ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρομάζει το «κοκτέιλ» ιώσεων - Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τις διοικήσεις να έχουν στο συρτάρι το... plan B - Έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων «βλέπουν» οι ειδικοί

 17/01/2023 07:00

Τρομάζει το «κοκτέιλ» ιώσεων - Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες

Βαγγέλης Στολάκης

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο θεωρούν οι ειδικοί το επόμενο, καθώς αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, εποχικής γρίπης και ιώσεων. 

Αν και η έξαρση των κρουσμάτων τόσο της COVID-19 όσο και των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων είναι αναμενόμενη, καθώς τα σχολεία άνοιξαν και οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία -γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση των ασθενειών, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά, οι θερμοκρασίες πέφτουν επομένως τα κρυολογήματα είναι συχνά, οι γιατροί και οι επιστήμονες εφιστούν ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο διάστημα, καθώς το «κοκτέιλ» γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού μπορεί να είναι «εκρηκτικό» όπως λένε χαρακτηριστικά, προβλέποντας πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. 

Ήδη οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στην Βόρεια Ελλάδα έχουν... «κοκκινίσει» με την κάλυψη που καταγράφεται να αγγίζει το 100%, ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη έχουν έτοιμο στο συρτάρι τους το plan B, σε περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξουν προσαρμογές στη λειτουργία κλινικών, ώστε να εξυπηρετηθούν άμεσα όλα τα περιστατικά. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται πίεση στα Επείγοντα (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της πόλης.

Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Ιωάννης Κιουμής ο Ιανουάριος είναι ο «χειρότερος» μήνας, καθώς οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. 

«Μοιάζει ότι είμαστε σε υψηλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα φανεί πως επηρέασε στη μετάδοση του κορονοϊού και των ιώσεων το άνοιγμα των σχολείων». Ο κ. Κιουμής εκτιμά επίσης ότι τον επόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο θα υπάρξει μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ η ύφεση θα ξεκινήσει να παρατηρείται από τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Αν και οι επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι, εκτιμούν ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν απειλείται με «κατάρρευση». Πιέζεται μεν, αλλά ανταποκρίνεται στα περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας σε ό,τι αφορά απλές κλίνες COVID-19 η πληρότητα κινείται περίπου στο 50%, ενώ όπως αναφέρει ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης υπάρχει επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ COVID-19. 

«Τα νοσοκομεία μας και το προσωπικό τους είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν και ανάλογα με αυτές υπάρχει σχεδιασμός στη λειτουργία της κάθε μονάδας ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν μεγάλη ζήτηση που μπορεί να προκύψει» αναφέρει ο κ. Μπογιατζίδης. 

Όμως και σε non COVID-19 κλινικές τη δεδομένη περίοδο δεν παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλη πίεση. Σε επίπεδο 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης σύμφωνα με πληροφορίες είναι κατειλημμένες περί τις 150 απλές κλίνες COVID-19, ενώ μεγάλη διαθεσιμότητα υπάρχει σε κλίνες ΜΕΘ COVID-19. 

«Είμαστε σε ετοιμότητα» δηλώνει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης

Εκείνο που προβληματίζει ωστόσο, είναι πως για την κάλυψη των αναγκών της Βόρειας Ελλάδας, λειτουργούν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο οι οποίες καταγράφουν πληρότητα 100%. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο τα περιστατικά παιδιών που χρειάζονται ΜΕΘ θα μεταφερθούν με αεροδιακομιδή σε νοσοκομεία της Αττικής. 

Οι ΜΕΘ Παίδων είναι ασφυκτικά γεμάτες στη Βόρεια Ελλάδα αφενός λόγω της περιόδου και των πολλών περιστατικών παιδιών με λοιμώξεις που πάσχουν από πνευμονία και χρειάζεται να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και αφετέρου λόγω του μικρού αριθμού τους. 

