ΑΠΟΨΕΙΣ

10 πράγματα που συμβαίνουν όταν μία γυναίκα γίνεται 50

 09/05/2022 15:00

Την ημέρα που έγινα 50 η μαμά μου επέμενε να έρθει σπίτι πριν το βραδινό μου κάλεσμα στο αγαπημένο μου μπαράκι, προκειμένου να μου δώσει κάτι. Δεν με βόλευε καθόλου, γιατί είχα χίλιες δουλειές να κάνω, εκείνη όμως ήρθε. Είναι σημαντικά γενέθλια μου είπε μέσα από τα γυαλιά της, μου έδωσε λεφτά σ’ ένα φακελάκι και μία κάρτα. Στην κάρτα έλεγε «αυτό που νιώθεις σήμερα, θα κρατήσει το πολύ μία εβδομάδα».

Τα 50 ήταν για μένα τόσο σοκαριστικά όσο και τα 30. Ίσως είναι θέμα κατάληξης και δεν το εννοώ καθόλου μεταφορικά. Είκο-σι, μετά τρι-άντα,(σοκ), μετά σαρ-άντα (οκ), μετά πεν-ήντα (νέο σοκ). Τόσο απλά. Αλλάζει η δεκαετία, αλλάζει η κατάληξη. Τότε δεν ήξερα πως η κατάληξη της κρίσης των πενήντα θα με οδηγήσει στην απόλυτη επιφοίτηση.

Δύο μέρες πριν τα γενέθλια μου πήγα βόλτα για ψώνια. Βρήκα ένα πουλόβερ που μου άρεσε αλλά μου φάνηκε πολύ νεανικό. Το είπα στην ιδιοκτήτρια του μαγαζιού και με ρώτησε πόσο χρονών είμαι. Της είπα με πόνο πως γίνομαι σε δύο μέρες πενήντα. «Α, γι’ αυτό τα λες αυτά. Είσαι μικρή ακόμα. Μετά τα πενήντα θα καταλάβεις», μου ανταπάντησε.

Φαίνεται λοιπόν πως οι γυναίκες στα πενήντα κάτι παθαίνουν και μοιράζονται ένα κοινό μυστικό. Σας το λέω κι εγώ στα ίσια. ΟΙ πενηντάρες δεν είναι όσο δύο 25άρες. Είναι όσο δύο εικοσάρες και κάτι παραπάνω. Είναι μία κατηγορία από μόνες τους. Εάν επιζήσουν την κρίση της μετάβασης στα ήντα, βλέπουν κατάματα το φως το αληθινό. Και μετά ποιός τις πιάνει. Για τους πενηντάρηδες δεν ξέρω.

Ιδού λοιπόν μία λίστα με τα 10 πράγματα που συμβαίνουν όταν γίνεσαι πενήντα.

1. Ξέρεις να μοιράζεσαι, επειδή συνήθως έχεις αγαπηθεί και έχεις αγαπήσει. Απλά έχεις ολοκληρώσει και με το μέτρημα (τόσα δικά μου, τόσα δικά σου).

2. Τρελαίνεσαι από τη χαρά σου όταν πληρώνεις τον λογαριασμό και τρελαίνεσαι από τα νεύρα όταν δεν σου προτείνουν να στον πληρώσουν. Γενικά μαθαίνεις να ζεις με αντιφάσεις και να παραβαίνεις κανόνες.

3. Δεν θυμάσαι πλέον πώς λύνεται ο κύβος του Ρούμπικ (είχες μάθει στα 16 να τον λύνεις μηχανικά).

4. Γνωρίζεις πως έχει έρθει η αντίστροφη μέτρηση και προτιμάς να επενδύεις σε εμπειρίες, παρά σε πράγματα. Συνειδητοποιείς πως τα πράγματα είναι βαρίδια και σκέφτεσαι πως εσύ θα τα πάρεις και μετά κάποιος άλλος, ίσως τα παιδιά σου, θα τα πετάξουν.

5. Σταματάς να βλέπεις τον εαυτό σου σαν άλογο κούρσας, που πρέπει να έρχεται πρώτο, και το ξαναβλέπεις σαν κοριτσάκι που πρέπει να το κανακέψεις, να το προστατέψεις ή να το φροντίσεις.

6. Επόμενο βήμα: Σταματάς να βλέπεις τον εαυτό σου σαν κοριτσάκι που θέλει φροντίδα και τον βλέπεις σαν πενηντάρα που τα σπάει.

7. Ακούς καλύτερα και αποκτάς υπομονή (μεγάλη αρετή).

8. Κάνεις εκκαθαρίσεις. Πρώτα στο σπίτι με τη χαρτούρα και μετά στους γύρω με τη βαβούρα.

9. Κοιτάς επιτέλους στα μάτια και ξέρεις πόσο δύναμη έχει αυτό.

10. Σταματάς να διαβάζεις λίστες για δέκα πράγματα που συμβαίνουν όταν γίνεσαι πενήντα.

ΥΓ. Στα γενέθλια μου το αυτοκολλητάκι μου είχε κάνει μία ανάρτηση στο Facebook γράφοντας «μισός αιώνας αυτοκολλητάκι». Τότε είχα φρικάρει. Τώρα πολύ μου αρέσει. Άντε και στον ολόκληρο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.05.2022