ΑΠΟΨΕΙΣ

Μαζέψτε μπόλικες δυνάμεις, φοβάμαι πως θα τις χρειαστείτε

 02/01/2023 16:00

Θες η χαζοχαρούμενη παρεΐστικη ατμόσφαιρα, θες οι δικοί μας άνθρωποι που επιστρέφουν για τις γιορτές, οι τελευταίες ημέρες της χρονιάς μας γλυκαίνουν σχεδόν πάντα. Παρά τη συνήθη ισοπεδωτική εικόνα, συνειδητοποιούμε ότι οι γύρω μας και προβληματίζονται, και σέβονται, και νοιάζονται, και μετανιώνουν, και βρίσκουν κοινά σημεία όταν συζητούν από κοντά, υπερβαίνοντας ακόμη και ισχυρές προκαταλήψεις. Τέτοια εποχή η πρόσληψη της κοινωνίας μέσω των ΜΚΔ σε μεγάλο ποσοστό καταρρέει μπροστά στη δύναμη υπερχιλιόχρονων στερεοτύπων, ίσως τετριμμένων αλλά δοκιμασμένων να κρατούν ενωμένο το σύνολο. Μετά το ετήσιο πέρασμά μας από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο ασυναίσθητα πιάνουμε νέα γραμμή εκκίνησης, με ανανεωμένες τις εσωτερικές δυνάμεις μας, καθώς η διαδικασία των γιορτών επενεργεί πάνω μας πιο δραστικά και από τις καλοκαιρινές διακοπές, γεγονός σημαντικό μπροστά στο 2023, όπου ενδέχεται να δοκιμαστεί το ψυχικό απόθεμα του καθενός μας. Πλέον αποτελεί κοινοτοπία η παρατήρηση ότι διανύουμε περίοδο μεγάλων αλλαγών, καθοριστικών για τις ζωές μας κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Παγκοσμίως, οι αξίες μετοχών, ομολόγων, ακινήτων, ακόμη και έργων τέχνης έχουν εκτοξευθεί, με ειδικούς να προφητεύουν το επικείμενο σκάσιμο μίας πληθωριστικής φούσκας ισχυρότερη εκείνης του 2008. Η αναζωπύρωση του COVID-19 στην Κίνα πολύ πιθανώς θα επηρεάσει τον εφοδιασμό των αγορών του ανεπτυγμένου κόσμου, με τις ελλείψεις ακόμη και βασικών αγαθών να είναι ορατές. Η κλιματική αλλαγή και η ισλαμιστική τρομοκρατία σπρώχνουν προς την Ευρώπη όλο και περισσότερους κατοίκους της υποσαχάριας Αφρικής, παρά την ανάπτυξη που σημειώνεται στην περιοχή. Ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους, σε συνδυασμό με την οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των φανατικότερων οπαδών των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων μας προϊδεάζει για καθεστώς ακυβερνησίας στην κύρια υπερδύναμη.

Η αστάθεια στο Ιράν ενδέχεται να καταλήξει είτε στη σπουδαιότερη αλλαγή του στάτους κβο στον Κόλπο, είτε σε τεράστιο κύμα φυγής πολιτικών αντιφρονούντων. Τυχόν νίκη των Ρώσων στην Ουκρανία θα υπονομεύσει την ΕΕ, ενισχύοντας τα αντιδυτικά πολιτικά άκρα. Τυχόν ήττα της (το βασικό πλέον σενάριο) θα αποσταθεροποιήσει την ίδια μα την Κεντρική Ασία, με το Πεκίνο να επιδιώκει μία νέα Γιάλτα ανάμεσα σ’ αυτό και την Ουάσιγκτον. Το προσεχές επετειακό έτος θα είναι κρίσιμο για την Τουρκία, με κανέναν να μην είναι βέβαιος για τις προθέσεις του Ερντογάν μπροστά στην προοπτική να εγκαταλείψει το Λευκό Παλάτι του. Και φυσικά οι δικές μας εκλογές θα κρίνουν αν θα παραμείνουμε στη σημερινή προβληματική αλλά ελπιδοφόρα ρότα, ή αν θα επιστρέψουμε στις αυτοκαταστροφικές μας τάσεις, αναζητώντας την τέλεια διακυβέρνηση.

Μαζέψτε μπόλικες δυνάμεις λοιπόν αυτές τις μέρες. Φοβάμαι πως θα τις χρειαστείτε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31.12.2022-01.01.2023