Το πρόβλημα ωστόσο, αναμένεται να αντιμετωπιστεί ριζικά το 2025 οπότε και θα τεθούν σε λειτουργία και στη διάθεση του Συστήματος οι 33 κλίνες ΜΕΘ Παίδων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο. Σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν 55 κλίνες ΜΕΘ Παίδων, από τις οποίες οι 32 είναι στην Αττική και οι 23 στην υπόλοιπη χώρα.

Μάσκες και εμβόλια

Οι γιατροί εκτιμούν πως η κατάσταση ακόμα είναι «διαχειρίσιμη», συμπληρώνουν ωστόσο πως δεν πρέπει να υπάρχει «εφησυχασμός». Τόσο σε ό,τι αφορά τα παιδιά που επέστρεψαν στα σχολεία, όσο και σε ό,τι αφορά τους ενήλικες. Όπως σημειώνει η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά οι «επόμενοι τρεις μήνες, είναι δύσκολοι μήνες». 

Η ίδια καλεί τον κόσμο να εμβολιαστεί και με το εμβόλιο του κορονοϊού και με το εμβόλιο της γρίπης, σημειώνοντας μάλιστα πως φέτος σε σχέση με πέρσι το ποσοστό εμβολιασμού για την εποχική γρίπη είναι μειωμένο κατά το ήμισυ. «Το Σύστημα πιέζεται και είναι λογικό. 

Έχουμε έξαρση των ιώσεων και έξαρση της γρίπης. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αν δεν αισθανόμαστε καλά δεν πηγαίνουμε στη δουλειά, ούτε στέλνουμε το παιδί στο σχολείο με συμπτώματα. Επίσης καλό είναι για την προστασία μας, σε χώρους όπου υπάρχουν πολλά άτομα την ίδια στιγμή να φοράμε την μάσκα μας, που μας προστατεύει από τους ιούς» λέει η κ. Παγώνη.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, και η ομάδα του παράλληλα με την μελέτη της πανδημίας του κορονοϊού, μελετούν και την πορεία των ιώσεων με βάσει τη λοίμωξη του αναπνευστικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, που μιλά στη «ΜτΚ» το μοντέλο του δείχνει ένα «δεύτερο κύμα ιώσεων στα μέσα του Φεβρουαρίου». 

«Βλέπουμε υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων στα μέσα Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου» λέει. Ο ίδιος εκτιμά πως τότε θα υπάρξει έξαρση λόγω πολλών παραγόντων, όπως για παράδειγμα: τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, η έλλειψη φαρμάκων, η αλλαγή της θερμοκρασίας και ο ψυχρός καιρός. 

«Για να προλάβουμε αυτό το κύμα πρέπει να λάβουμε μέτρα, όπως για παράδειγμα, η χρήση μάσκας στα σχολεία, μία επιλογή χρήσιμη για πολλούς λόγους τόσο για τα παιδιά όσο και για τις οικογένειές τους». «Χρειάζονται στοχευμένες δράσεις» σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αύξηση» των περιστατικών στα Επείγοντα (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Παπαγεωργίου βλέπει στις τελευταίες εφημερίες ο Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας του νοσοκομείου, Παναγιώτης Τουχτίδης. Ο ίδιος σημειώνει πως η αύξηση αυτή αφορά ασθενείς με ιώσεις, προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού, κρυολογήματα και κορονοϊό. 

«Το επόμενο δεκαήμερο είναι κρίσιμο και θέλει ιδιαίτερη προσοχή» σημειώνει ο κ. Τουχτίδης. Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά COVID-19 εντοπίζει ανησυχία στη διασπορά του ιού σε διάφορα τμήματα. «Γι’ αυτό προχωρήσαμε και σε ελαχιστοποίηση του επισκεπτηρίου. Κάθε φορά που ανοίγουμε το επισκεπτήριο, το μετανιώνουμε» υποστηρίζει ο κ. Τουχτίδης.

