ΑΠΟΨΕΙΣ

Ζήλεψε την κούπα και όχι τον καφέ

 31/01/2023 14:00

Κυριακάτικη κουβέντα σε κεντρικό καφέ της πόλης με μία κολλητή μου, κουβέντα που διακόπτεται από τον άντρα της, που μόλις έχει παίξει τένις και ήρθε από την Καλαμαριά με το ποδήλατο στο κέντρο γιατί ζήλεψε που πίναμε καφέ. Κάθεται μαζί μας στο μπαρ και τον ρωτάει ο μπάρμαν τι καφέ θέλει. «Δεν με νοιάζει τι είδους καφές, ζήλεψα την κούπα» απαντάει αφοπλιστικά.

Ο άντρας της είναι ομοιοπαθητικός γιατρός. Πάνω στην κουβέντα λέει πάντοτε πράγματα που με εντυπωσιάζουν με τον πιο αφελή τρόπο. Για παράδειγμα, όταν κόλλησε γρίπη και είχε 40 πυρετό είπε «κάθισα και το απόλαυσα, γιατί ήταν σαν να έβλεπα παραισθήσεις, είδα τον κόσμο αλλιώς». (Αυτό μου θύμισε έναν άλλο φίλο μου που μου έλεγε πόσο φοβάται και μισεί τα ναρκωτικά αλλά ότι θα ήθελε να δοκιμάσει για να δει τον κόσμο αλλιώς. «Δες τον ίδιο πρώτα» του απάντησα και του είπα να μην σκεφτεί να δοκιμάσει ποτέ ναρκωτικά).

Ο ομοιοπαθητικός φίλος μου λοιπόν μου έλεγε πως καθώς επέστρεφε με το ποδήλατο από την παραλία σκεφτόταν πόσο τέλεια είναι η ζωή και πόσο τέλειοι είμαστε εμείς οι άνθρωποι όταν επιτρέπουμε στην ιδιοφυία του οργανισμού μας να ενεργοποιηθεί. Λέγοντας ιδιοφυία εννοούσε κάτι πιο πέρα από το μυαλό και το συναίσθημα. Λίγο νωρίτερα συζητούσαμε με τη γυναίκα του και μου έλεγε πως προσπαθεί, όταν συμβεί κάτι που την αναστατώνει, να μην αντιδράσει αμέσως, να μην προσπαθήσει να το διορθώσει ή να το σβήσει. Προσπαθεί να το παρατηρήσει και να αφήσει λίγο χρόνο να περάσει. Έτσι πολύ συχνά το γεγονός αλλάζει. Διορθώνεται από μόνο του ή καμία φορά εξελίσσεται. Πάντως όταν παρατηρούμε κάτι ούτως ή άλλως αλλάζει. Όπως λέει ένα ρητό «οι βλάκες λένε οι έξυπνοι δείχνουν» (άσχετο). Τους είπα ότι γενικά θεωρώ πως στα ζόρια (όταν δεν έχουν να κάνουν με υγεία) γινόμαστε πιο έξυπνοι και ότι η ζωή γενικά όταν δυσκολεύεσαι γίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Μου θύμισε και εκείνος πόσο έξυπνα κινήθηκα όταν έμεινα άνεργη, γυρίζοντας την ανεργία σε ευκαιρία.

Η πέτρα που κυλάει δεν μαλλιάζει, συμπλήρωσα.

Και του είπα πως δεν πιστεύω πως αν θέλεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις. Όταν παίρνεις μία απόφαση το σύμπαν πάντα σε δοκιμάζει. Εάν εμμείνεις στην απόφαση σου, τότε θα ανταμειφθείς, του είπα.

Και μετά του είπα ότι όταν είμαι στεναχωρεμένη γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Πρέπει τώρα να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και όταν είσαι χαρούμενη, μου απάντησε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.01.2023