ΑΠΟΨΕΙΣ

Βάζουμε πλώρη για τα Χριστούγεννα

 02/11/2021 09:59

Γιορτάσαμε τον Άγιο, γιορτάσαμε την Απελευθέρωση και βάζουμε πλώρη για τα Χριστούγεννα. Είναι απολύτως κατανοητό ότι κουραστήκαμε σχεδόν δύο χρόνια με τον COVID περιμένοντας γρίπη και άλλα. Το εσωτερικό περιβάλλον μας χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του κομματικού μας συστήματος να βρει την ισορροπία της εποχής και να δει μπροστά του τις προκλήσεις. Ενεργειακή κρίση, οικονομία, ψηφιοποίηση που θα έπρεπε να είναι κεντρικές πολιτικές όλων -τουλάχιστον αντικείμενα ορθολογικής συζήτησης, βρίσκονται στο κέντρο ανούσιας επανάληψης κραυγών και ψιθύρων.

Οι ευαγγελιστές της Δευτέρας Ευκαιρίας όπου βρεθούν και όπου σταθούν προσπαθούν να περιλάβουν κάθε διαμαρτυρόμενη ομάδα χωρίς να θίξουν άλλες ομάδες. Αλλά όπως σε εκείνη την παλιά ελληνική ταινία που άκουγαν και οι άλλοι τις υποσχέσεις προς μια ομάδα έτσι και τώρα η έκφραση συμπάθειας προς τους αρνούμενους και εμβολιαστούν και η προσπάθεια να συμπαρασταθείς σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες δικαιολογώντας παραβατικές συμπεριφορές δεν βγαίνει σε καλό. Αυτονόητα όσοι θεωρούν ότι δεν είναι κομμάτι του πολιτικού συστήματος δεν συντάσσονται με κανένα στοιχείο του. Ας δούνε τι έλεγε ο Μαρξ σχετικά…

Η κυβέρνηση παίζει μόνη της. Αυτό είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί έχει περιθώριο κινήσεων. Κακό γιατί δευτερεύουσες αντιθέσεις μπορεί να γίνουν πρωτεύουσες. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί π.χ. στην εκλογική νομοθεσία μας ακόμη ισχύουν πρόνοιες του 1887! Ναι του 1887! Όπως η αντιστοίχηση ένα προς ένα εκλογέα και εκλογικού τμήματος! Όπως η μη θεσμοθέτηση επιστολικής ψήφου. Και άλλα. Κάναμε ένα άξιο θαυμασμού σύστημα εμβολιασμών. Να το μιμηθούμε και σε άλλα.

Ας πούμε και για τον COVID. Μία προσεκτική ματιά στα δεδομένα των χωρών μας λέει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην δωδέκατη θέση (σε 28 χώρες ΕΕ+Ισλανδία) όσον αφορά το ποσοστό νέων κρουσμάτων και στην δεκατηόγδοη όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμού. Η συσχέτιση των δύο μεγεθών είναι σχεδόν στο 30% (δηλαδή ασθενής αρνητική συσχέτιση -όσο λιγότερα εμβόλια τόσο περισσότερα κρούσματα αλλά με 30% αξία στην ερμηνεία). Αντίστοιχα η εσωτερική διάκριση (ανά περιφερειακή ενότητα) δίνει 30% ερμηνευτική αξία στο ποσοστό εμβολιασμού. Η Θεσσαλονίκη έχει 84% (νοσήσαντες και εμβολιασμένοι) και η χώρα 85%. Έχει 16% νέων κρουσμάτων και 10% του πληθυσμού! Δηλαδή; Κάπου αλλού πρέπει να αναζητηθεί τι συμβαίνει και όχι στην αναφορά περί Βόρειας Ελλάδας! Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα και συγκέντρωση του πληθυσμού;

Τέλος η απώλεια της αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος μας στενοχωρεί -υποθέτω όλους, ανεξάρτητα από την κομματική και πολιτική μας θέση. Ας θυμηθούμε για την Φώφη ότι στην μεταδικτατορική Ελλάδα ήταν (μετά την Μ. Δαμανάκη και την Α. Παπαρήγα) η τρίτη αρχηγός κόμματος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Οκτωβρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις