υγραερίου.

η. Η στέγαση υπηρεσιακών μονάδων δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, οργανισμών κοινής ωφέλειας και τραπεζών, με σκοπό την εξυπηρέτηση των εγκατεστημένων στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης επιχειρήσεων και των εργα ζομένων σε αυτές.

3. Απαγορεύονται ρητά καταστήματα και πρατήρια λιανικής πώλησης.

4. Σε περίπτωση μη ύπαρξης επαρκών προς διάθεση χώρων, προτεραιότητα θα δίδεται στις δραστηριότητες πληροφορικής, υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεπικοινωνιών, αυτοματισμών και ηλεκτρονικών, τηλευπηρεσιών (τηλε− ιατρική, τηλε−εκπαίδευση, κλπ.), τεχνολογίας τροφίμων, καθώς και στις δραστηριότητες εκπαίδευσης, έρευνας και παροχής υπηρεσιών συναφών ή υποστηρικτικών των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων».

Mε τρία σημαντικά έργα, που θα στεγάσουν δραστηριότητες, εταιρειών Πληροφορικής και προηγμένων τεχνολογιών, όπως και ερευνητικές δραστηριότητες στην τεχνητή νοημοσύνη, παίρνει ξανά μπροστά η ανάπτυξη του πάρκου επιχειρήσεων «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης », μετά από μία μακρά περίοδο «μουδιάσματος», που διήρκεσε για περισσότερο από 10 χρόνια.

Στους επόμενους μήνες, οπωσδήποτε μέσα στο 2024, θα δούμε συνεργεία να πιάνουν δουλειά για τη δημιουργία, συνολικά, χώρων περίπου 8.000 τ.μ., στους οποίους θα εγκατασταθούν επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Φορείς υλοποίησης αυτών των έργων, είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο όμιλος επιχειρήσεων Στάθη Παρχαρίδη με την Inventics  και την LiveMedia, όπως και developer ακινήτων, ο οποίος, μετά από συμφωνία με τρεις εταιρείες- οικοπεδούχους της Τεχνόπολης, πρόκειται να κατασκευάσει κτιριακό συγκρότημα 5.000 τ.μ.

Όπως όμως φαίνεται, τη δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας (B.I.C.), αρχίζει να εξετάζει πιο ζεστά η κατασκευαστική «Στεφάνου Α.Ε.», η οποία από το 2010 κατέχει έκταση 7,1 στρεμμάτων στην Τεχνόπολη, που έως σήμερα δεν έχει αξιοποιήσει.

Επιτέλους, το συγκεκριμένο πάρκο, ΒΕΠΕ, ζωντανεύει στη ζήτηση που εκδηλώνεται από την αγορά, από πάρα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου Πληροφορικής και Επικοινωνιών ( ΤΠΕ), θυγατρικές ξένων ομίλων, μεγάλες και μικρότερες εταιρείες, όπως και ελληνικές του ιδίου χώρου, που αναζητούν στέγη για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, σε μία «γειτονιά τεχνολογίας», σε ένα οργανωμένο περιβάλλον που θα τους παρέχει σύγχρονες υποδομές για τη λειτουργία τους.

Η δημιουργία του Πάρκου και η οικονομική κρίση

Το πάρκο της Τεχνόπολης, δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και εταιρειών πληροφορικής. Η «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.» συστάθηκε το 2001 και προς το τέλος του 2009, αφού είχαν γίνει όλα τα έργα υποδομής, ολοκληρώθηκε και η κατασκευή της Θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων. Και, μετά, ήρθε η οικονομική κρίση.

Σε αυτά τα χρόνια, τρεις μόνο εταιρείες πληροφορικής, οικοπεδούχοι, είχαν κατασκευάσει εγκαταστάσεις στο Πάρκο, η Logismos, η MLS και η Οktabit , η οποία τελικώς εκμίσθωσε το κτίριο της στη Deloitte. Mε μια κουβέντα, η προσπάθεια δημιουργίας ενός ζωντανού πάρκου τεχνολογίας, είχε μείνει στα μισά γιατί η κρίση, ψαλίδισε τα φτερά των εταιρειών- οικοπεδούχων που θα μετέφεραν εκεί τις εγκαταστάσεις τους, ενώ είχε μηδενίσει και τη ζήτηση για καινούργιους επαγγελματικούς χώρους.

Όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε άνοδο, ο κλάδος Πληροφορικής ακμάζει, ξένες επιχειρήσεις των νέων τεχνολογιών εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη, το οικοσύστημα καινοτομίας «έχει πάρει τα πάνω του», οπότε είναι καιρός να αξιοποιηθεί και η ΒΕΠΕ της Τεχνόπολης.

