ΑΠΟΨΕΙΣ

Υποτονικά ψηφοδέλτια

 26/02/2023 18:30

Τελικά η αυτοδιοίκηση μάλλον θα κερδίσει τη Βουλή. Αυτό δείχνει η πρώτη ακτινογραφία των ψηφοδελτίων των μεγάλων κομμάτων στη Θεσσαλονίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ήδη ένα μεγάλο μέρος τους, ενώ η ΝΔ με διάφορες διαρροές έχει προμηνήσει για το τι θα δούμε στις γαλάζιες λίστες της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας.

Το κοντινό των δύο εκλογικών ραντεβού φαίνεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά την εθνική λίστα. Ως γνωστόν οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο (η πρώτη κάλπη) και κάπου στα μέσα Μαΐου η δεύτερη, ενώ οι αυτοδιοικητικές θα γίνουν στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι για κάποιους τέθηκε το δίλλημα που θα κατέβουν. Αυτοδιοίκηση ή Βουλή; Και η απάντηση ήταν σαφώς υπέρ της πρώτης.

Θυμίζουμε ότι ήδη μία σειρά μνηστήρων από το χώρο της Αυτοδιοίκησης αρνήθηκαν να κατέβουν στη μάχη για τη Βουλή: Βούλα Πατουλίδου, Άγγελος Χαριστέας, Χρήστος Παπαστεργίου και Γιώργος Ορφανός προτίμησαν ο καθένας για τους δικούς του λόγους να δώσουν τη μάχη του Οκτωβρίου. Από την άλλη η τετραετία που διανύσαμε δεν έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς νέους υποψηφίους να ξεπεταχθούν. Στην αρχή ήταν η πανδημία που εμπόδισε την οποιαδήποτε πολιτική δράση, ενώ και η σωστή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να περιορίσει ουσιαστικά σε δύο μήνες την προεκλογική εκστρατεία δεν δημιούργησε στρατιές υποψηφίων βουλευτών.

Αν κάνουμε μία ακτινογραφία των ονομάτων θα δούμε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κάποια νέα ονόματα, που οφείλονται στην αλλαγή ηγεσίας, αλλά και στο ενδεχόμενο να αυξηθεί η βουλευτική δύναμη του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά δεν μπορεί κανείς να πει ότι η ποιότητα και το βάρος του «πράσινου» ψηφοδελτίου αφήνουν άφωνους τους πολίτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ΝΔ. Εδώ πολλοί το σκέφτηκαν, αλλά σχεδόν κανείς τελικά δεν τόλμησε να δοκιμάσει την τύχη του στη μάχη του σταυρού. Μαρία Σπυράκη, Θοδωρής Ζαγοράκης, Νίκος Παπαϊωάννου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, Βούλα Πατουλίδου, Άγγελος Χαριστέας και Γιώργος Ορφανός -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- είπαν «όχι» στη Βουλή. Σύνολο 8. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και μία 4 κρατικών αξιωματούχων που θα μπορούσε να είχαν παραιτηθεί εγκαίρως για να είναι ξανά υποψήφιοι βουλευτές (Ταχιάος, Σταμάτης, Γαλαμάτης, Νάκου) ο αριθμός αυτών που δε θέλησαν να πάνε για Βουλή αυξάνεται. Και όλα αυτά, ενώ η Α’ Θεσσαλονίκης κερδίζει λόγω της απογραφής 1 έδρα και στη ΝΔ αδειάζει η έδρα του Κώστα Καραμανλή. Και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη (αν τελικά επιλέξει και τη Θεσσαλονίκη) δε σώζει την κατάσταση…

Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση δείχνει μάλλον λίγο καλύτερη, καθώς προστέθηκαν τρία ονόματα που ενισχύουν το ψηφοδέλτιο, όπως είναι ο Γιάννης Μυλόπουλος, ο Άρης Στυλιανού και η Ελλη Χρυσίδου.

Έτσι τα ψηφοδέλτια μπροστά στα οποία θα βρεθούμε τον Απρίλιο θα είναι μάλλον υποτονικά. Και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.02.2023

Δημοφιλείς Απόψεις