ΑΠΟΨΕΙΣ

Είναι θέμα θέλησης της κυβέρνησης να μπει τέλος στην οπαδική βία

 01/02/2022 09:50

Να πω κάτι ρητά και κατηγορηματικά κι έχοντας πλήρη επίγνωση του τι και γιατί το λέω: οι ομάδες ευθύνονται εκατό τοις εκατό για την έξαρση της οπαδικής βίας. Χωρίς την δική τους ανοχή και προστασία, ο χουλιγκανισμός θα υπήρχε μεν, αλλά θα ήταν τελείως περιθωριακό και περιορισμένης έκτασης φαινόμενο. Φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν «σύνδεσμοι φίλων» που λειτουργούν στα πρότυπα εγκληματικών οργανώσεων- με αρχηγούς, πειθαρχία, μεθόδους, συστήματα παρακολούθησης και δράσης που προσιδιάζουν με μαφιόζικες συμμορίες. Απλά σε αυτές τις εγκληματικές οπαδικές οργανώσεις, κίνητρο δεν είναι η επιρροή και το χρήμα, αλλά το οπαδικό μίσος και η αίσθηση της υπεροχής.

Μπορούνε εύκολα να τους βρούνε αν θέλουν, καθώς οι θιασώτες της ακραίας βίας και των δολοφονικών επιθέσεων, κάνουν ο τι κάνουν, για να το αφηγηθούν- καυχηθούν, επιδεικνύοντας- έτσι νομίζουν οι πειραγμένοι- με τον τρόπο αυτό τον «ανδρισμό», την «ισχύ» και την «ανωτερότητά» τους.

Είναι θέμα θέλησης της κυβέρνησης- αντί ο Αυγενάκης να παριστάνει τον εκπρόσωπο προέδρου- της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και πριν από όλα των ιδιοκτητών, να βάλουν τέλος.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Ούτε χρειάζεται να ανακαλύψουν την Αμερική. Το μόνο που πρέπει να κάνουν, είναι να αντιγράψουν τις καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στην πατρίδα του χουλιγκανισμού Βρετανία και την μητέρα του ρατσισμού ΗΠΑ, που έκαναν τα γήπεδα της πρεμιερλιγκ και του NBA να μοιάζουν με σουαρέ για τσάι και πικ-νικ με χάμπουργκερ.

Ιδού η Ρόδος. Ας τολμήσουν το πήδημα.