Το πάρκο της Τεχνόπολης

Το πάρκο της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Α.Ε. έχει 65 οικοδομήσιμα στρέμματα, με το 50% να ανήκει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή ενώ το υπόλοιπο 50% ανήκει σε περίπου 19 εταιρίες του κλάδου της Νέας Οικονομίας, ενώ η Στέφανου ΑΕ έχει αναλάβει να υλοποιήσει το Business Innovation Center των 10.000 τ.μ. σε έκταση 7,1 στρεμμάτων.

Η Τεχνόπολη έχει επίσης 30 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους, πάρκα και υποδομές, από τη συνολική έκταση των περίπου 100 στρεμμάτων.

eketa-2nucleus.jpg


Το Α.Ι. Νucleus του ΕΚΕΤΑ

Το ΕΚΕΤΑ, στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα των 34 εκατ. ευρώ για το ΕΚΕΤΑ 2.0, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει συμπεριλάβει και την κατασκευή, στην Τεχνόπολη, μίας σημαντικής ερευνητικής δομής με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη, τη δομή Α.Ι. Nucleus (1.380 τ.μ.). To έργο έχει ωριμάσει σε επίπεδο προμελέτης και πρόκειται να κατασκευαστεί με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής. To κτίριο του Α.Ι. Nucleus έχει σχεδιαστεί με βάση τις βιοκλιματικές αρχές , ενώ η αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από το γραφείο Office25 Architects.

Πιάνει δουλειά, developer

Επίσης, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων είναι σε συζητήσεις με ομάδα τριών οικοπεδούχων, για την αξιοποίηση των ιδιοκτησιών τους, συνολικής έκτασης περίπου 4,8 στρεμμάτων, που ως τώρα δεν αξιοποίησαν, προκειμένου να κατασκευαστούν γραφειακοί χώροι 5.000 τ.μ.

Επένδυση 2 εκατ. από τον Όμιλο Παρχαρίδη

Παράλληλα οι Inventics και Livemedia, εταιρείες συμφερόντων του κ. Στάθη Παρχαρίδη, θα ξεκινήσουν άμεσα την ανέγερση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ομίλου. Για την κατασκευή του κτιρίου, εκτιμάται ότι η επένδυση θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε στο makthes.gr ο κ. Παρχαρίδης, το κτίριο, που θα έχει εμβαδό 2.100 τ.μ. (2.500 τ.μ. μαζί με τα υπόγεια) προβλέπεται να ολοκληρωθεί μετά από δύο- δυόμισι χρόνια. Από τη συνολική δόμηση και αφού δεσμευτούν οι χώροι στους οποίους θα αναπτυχθούν οι δραστηριότητες του Ομίλου, περί τα 800 τ.μ., θα πωληθούν σε τρίτους, σε εταιρείες, που αναζητούν χώρους με σύγχρονα δίκτυα, τους οποίους στη συνέχεια, θα διαμορφώσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Σημειώνεται ότι τo group των εταιρειών του κ. Παρχαρίδη αποτελείται από τις εταιρείες: INVENTICS AE, Livemedia platfroms ΑΕ, ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΑΕ – Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων και δύο εταιρείες εξωτερικού, την INVENTICS Ltd με έδρα το Λονδίνο και τη Livemedia.com Inc στις ΗΠΑ, που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση συνεδρίων στο εξωτερικό. Κύριο αντικείμενο του ομίλου Παρχαρίδη, που στηρίζεται στο Ι.C.T., είναι η παροχή υπηρεσιών διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Το Β.Ι.C. και η «Στεφάνου Α.Ε.»

Τα σχέδια της «Στεφάνου Α.Ε.», για την κατασκευή εντός της Τεχνόπολης, επιχειρηματικού κέντρου, ανέκοψε η οικονομική κρίση. Τώρα πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η εταιρεία εξετάζει την αξιοποίηση της έκτασης των 7,1 στρεμμάτων, πιθανώς  με κατάτμηση.

technopoly-stefanou.jpg


«Η Θεσσαλονίκη θέλει να μεγαλώσει, αλλά ακόμη δεν το καταφέρνει», είπε πολύ χαρακτηριστικά στο makthes.gr ο κ. Παναγιώτης Στεφάνου,
επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας. Η εταιρεία, έχει δεχθεί κρούσεις από όλες τις ξένες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά όπως είπε ο επιχειρηματίας, η αγορά δεν προσφέρει ακόμη τις τιμές – σε αγορές αλλά και ενοικιάσεις επαγγελματικών χώρων- που θα καταστήσουν συμφέρουσα την ανέγερση σύγχρονων κτιρίων,  κατηγορίας gold lead.