«Κανένας εφησυχασμός»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος μιλώντας στη «ΜτΚ» συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στη διασπορά του κορονοϊού, καθώς όπως σημειώνει η νέα μετάλλαξη, η μετάλλαξη Kraken είναι πιο μεταδοτική. 

«Οι νεκροί από κορονοϊό κάθε βδομάδα είναι περίπου 120. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίζει και γι’ αυτό πρέπει να προστατευόμαστε είναι το σύνδρομο long COVID-19 που μπορεί να εμφανίσει κάποιος που νόσησε και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις επιπτώσεις στον οργανισμό ή τα όργανα που μπορεί να καταστρέψει» λέει ο κ. Εξαδάκτυλος. 

Συμβουλεύει τους πολίτες να προχωρήσουν στην αναμνηστική τέταρτη ή πέμπτη δόση του εμβολίου καθώς υποστηρίζει ότι «προστατεύει από τις νέες μεταλλάξεις». Κάτι αντίστοιχο ζητά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και για το εμβόλιο της γρίπης. «Να προστατευθούν και να μην κολλήσουν γρίπη, ίωση ή COVID-19 τώρα που οι ασθένειες αυτές είναι σε έξαρση».

Βλέμμα στραμμένο στα παιδιά

Ιδιαίτερα «προβληματική» και «ανησυχητική» χαρακτηρίζει από την πλευρά του την εμφάνιση της γρίπης και των παιδικών ιώσεων ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο ο παιδίατρος Νίκος Καρανταγλής. Εκτιμά ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων. 

Ο κ. Καρανταγλής καλεί τους γονείς σε περίπτωση που τα παιδιά τους εκδηλώσουν κάποια συμπτώματα να τα κρατήσουν σπίτι, ώστε αυτά να ξεκουραστούν και να φροντίσουν ώστε να μην αφυδατωθούν. 

«Δεδομένης της πληρότητας στις κλίνες ΜΕΘ Παίδων στη Βόρεια Ελλάδα οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν, ώστε ο οργανισμός παιδιών που νοσούν να μην εξασθενίσει. Ιδιαίτερη προσοχή σε όσες οικογένειες έχουν βρέφη ή παιδιά με χρόνια νοσήματα» λέει ο κ. Καρανταγλής συμβουλεύοντας τη χρήση μάσκας ως μέσο προστασίας αλλά και τον αντιγριπικό εμβολιασμό των παιδιών, προκειμένου αυτά να προστατευθούν από βαριά νόσηση.

Σύμφωνα με τον κ. Καρανταγλή η φετινή χρονιά για τους παιδικούς οργανισμούς είναι ιδιαίτερη, καθώς όπως λέει «η έξαρση είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2019 γιατί το 2020 και το 2021 εξαιτίας της καραντίνας και των μέτρων υπήρξε αποστασιοποίηση που μείωσε τις ιώσεις, ενώ η γρίπη σχεδόν εκμηδενίστηκε. 

Τα περιστατικά φέτος είναι περισσότερα γιατί υπήρξε μια μεγάλη δεξαμενή παιδιών που επί δυο χρόνια δεν είχαν εκτεθεί σε ιώσεις. Άρα οι ιοί τώρα που ξανακυκλοφόρησαν με τον άνοιγμα των δραστηριοτήτων, βρήκαν χώρο να προσβάλλουν τα παιδιά που ήταν παρθένα ανοσιακά» λέει ο παιδίατρος. 

«Τώρα είναι η περίοδος της γρίπης τύπου Α. Είναι πιο βαριά ίωση για τα παιδιά με περισσότερες μέρες πυρετό, πιο μεγάλη ταλαιπωρία στα παιδιά, μεγαλύτερες επιπλοκές όπως πνευμονία και ωτίτιδα. Όλα αυτά συνθέτουν το κοκτέιλ των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ταλαιπωρεί τα παιδιά και τα οδηγεί στις ουρές των Επειγόντων στα νοσοκομεία στις εφημερίες και αυξάνει τον αριθμό των νοσηλειών» αναφέρει ο κ. Καρανταγλής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.01.2023

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο θεωρούν οι ειδικοί το επόμενο, καθώς αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, εποχικής γρίπης και ιώσεων. 

