ΑΠΟΨΕΙΣ

Αξιολόγηση και ανανέωση στη ΝΔ

 07/06/2021 21:00

Πολύ δουλειά θα έχουν το επόμενο διάστημα οι αξιολογητές στην Πειραιώς, την έδρα της ΝΔ στην Αθήνα, με τη Θεσσαλονίκη. Η ανανέωση του τοπικού πολιτικού προσωπικού της ΝΔ είναι ένα στοίχημα που έχει θέσει εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αν κρίνουμε από την περιορισμένη μέχρι στιγμής συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στις κυβερνήσεις του ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος από την ομάδα που διαθέτει. Όμως το λίφτινγκ μόνο εύκολο δεν είναι. Γιατί τόσο κάποιοι της νεότερης γενιάς που μπήκαν ήδη στη μάχη του σταυρού όσο και κάποιοι που θα ήθελαν να συμμετέχουν για πρώτη φορά στις λίστες δημιουργούν ζητήματα με τις συμπεριφορές τους.

Πρώτο παράδειγμα: ο πρώην πλέον πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής. Μητσοτακικός από παλιά, δεν έκρυβε την επιθυμία του να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Έκανε όμως το λάθος να εμβολιαστεί εκτός διαδικασίας, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε παραίτηση από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβα. Μάλιστα η προ-συνεννόηση που έγινε μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης και της Πειραιώς και οι σχετικές ανακοινώσεις που ακολούθησαν της αποπομπής έκαναν σαφές ότι και στο κόμμα είχαν ενοχληθεί πολύ από τη συμπεριφορά του γαλάζιου στελέχους. Κάτι που κάνει δύσκολη την συμμετοχή του στο επόμενο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Δεύτερο πιο πρόσφατο παράδειγμα: η out of the blue ανάρτηση της πολιτεύτριας της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης Αφροδίτης Λατινοπούλου. Η νεαρή δικηγόρος -όπως και ο κ. Τσαβλής- αναδείχτηκε επί Κυριάκου Μητσοτάκη και συμμετείχε ήδη μία φορά το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, καταγράφοντας μέτριες επιδόσεις. Στη συνέχεια και ενώ η πανδημία διέκοψε τις δημόσιες εκδηλώσεις αφοσιώθηκε στην πολιτική επικοινωνία μέσω fb και των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, όπου τα likes είναι το ζητούμενο, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο. Ιδιαίτερα όταν με πολύ πρόχειρο και επιθετικό τρόπο προσπαθώντας να κερδίσει το πιο συντηρητικό κομμάτι της ΝΔ και να ανοίξει μέτωπο με αριστερές λογικές της κοινωνίας θίγει ένας πολιτικός το ευαίσθητο ζήτημα του γυναικείου προτύπου. Κάπου εκεί ήρθε η υπερβολή με τις τρίχες, που προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες, αλλά και την αποδοκιμασία της πολιτεύτριας από την κεντρική ΝΔ. Τόσο μέσω της ανακοίνωσης της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του κόμματος όσο και μέσω διαρροών από την Πειραιώς. «Η δύναμη του προσωπικού παραδείγματος που δίνουμε όσοι επιλέξαμε να υπηρετούμε τη ΝΔ είναι καταλυτική. Όταν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται την ευθύνη που προϋποθέτει η κομματική ένταξη πώς μπορεί να αναλάβει το βάρος της εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών;», αναρωτιόντουσαν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

Με αυτά και με αυτά μόνο εύκολο δεν είναι το εγχείρημα των δύο Α (Αξιολόγηση και Ανανέωση) στη Θεσσαλονίκη. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Γιώργου Στεργίου και του Θανάση Νέζη που το έχουν αναλάβει…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Ιουνίου 2021