ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπάρχουν και άλλες αξίες, ηλίθιε

 13/11/2022 22:00

Φίλοι μου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μου έλεγαν προχθές Παρασκευή πως νεαροί ψηφοφόροι (που συνήθως βαριούνται να πάνε να ψηφίσουν) προσήλθαν μαζικά και ψήφισαν σε αποφασιστικό ποσοστό τους Δημοκρατικούς. Σχεδόν στο 65%.

Μιλούν για άτομα που μένουν ακόμα με τους γονείς τους η συντηρούνται από αυτούς και ως εκ τούτου δεν τους απασχολούν -ακόμα, γιατί πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!- τόσο τα ανιαρά αλλά άμεσα προβλήματα της καθημερινότητας (τιμή βενζίνης, θέρμανση, τρόφιμα) αλλά θέματα πιο μακροπρόθεσμα όπως η πρόσβαση σε αμβλώσεις, η αποποινικοποίηση χρήσης ναρκωτικών, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κλιματική αλλαγή κ.λπ. Αυτό το μπλοκ ψηφοφόρων αγνόησαν εν πολλοίς, αυτοί που προέβλεψαν την «κόκκινη θύελλα» (red storm).

Εδώ εντοπίζεται και το λάθος όσων βλέπουν το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ κάτι σαν υβρίδιο των σλόγκαν περί «φονιάδων των λαών» και του «it’s the economy stupid» (Είναι η οικονομία ηλίθιε).

Διδάγματα στέλνει όχι μόνο στην Αμέρικα αλλά και στην Ευρώπη το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των «midterms», των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το τοπίο ήταν ακόμα θολό καθώς δεν είχαν τελειώσει οι καταμετρήσεις σε όλες τις περιφέρειες, αλλά η γενική εκτίμηση στα μίντια έλεγε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτούν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Κογκρέσο) αλλά όχι με την συντριπτική πλειοψηφία που ανέμεναν πολλοί. Η Γερουσία ήταν ακόμα «κορώνα-γράμματα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν μπορεί να περιμένει άλλο για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, έδωσε το δικό του στίγμα στην εκστρατεία για τις «midterms», καλώντας να υπάρξει «γιγαντιαίο κύμα» με κόκκινο χρώμα και με δεκάδες υποστηρικτές του να εισέρχονται στο Κογκρέσο, ως προάγγελοι της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο.

Κάποιος θα πει πως ο πρώην πρόεδρος (2016-2020 ) θα είναι πια 78 χρονών, αλλά καλά θα ήταν να σκεφτεί και την ηλικία του νικητή Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο του 2020. Τα περήφανα γηρατειά των ΗΠΑ κάνουν ακόμα παιχνίδι φαίνεται…

Ο Τραμπ προσπάθησε να συναρπάσει τους οπαδούς του με συνθήματα όπως «Make America Great Again» («Ας κάνουμε ξανά μεγάλη την Αμερική»).

Ακόμα και νηφάλιοι πολιτικοί αναλυτές και πένες φίλα προσκείμενες στους Δημοκρατικούς προεξοφλούσαν -και φοβούνταν- μία προειδοποιητική όσο και σαρωτική νίκη του Τραμπ.

Σ’ αυτό το σημείο, ας ανοίξω μία παρένθεση επιστρέφοντας στα επερχόμενα «ντέρμπι» Μητσοτάκη - Τσίπρα - Ανδρουλάκη και υπενθυμίζοντας ότι η εδραιωμένη πεποίθηση πως ο κόσμος κοιτάζει το πορτοφόλι του πριν αποφασίσει το τι θα ψηφίσει, έχει ισχύ μέχρι ενός ορίου!

Ας μην υποτιμά κανείς, λοιπόν, την «ψαροκασέλα» του δυσώδους θέματος των υποκλοπών ή τα κραυγαλέες θρασύτητας φαινόμενα «Πάτσηδων».