Αν και η έξαρση των κρουσμάτων τόσο της COVID-19 όσο και των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων είναι αναμενόμενη, καθώς τα σχολεία άνοιξαν και οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία -γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση των ασθενειών, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά, οι θερμοκρασίες πέφτουν επομένως τα κρυολογήματα είναι συχνά, οι γιατροί και οι επιστήμονες εφιστούν ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο διάστημα, καθώς το «κοκτέιλ» γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού μπορεί να είναι «εκρηκτικό» όπως λένε χαρακτηριστικά, προβλέποντας πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. 

Ήδη οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στην Βόρεια Ελλάδα έχουν... «κοκκινίσει» με την κάλυψη που καταγράφεται να αγγίζει το 100%, ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη έχουν έτοιμο στο συρτάρι τους το plan B, σε περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξουν προσαρμογές στη λειτουργία κλινικών, ώστε να εξυπηρετηθούν άμεσα όλα τα περιστατικά. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται πίεση στα Επείγοντα (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της πόλης.

Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Ιωάννης Κιουμής ο Ιανουάριος είναι ο «χειρότερος» μήνας, καθώς οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. 

«Μοιάζει ότι είμαστε σε υψηλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα φανεί πως επηρέασε στη μετάδοση του κορονοϊού και των ιώσεων το άνοιγμα των σχολείων». Ο κ. Κιουμής εκτιμά επίσης ότι τον επόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο θα υπάρξει μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ η ύφεση θα ξεκινήσει να παρατηρείται από τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Αν και οι επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι, εκτιμούν ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν απειλείται με «κατάρρευση». Πιέζεται μεν, αλλά ανταποκρίνεται στα περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας σε ό,τι αφορά απλές κλίνες COVID-19 η πληρότητα κινείται περίπου στο 50%, ενώ όπως αναφέρει ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης υπάρχει επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ COVID-19. 

«Τα νοσοκομεία μας και το προσωπικό τους είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν και ανάλογα με αυτές υπάρχει σχεδιασμός στη λειτουργία της κάθε μονάδας ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν μεγάλη ζήτηση που μπορεί να προκύψει» αναφέρει ο κ. Μπογιατζίδης. 

Όμως και σε non COVID-19 κλινικές τη δεδομένη περίοδο δεν παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλη πίεση. Σε επίπεδο 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης σύμφωνα με πληροφορίες είναι κατειλημμένες περί τις 150 απλές κλίνες COVID-19, ενώ μεγάλη διαθεσιμότητα υπάρχει σε κλίνες ΜΕΘ COVID-19. 

«Είμαστε σε ετοιμότητα» δηλώνει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης

Εκείνο που προβληματίζει ωστόσο, είναι πως για την κάλυψη των αναγκών της Βόρειας Ελλάδας, λειτουργούν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο οι οποίες καταγράφουν πληρότητα 100%. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο τα περιστατικά παιδιών που χρειάζονται ΜΕΘ θα μεταφερθούν με αεροδιακομιδή σε νοσοκομεία της Αττικής. 

Οι ΜΕΘ Παίδων είναι ασφυκτικά γεμάτες στη Βόρεια Ελλάδα αφενός λόγω της περιόδου και των πολλών περιστατικών παιδιών με λοιμώξεις που πάσχουν από πνευμονία και χρειάζεται να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και αφετέρου λόγω του μικρού αριθμού τους. 

