ΑΠΟΨΕΙΣ

Lose - lose

 18/02/2020 12:00

Με τον Ερντογάν να διαμηνύει ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο φτάνουν μέχρι το… Ιόνιο και το προσφυγικό να δοκιμάζει τις αντοχές ολόκληρης της χώρας -κυρίως των κατοίκων των νησιών μας- δεν μένει χώρος για πρωτοσέλιδη αναφορά σε άλλα θέματα, που είναι και σημαντικά και προάγγελος εξελίξεων.

Είναι φυσικό βέβαια όταν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη κόβουν βόλτες στο Αιγαίο με την ίδια άνεση που εδώ και χρόνια κάνουν τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας, η προσοχή των Ελλήνων και φυσικά και των ΜΜΕ να είναι στραμμένη σε αυτό το πεδίο.

Την ίδια ώρα ωστόσο, στο εσωτερικό υπάρχουν εξελίξεις που μοιραία βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο, οι οποίες είναι σοβαρές και στο βαθμό που μπορεί κάποιος να τις αποκρυπτογραφήσει φαίνεται ότι «υπόσχονται» ακόμη σοβαρότερες.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει σίγουρα η υπόθεση της Novartis και ιδιαίτερα του ρόλου που έπαιξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Για να διερευνηθεί η ιστορία του «Ρασπούτιν», η Βουλή των Ελλήνων, όπως είναι γνωστό, αποφάσισε τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω κατά πόσο το περιεχόμενο των καταθέσεων σε αυτή την επιτροπή, που βλέπει το φως της δημοσιότητας, ανταποκρίνεται στην αλήθεια, με δεδομένο ότι, τουλάχιστον θεωρητικά, πρόκειται για διαδικασία η οποία διέπεται από την αρχή της μυστικότητας. Πάντως, αυτά που ακούμε για τη δράση του «Ρασπούτιν» είναι τερατώδη, αν και μένει να αποδειχθεί τι ισχύει και τι όχι.

Την ίδια ώρα στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνονται κινήσεις που σχετίζονται με το θέμα και έχουν τη σημασία τους.

Μετά τις αρχικές αντιδράσεις στη σύσταση της επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ, συχνά πυκνά και όταν το επέτρεπαν οι διαρροές από τις καταθέσεις, έσπευδε να κατηγορήσει τη ΝΔ για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο της Novartis, κινούμενος στην ουσία σε γραμμή υπεράσπισης του δικού της πρώην κυβερνητικού στελέχους.

Η τελευταία συνέντευξη Κοντονή στην ΕΡΤ δείχνει ότι διαμορφώνεται νέα γραμμή αντιμετώπισης του ζητήματος, η οποία πλέον παίρνει ή δείχνει ότι είναι έτοιμη να πάρει αποστάσεις από τη δράση του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Να θυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πολιτικός προϊστάμενος του κ. Παπαγγελόπουλου τη διετία 2016 - 2018 όταν ρωτήθηκε για τις καταθέσεις δικαστικών λειτουργών στην προανακριτική επιτροπή υπογράμμισε ότι «είναι σοβαρές καταθέσεις και από ό,τι έχουμε διαβάσει εμπεριέχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο ίδιος το έχει αρνηθεί. Έχει πει ότι όλα αυτά είναι αναληθή. Το λέω αυτό γιατί εδώ (σ.σ. η εκπομπή) δεν είναι δικαστήριο».

Η τοποθέτηση Κοντονή δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία ούτε προσωπική. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για την περίπτωση που οι καταγγελίες αποδειχθούν να υποστηρίξει ότι επρόκειτο για προσωπικές ενέργειες του Παπαγγελόπουλου, που έγιναν χωρίς η κυβέρνηση Τσίπρα να γνωρίζει και πολύ περισσότερο να κατευθύνει τις κινήσεις του.

Σε περίπτωση τώρα που αποδειχθεί ότι όλα αυτά είναι μια σκευωρία, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε ανακουφισμένοι, καθώς θα προκύψει ότι δικαστικοί λειτουργοί που βρέθηκαν στα υψηλότερα κλιμάκια της Δικαιοσύνης έχουν πει απίστευτα ψέματα. Πρόκειται για καθαρή περίπτωση lose - lose, όπου δηλαδή όλοι βγαίνουν χαμένοι. Η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και τελικά η χώρα…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Φεβρουαρίου 2020