Η κατασκευή νέων επαγγελματικών κτιρίων θα ανοίξει όταν εξαντληθεί το απόθεμα των παλαιών κτιρίων που υπάρχει στην αγορά. Ωστόσο, όπως είπε ο επιχειρηματίας, η αγορά ακινήτων θα απογειωθεί όταν, νομοθετηθεί η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Τότε συνολικά, θα υπάρξει εντυπωσιακή ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη.

Τεχνόπολη και επιτρεπόμενες δραστηριότητες

Στο παρελθόν είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για το εάν στην Τεχνόπολη θα δημιουργηθεί ένα πραγματικό πάρκο επιχειρήσεων τεχνολογίας ή για το εάν θα καταλήξει σε ένα αδιάφορο, από απόψεως ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, real estate project.

Οι δραστηριότητες που επιτρέπεται να αναπτυχθούν στη «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.», αναφέρονται σαφώς στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΒΕΠΕ ( ΦΕΚ 2318/6.12.2007, τεύχος δεύτερο). Αυτές είναι:

1.«Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης είναι χώρος όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων που θα ασκούν εντός αυτής τις παρακάτω δραστηριότητες:

α) επιχειρήσεις δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης με αντικείμενο τη νέα και υψηλή τεχνολογία και ιδίως την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες τροφίμων,

β) δραστηριότητες ερευνητικές και εκπαιδευτικές ως προς τα αντικείμενα αυτά ή ως προς αντικείμενα συναφή με αυτά και

γ) επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συναφών ή υπό ευρεία έννοια υποστηρικτικών των προαναφερόμενων επιχειρήσεων νέας και υψηλής τεχνολογίας και των λοιπών συναφών δραστηριοτήτων.

2. Πέραν των αναφερόμενων στην προηγούμενη παράγραφο επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, επιτρέπονται επιπλέον και οι ακόλουθες, προβλεπόμε− νες από την παρ. 1 του αρθρ. 2 ν. 2545/1997, χρήσεις:

α. Η εγκατάσταση επιστημονικών ερευνητικών ινστιτούτων, εργαστηρίων και κέντρων τεχνικής και τεχνολογικής υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καθώς και γραφείων παροχής συναφών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.

β. Η κατασκευή δικτύων παροχής των επιτρεπόμενων υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων και συστημάτων πληροφορικής.

γ. Η δημιουργία εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων.

δ. Η δημιουργία «θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων», δηλαδή οργανωμένων χώρων, όπου θα εγκαθίστανται επιχειρήσεις και θα τους παρέχονται υπηρεσίες οργάνωσης, λογισμικού, τεχνικής υποστήριξης, σχεδιασμού προϊόντων, τεχνογνωσίας και άλλων υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

ε. Η δημιουργία γηπέδων ή κτιρίων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και των επισκεπτών.

στ. Η εγκατάσταση επιχειρήσεων εμπορίας, συναρμολόγησης − μεταποίησης, αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων νέας και υψηλής τεχνολογίας αλλά μόνο στα Οικοδομικά Τετράγωνα (νησίδες) 5 και 6

ζ. Οι λοιπές χρήσεις του αρθρ. 5 π.δ. 23.2/6.3.1987 ΦΕΚ 166 τ. Δ΄ και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αποτελούν τμήμα των εγκαταστάσεων επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης και εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων σ’ αυτές.

Από τις χρήσεις αυτές εξαιρούνται τα πρατήρια βενζίνης και υγραερίου.

η. Η στέγαση υπηρεσιακών μονάδων δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, οργανισμών κοινής ωφέλειας και τραπεζών, με σκοπό την εξυπηρέτηση των εγκατεστημένων στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης επιχειρήσεων και των εργα ζομένων σε αυτές.

3. Απαγορεύονται ρητά καταστήματα και πρατήρια λιανικής πώλησης.

4. Σε περίπτωση μη ύπαρξης επαρκών προς διάθεση χώρων, προτεραιότητα θα δίδεται στις δραστηριότητες πληροφορικής, υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεπικοινωνιών, αυτοματισμών και ηλεκτρονικών, τηλευπηρεσιών (τηλε− ιατρική, τηλε−εκπαίδευση, κλπ.), τεχνολογίας τροφίμων, καθώς και στις δραστηριότητες εκπαίδευσης, έρευνας και παροχής υπηρεσιών συναφών ή υποστηρικτικών των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία