ΑΠΟΨΕΙΣ

Κι αν ο Νετανιάχου ρώτησε τον Μητσοτάκη για το Μουσείο;

 24/06/2020 13:00

Πάνε ακριβώς τρία χρόνια, ήταν 15 Ιουνίου του 2017 που ο τότε και νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσει διάφορα σοβαρά πράγματα με τον τότε Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα και τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Στο περιθώριο εκείνης της τριμερούς συνάντησης, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν θεμελιώσει τη μακέτα του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης και μάλιστα ο κ Τσίπρας είχε ευχηθεί σύντομα ο κ. Νετανιάχου να το εγκαινιάσει.

Λογικά ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος από τότε πήγε σε 3-4 εκλογές μέχρι να σταθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα του Ισραήλ και μία δίκη για διαφθορά, την Τετάρτη θα ρώτησε τον νυν Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο Ισραήλ, σε τι φάση βρίσκεται η κατασκευή του μουσείου που ο ίδιος είχε θεμελιώσει τρία χρόνια νωρίτερα.

Λογικά γιατί η μνήμη του ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη είναι ξεχωριστή για τη συλλογική μνήμη του Ισραήλ.

Τι να του απάντησε λοιπόν ο Μητσοτάκης, αν ρώτησε ο Νετανιάχου;

Του είπε ότι έκτοτε δεν έγινε τίποτε και ότι ο ίδιος ανέθεσε το θέμα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του ο οποίος ήρθε στη Θεσσαλονίκη και δήλωσε ότι το θέμα είναι δύσκολο να επιλυθεί;

Του είπε ότι το Μουσείο που «θεμελίωσε» θα πρέπει να πάει παραδίπλα διότι εκεί που σχεδίαζαν να το χτίσουν, δεν έχτιζε; Του είπε ότι οι δωρητές δεν έχουν δώσει ούτε ευρώ διότι τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε και δεν θα δώσουν όσο δεν γίνεται; Προφανώς δεν τα είπε αλλά και να τα έλεγε δεν θα είχε καμία σημασία διότι προφανώς οι Ισραηλινοί ξέρουν.

Όπως ξέρουν ότι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε πρόσφατα ότι βρέθηκε λύση που να χτίζει με τη μετακίνηση του οικοπέδου.

Το μεγαλύτερο project της σύγχρονης Θεσσαλονίκης οικοδομήθηκε πάνω σε καθυστερήσεις με σκοπό την διασφάλιση κωλυσιεργιών που θα δικαιολογούσαν τη δημιουργία ενός μηχανισμού υποστήριξης και μεγαλύτερη διαχειριστική ευχέρεια στα κεφάλαια της κατασκευής του μουσείου.

Βέβαια δεν αποκλείεται πέντε χρόνια διάφοροι μεγαλόσχημοι κι ευαίσθητοι να μην είχαν καταλάβει ότι ήθελαν να χτίσουν το μουσείο σε χώρο που δεν χτίζει...

Και δεν είχε τύχει να ρωτήσουν τον Παυλόπουλο γιατί δεν υπέγραψε ποτέ το προεδρικό διάταγμα, που ο ίδιος είχε προαναγγείλει...


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Ιουνίου 2020