Το πρόβλημα ωστόσο, αναμένεται να αντιμετωπιστεί ριζικά το 2025 οπότε και θα τεθούν σε λειτουργία και στη διάθεση του Συστήματος οι 33 κλίνες ΜΕΘ Παίδων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο. Σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν 55 κλίνες ΜΕΘ Παίδων, από τις οποίες οι 32 είναι στην Αττική και οι 23 στην υπόλοιπη χώρα.

Μάσκες και εμβόλια

Οι γιατροί εκτιμούν πως η κατάσταση ακόμα είναι «διαχειρίσιμη», συμπληρώνουν ωστόσο πως δεν πρέπει να υπάρχει «εφησυχασμός». Τόσο σε ό,τι αφορά τα παιδιά που επέστρεψαν στα σχολεία, όσο και σε ό,τι αφορά τους ενήλικες. Όπως σημειώνει η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά οι «επόμενοι τρεις μήνες, είναι δύσκολοι μήνες». 

Η ίδια καλεί τον κόσμο να εμβολιαστεί και με το εμβόλιο του κορονοϊού και με το εμβόλιο της γρίπης, σημειώνοντας μάλιστα πως φέτος σε σχέση με πέρσι το ποσοστό εμβολιασμού για την εποχική γρίπη είναι μειωμένο κατά το ήμισυ. «Το Σύστημα πιέζεται και είναι λογικό. 

Έχουμε έξαρση των ιώσεων και έξαρση της γρίπης. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αν δεν αισθανόμαστε καλά δεν πηγαίνουμε στη δουλειά, ούτε στέλνουμε το παιδί στο σχολείο με συμπτώματα. Επίσης καλό είναι για την προστασία μας, σε χώρους όπου υπάρχουν πολλά άτομα την ίδια στιγμή να φοράμε την μάσκα μας, που μας προστατεύει από τους ιούς» λέει η κ. Παγώνη.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, και η ομάδα του παράλληλα με την μελέτη της πανδημίας του κορονοϊού, μελετούν και την πορεία των ιώσεων με βάσει τη λοίμωξη του αναπνευστικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, που μιλά στη «ΜτΚ» το μοντέλο του δείχνει ένα «δεύτερο κύμα ιώσεων στα μέσα του Φεβρουαρίου». 

«Βλέπουμε υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων στα μέσα Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου» λέει. Ο ίδιος εκτιμά πως τότε θα υπάρξει έξαρση λόγω πολλών παραγόντων, όπως για παράδειγμα: τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, η έλλειψη φαρμάκων, η αλλαγή της θερμοκρασίας και ο ψυχρός καιρός. 

«Για να προλάβουμε αυτό το κύμα πρέπει να λάβουμε μέτρα, όπως για παράδειγμα, η χρήση μάσκας στα σχολεία, μία επιλογή χρήσιμη για πολλούς λόγους τόσο για τα παιδιά όσο και για τις οικογένειές τους». «Χρειάζονται στοχευμένες δράσεις» σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αύξηση» των περιστατικών στα Επείγοντα (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Παπαγεωργίου βλέπει στις τελευταίες εφημερίες ο Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας του νοσοκομείου, Παναγιώτης Τουχτίδης. Ο ίδιος σημειώνει πως η αύξηση αυτή αφορά ασθενείς με ιώσεις, προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού, κρυολογήματα και κορονοϊό. 

«Το επόμενο δεκαήμερο είναι κρίσιμο και θέλει ιδιαίτερη προσοχή» σημειώνει ο κ. Τουχτίδης. Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά COVID-19 εντοπίζει ανησυχία στη διασπορά του ιού σε διάφορα τμήματα. «Γι’ αυτό προχωρήσαμε και σε ελαχιστοποίηση του επισκεπτηρίου. Κάθε φορά που ανοίγουμε το επισκεπτήριο, το μετανιώνουμε» υποστηρίζει ο κ. Τουχτίδης.

«Κανένας εφησυχασμός»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος μιλώντας στη «ΜτΚ» συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στη διασπορά του κορονοϊού, καθώς όπως σημειώνει η νέα μετάλλαξη, η μετάλλαξη Kraken είναι πιο μεταδοτική. 