Διότι υπάρχουν στη ζωή και άλλες αξίες τις οποίες θυμάται ο κόσμος σε ανύποπτες στιγμές, στο δρόμο, στο γραφείο, σε μία πολιτική συζήτηση ακόμα και στο παραβάν της κάλπης. Λειτουργούν, με άλλα λόγια, ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά», ως φωνή της συνείδησης σε αξιοπρόσεκτο ποσοστό του πληθυσμού.

Η απάντηση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να τιτλοποιηθεί με το «υπάρχουν και άλλες αξίες, ηλίθιοι».

Βέβαια υπάρχει και μία άλλη δυναμική και ρητορική που διακινούν οι Ρεπουμπλικάνοι με ισχυρά σλόγκαν και αφηγήματα και θα ήταν λάθος να την υποτιμήσουν οι Δημοκρατικοί.

Είναι η ζοφερή καθημερινότητα που σφραγίζεται από τον πληθωρισμό και την άνοδο των τιμών, που φέρνει σε απόγνωση τα ευάλωτα οικονομικώς νοικοκυριά και η «διάλυση της Παιδείας».

Για να κατανοήσουμε το πως διαμορφώνονται στις ΗΠΑ οι συνθήκες που ευνοούν μια τον έναν και μία τον άλλο θα αναφερθούμε τον «παράγοντα Ομπάμα», αλλά και σε περιέργεια «μεταστροφές» σε μερίδα του Τύπου που δεν περνούν απαρατήρητες.

Ο 44ος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (45ος ήταν ο Τραμπ και 46ος ο σημερινός Μπάιντεν), βλέπει να εκδηλώνεται ήδη μία νοσταλγία στο πρόσωπο του μεταξύ πολλών ψηφοφόρων και μία νέα συζήτηση για το «Obamacare», τη μεταρρύθμισή του που έδωσε πρόσβαση στους Αμερικανούς πολίτες σε ένα πιο οικονομικό και ποιοτικότερο σύστημα υγεία, η οποία βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο δραστήριος τις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες Ομπάμα, πήγε στο Πίτσμπεργκ, βιομηχανική πόλη στην Πενσιλβάνια και ζήτησε από την «εξαδέλφη Πούκι» και τον «θείο Τζο» -αναφερόμενος στους απλούς ψηφοφόρους- να σηκωθούν την Τρίτη και να «πάνε να ψηφίσουν» τους Δημοκρατικούς αντί να παραμείνουν καθισμένοι στους καναπέδες, τους.

«Σ’ αγαπάω», ακούστηκε μία φωνή μέσα από πλήθος των συγκεντρωθέντων.

«Κι εγώ σας αγαπάω, αλλά πρέπει να πάτε να ψηφίσετε», ήταν η απάντηση του δήμο φίλου πρώην προέδρου και δεινού ρήτορα.

Σε ό,τι αφορά τον Τύπο, ήδη συζητείται μία μεταστροφή . «Δεν υπήρξε ρεπουμπλικανικό κύμα στις ενδιάμεσες εκλογές και γι’ αυτό φταίει ο Ντόναλντ Τραμπ», λένε οι τίτλοι των συντηρητικών μέσων ενημέρωσης της οικογένειας Μέρντοκ.

«Ο Τραμπ είναι ο πιο μεγάλος χαμένος του ρεπουμπλικανικού κόμματος», ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της Wall Street Journal.

Το πάρθειο βέλος κατά του Τραμπ ήταν η εξής αναφορά: «Μετά την απρόσμενη νίκη του το 2016 απέναντι στην πολύ αντιδημοφιλή Χίλαρι Κλίντον, ο κ. Τραμπ έχει απολογισμό εκλογικών ηττών και μόνο»!

Οι ενδιάμεσες εκλογές του 2022 θα έχουν και ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον Ιστορία που θα γράφει γι αυτές. Είναι η απίστευτη εξέλιξη με τον ήδη γνωστό παγκοσμίως Τζον Φέτερμαν που νίκησε τον «εκλεκτό» του Ερντογάν στη Γερουσία, τον Τούρκο τηλεγιατρό Δρ. Μεχμέτ Οζ.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος κέρδισε την κομβική μάχη της Πενσυλβάνια, παίρνοντας την έδρα που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.11.2022

Δημοφιλείς Απόψεις