«Οι νεκροί από κορονοϊό κάθε βδομάδα είναι περίπου 120. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίζει και γι’ αυτό πρέπει να προστατευόμαστε είναι το σύνδρομο long COVID-19 που μπορεί να εμφανίσει κάποιος που νόσησε και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις επιπτώσεις στον οργανισμό ή τα όργανα που μπορεί να καταστρέψει» λέει ο κ. Εξαδάκτυλος. 

Συμβουλεύει τους πολίτες να προχωρήσουν στην αναμνηστική τέταρτη ή πέμπτη δόση του εμβολίου καθώς υποστηρίζει ότι «προστατεύει από τις νέες μεταλλάξεις». Κάτι αντίστοιχο ζητά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και για το εμβόλιο της γρίπης. «Να προστατευθούν και να μην κολλήσουν γρίπη, ίωση ή COVID-19 τώρα που οι ασθένειες αυτές είναι σε έξαρση».

Βλέμμα στραμμένο στα παιδιά

Ιδιαίτερα «προβληματική» και «ανησυχητική» χαρακτηρίζει από την πλευρά του την εμφάνιση της γρίπης και των παιδικών ιώσεων ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο ο παιδίατρος Νίκος Καρανταγλής. Εκτιμά ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων. 

Ο κ. Καρανταγλής καλεί τους γονείς σε περίπτωση που τα παιδιά τους εκδηλώσουν κάποια συμπτώματα να τα κρατήσουν σπίτι, ώστε αυτά να ξεκουραστούν και να φροντίσουν ώστε να μην αφυδατωθούν. 

«Δεδομένης της πληρότητας στις κλίνες ΜΕΘ Παίδων στη Βόρεια Ελλάδα οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν, ώστε ο οργανισμός παιδιών που νοσούν να μην εξασθενίσει. Ιδιαίτερη προσοχή σε όσες οικογένειες έχουν βρέφη ή παιδιά με χρόνια νοσήματα» λέει ο κ. Καρανταγλής συμβουλεύοντας τη χρήση μάσκας ως μέσο προστασίας αλλά και τον αντιγριπικό εμβολιασμό των παιδιών, προκειμένου αυτά να προστατευθούν από βαριά νόσηση.

Σύμφωνα με τον κ. Καρανταγλή η φετινή χρονιά για τους παιδικούς οργανισμούς είναι ιδιαίτερη, καθώς όπως λέει «η έξαρση είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2019 γιατί το 2020 και το 2021 εξαιτίας της καραντίνας και των μέτρων υπήρξε αποστασιοποίηση που μείωσε τις ιώσεις, ενώ η γρίπη σχεδόν εκμηδενίστηκε. 

Τα περιστατικά φέτος είναι περισσότερα γιατί υπήρξε μια μεγάλη δεξαμενή παιδιών που επί δυο χρόνια δεν είχαν εκτεθεί σε ιώσεις. Άρα οι ιοί τώρα που ξανακυκλοφόρησαν με τον άνοιγμα των δραστηριοτήτων, βρήκαν χώρο να προσβάλλουν τα παιδιά που ήταν παρθένα ανοσιακά» λέει ο παιδίατρος. 

«Τώρα είναι η περίοδος της γρίπης τύπου Α. Είναι πιο βαριά ίωση για τα παιδιά με περισσότερες μέρες πυρετό, πιο μεγάλη ταλαιπωρία στα παιδιά, μεγαλύτερες επιπλοκές όπως πνευμονία και ωτίτιδα. Όλα αυτά συνθέτουν το κοκτέιλ των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ταλαιπωρεί τα παιδιά και τα οδηγεί στις ουρές των Επειγόντων στα νοσοκομεία στις εφημερίες και αυξάνει τον αριθμό των νοσηλειών» αναφέρει ο κ. Καρανταγλής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.01.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία