ΠΑΙΔΕΙΑ

Ανησυχία στα σχολεία της Θεσσαλονίκης για το «κοκτέιλ» ιώσεων

Λήψη μέτρων ζητούν οι εκπαιδευτικοί

 20/01/2023 07:00

Ανησυχία στα σχολεία της Θεσσαλονίκης για το «κοκτέιλ» ιώσεων

Έλενα Καραβασίλη

Τη λήψη μέτρων στα σχολεία ζητούν εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης που εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες οι απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους υγείας θα αρχίσουν να αυξάνονται. 

Την πρώτη εβδομάδα επανέναρξης των σχολείων, μετά τις διακοπές των εορτών, η εικόνα που υπάρχει είναι ανάμεικτη και η ανησυχία έκδηλη για την έξαρση ιώσεων και κρουσμάτων κορονοϊού, εξαιτίας του συγχρωτισμού που επικρατεί στις σχολικές αίθουσες.

Μερίδα εκπαιδευτικών που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες ή νόσησε πρόσφατα, φορά μάσκες μέσα στις αίθουσες ενώ γονείς κυρίως μαθητών νηπιαγωγείου και δημοτικού που έχουν αυτήν τη δυνατότητα, επιλέγουν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, υπό τον φόβο ότι μπορεί να αρρωστήσουν στο σχολείο. 

Η ανησυχία τους εντείνεται από το γεγονός ότι τα ράφια των φαρμακείων δεν έχουν ανεφοδιαστεί πλήρως, με τις ελλείψεις, ιδίως σε παιδικά φάρμακα να είναι μεγάλες.

Έρχονται… απουσίες

Η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος στην Α’ ΕΛΜΕ σημειώνει στη «ΜτΚ» πως για την ώρα οι μαθητές που λείπουν από σχολεία που εκτείνονται από το κέντρο της Θεσσαλονίκης προς τα δυτικά μέχρι και τα Κουφάλια είναι λίγοι. «Αρκετές απουσίες μαθητών υπάρχουν σε σχολεία που είναι σε χωριά. Ωστόσο, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων εκτιμούν ότι όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στον χειμώνα και περνούν οι εβδομάδες, θα έχουμε νέο κύμα απουσιών λόγω γρίπης ή κρουσμάτων κορονοϊού», αναφέρει. 

Η ίδια είναι εκπαιδευτικός στο ΕΠΑΛ Σίνδου και από το τμήμα της, προς το τέλος της εβδομάδας απουσίαζαν 5 μαθητές από τους 18, λόγω γρίπης. 

«Πιστεύω ότι τις επόμενες εβδομάδες οι απουσίες θα αρχίσουν να αυξάνονται και είναι λογικό γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Ελάχιστοι είναι οι εκπαιδευτικοί που φορούν μάσκες και ακόμα λιγότεροι οι μαθητές», σημειώνει η κ. Τραγάκη.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, περιγράφει ότι η πρώτη εβδομάδα επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών από την περίοδο των γιορτών εκτυλίχθηκε ομαλά, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Σημειώνει ότι προς το παρόν όλα κυλούν σε φυσιολογικό επίπεδο και οι απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών είναι μέσα στα συνηθισμένα όρια.

Νόσησαν μέσα στις γιορτές

Ο Γιώργος Τόδας, πρόεδρος στη Β’ ΕΛΜΕ, έχοντας την εικόνα από τα σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης, περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι αρκετοί μαθητές νόσησαν λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα. 

«Όσον αφορά στις απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών, ακόμα δεν έχουμε κάποια ανησυχητική εικόνα και αυτό γιατί είχαμε αρκετές απουσίες προτού κλείσουν τα σχολεία. Αυτήν τη στιγμή σε μεγάλο σχολείο του δήμου Θερμαϊκού, από τους 72 καθηγητές λείπουν δύο άτομα που νόσησαν την Πέμπτη. Τον Δεκέμβριο όμως είχαμε σχολεία όπου έλειπε για παράδειγμα η μισή τάξη, όμως αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια εικόνα», εξηγεί ο κ. Τόδας. 

Ο ίδιος αναφέρει ότι μάσκες επιλέγουν να φορέσουν λιγότεροι από τους μισούς εκπαιδευτικούς και πρόκειται κυρίως για γυναίκες και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που έχει και ο Μανώλης Αρίδας, πρόεδρος στη Δ’ ΕΛΜΕ. Λέει ότι σε σχολεία που εκτείνονται από το κέντρο της πόλης προς τα ανατολικά, οι απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών για την ώρα είναι περίπου στο 5%-10%. 

«Περισσότερες ελλείψεις είχαμε πριν από τις γιορτές, όπου τα κενά εκπαιδευτικών που μπορεί να νόσησαν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους καλύφτηκαν από υπερωρίες άλλων εκπαιδευτικών όμως, για την ώρα (όπου βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων) δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ζήτημα», αναφέρει ο κ. Αρίδας.

Ζητούν λιγότερα παιδιά στις αίθουσες

Το προλαμβάνειν εστί φιλοσοφείν λένε εκπαιδευτικοί που ζητούν να υπάρχουν λιγότερα παιδιά μέσα στις αίθουσες και να υπάρξει σύσταση για τη χρήση μάσκας. 

Η Γιάννα Λαθήρα, πρόεδρος στη Γ’ ΕΛΜΕ λέει ότι μαθητές σχολείων που βρίσκονται βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης απουσίαζαν τη Δευτέρα και την Τρίτη καθώς είχαν αρρωστήσει μέσα στις γιορτές. 

«Λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία είχαμε πολλές απουσίες. Ωστόσο, για την ώρα δεν φαίνεται να έχει προκύψει πρόβλημα από τον συγχρωτισμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες», λέει. Τονίζει ωστόσο ότι καθότι θα περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. 

«Τα σχολεία λειτουργούν όμως, εφόσον διανύουμε συνολικά μια επιδεινούμενη συνθήκη, θα έπρεπε να υπάρχει σύσταση για τη χρήση μάσκας και να εισακουσθεί το πάγιο αίτημά μας για λιγότερα παιδιά μέσα στις αίθουσες. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκες μέσα στις αίθουσες όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους μαθητές», λέει χαρακτηριστικά. 

Η ίδια τονίζει ότι η ανησυχία στους εκπαιδευτικούς είναι υπαρκτή ιδίως όταν «βλέπουμε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα που σημαίνει ότι αν κάποιος ασθενήσει μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από πέντε ημέρες για να αναρρώσει».

Ο Χρήστος Ζαγανίδης, πρόεδρος στην Ε’ ΕΛΜΕ εξηγεί πως στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης, «από εδώ και πέρα θα φανεί τι θα γίνει. Η εκτίμηση δηλαδή είναι ότι αν υπάρξει διασπορά, θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες». 

Λέει ότι αρκετοί καθηγητές λαμβάνοντας υπόψιν την αύξηση κρουσμάτων γρίπης και κορονοϊού, συνολικά στη χώρα (σύμφωνα με τους ειδικούς), θα έπρεπε να έχουν παρθεί κάποια μέτρα, με πρώτο τη μείωση του αριθμού των μαθητών που βρίσκονται μέσα στα τμήματα. 

«Έπρεπε να έχουν εισακουστεί οι εκπαιδευτικοί στις προτάσεις που κατέθεσαν για λιγότερα παιδιά στα τμήματα ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα κρίση», σημειώνει.

Προληπτικά στο σπίτι ή στο σχολείο με γρίπη

Διαφορετική είναι η εικόνα που επικρατεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης όπου σύμφωνα με τον Θανάση Κοκονά, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας αρκετοί γονείς επέλεξαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, για να μην κολλήσουν κάποια ασθένεια. 

«Γονείς που λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, τα στέλνουν στο σχολείο με συμπτώματα. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να απομονωθούν αυτά τα παιδιά μέσα στα σχολεία έτσι κολλάνε και οι υγιείς και έχουμε έναν φαύλο κύκλο. Από την άλλη, όσοι γονείς μπορούν, κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι γιατί βλέπουν ότι αυτή η κατάσταση εξαπλώνεται και τα κρούσματα αυξάνονται», σημειώνει ο κ. Κοκονάς. Την ίδια ώρα, την ανησυχία των γονέων εντείνει το γεγονός ότι δεν βρίσκουν φάρμακα για τα παιδιά τους.

 «Δεν βρίσκουν αντιπυρετικά και αντιγριπικά έτσι το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

«Τα σχολεία είναι οι πιο ασφαλείς χώροι»

Ο Αλέξανδρος Κόπτσης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας λέει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» πως «Το εκπαιδευτικό έργο αλλά παράλληλα και η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας αποτελούν βασικές προτεραιότητες του ΥΠΑΙΘ». 

Εστιάζει στην πάγια θέση του υπουργείου Παιδείας πως το μορφωτικό αγαθό της εκπαίδευσης, όταν παρέχεται δια ζώσης είναι αναντικατάστατο. 

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο, στο σχολείο μαζί με τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς τους. Γι’ αυτό το υπουργείο Παιδείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίζεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο παιδαγωγικό και διδακτικό έργο, διασφαλίζοντας παράλληλα όμως και πρωτίστως την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών», σημειώνει ο κ. Κόπτσης.

Μάλιστα, λέει χαρακτηριστικά ότι «τα σχολεία είναι οι πιο ασφαλείς χώροι αφού όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής». 

Ο ίδιος σημειώνει ότι το υπουργείο Παιδείας ανταποκρινόμενο στην αγωνία γονέων και μαθητών εξέδωσε εγκύκλιο, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών, μέχρι πέντε ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη, χωρίς να προσμετρώνται για το διάστημα από το Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο, με την προσκόμιση βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

«Η συνεργασία υπουργείου Παιδείας και υπουργείου Υγείας σε όλη την περίοδο της πανδημίας επέφερε πολύ θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας και τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Με την ίδια προοπτική συνεχίζουμε. Με σεβασμό στους μαθητές μας, στους εκπαιδευτικούς μας, σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, σε ολόκληρη την κοινωνία συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για ένα σχολείο ασφαλές, δημιουργικό, αποτελεσματικό, ενδιαφέρον, χρήσιμο και χρηστικό», καταλήγει ο κ. Κόπτσης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.01.2023

Τη λήψη μέτρων στα σχολεία ζητούν εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης που εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες οι απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους υγείας θα αρχίσουν να αυξάνονται. 

Την πρώτη εβδομάδα επανέναρξης των σχολείων, μετά τις διακοπές των εορτών, η εικόνα που υπάρχει είναι ανάμεικτη και η ανησυχία έκδηλη για την έξαρση ιώσεων και κρουσμάτων κορονοϊού, εξαιτίας του συγχρωτισμού που επικρατεί στις σχολικές αίθουσες.

Μερίδα εκπαιδευτικών που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες ή νόσησε πρόσφατα, φορά μάσκες μέσα στις αίθουσες ενώ γονείς κυρίως μαθητών νηπιαγωγείου και δημοτικού που έχουν αυτήν τη δυνατότητα, επιλέγουν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, υπό τον φόβο ότι μπορεί να αρρωστήσουν στο σχολείο. 

Η ανησυχία τους εντείνεται από το γεγονός ότι τα ράφια των φαρμακείων δεν έχουν ανεφοδιαστεί πλήρως, με τις ελλείψεις, ιδίως σε παιδικά φάρμακα να είναι μεγάλες.

Έρχονται… απουσίες

Η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος στην Α’ ΕΛΜΕ σημειώνει στη «ΜτΚ» πως για την ώρα οι μαθητές που λείπουν από σχολεία που εκτείνονται από το κέντρο της Θεσσαλονίκης προς τα δυτικά μέχρι και τα Κουφάλια είναι λίγοι. «Αρκετές απουσίες μαθητών υπάρχουν σε σχολεία που είναι σε χωριά. Ωστόσο, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων εκτιμούν ότι όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στον χειμώνα και περνούν οι εβδομάδες, θα έχουμε νέο κύμα απουσιών λόγω γρίπης ή κρουσμάτων κορονοϊού», αναφέρει. 

Η ίδια είναι εκπαιδευτικός στο ΕΠΑΛ Σίνδου και από το τμήμα της, προς το τέλος της εβδομάδας απουσίαζαν 5 μαθητές από τους 18, λόγω γρίπης. 

«Πιστεύω ότι τις επόμενες εβδομάδες οι απουσίες θα αρχίσουν να αυξάνονται και είναι λογικό γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Ελάχιστοι είναι οι εκπαιδευτικοί που φορούν μάσκες και ακόμα λιγότεροι οι μαθητές», σημειώνει η κ. Τραγάκη.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, περιγράφει ότι η πρώτη εβδομάδα επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών από την περίοδο των γιορτών εκτυλίχθηκε ομαλά, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Σημειώνει ότι προς το παρόν όλα κυλούν σε φυσιολογικό επίπεδο και οι απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών είναι μέσα στα συνηθισμένα όρια.

Νόσησαν μέσα στις γιορτές

Ο Γιώργος Τόδας, πρόεδρος στη Β’ ΕΛΜΕ, έχοντας την εικόνα από τα σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης, περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι αρκετοί μαθητές νόσησαν λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα. 

«Όσον αφορά στις απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών, ακόμα δεν έχουμε κάποια ανησυχητική εικόνα και αυτό γιατί είχαμε αρκετές απουσίες προτού κλείσουν τα σχολεία. Αυτήν τη στιγμή σε μεγάλο σχολείο του δήμου Θερμαϊκού, από τους 72 καθηγητές λείπουν δύο άτομα που νόσησαν την Πέμπτη. Τον Δεκέμβριο όμως είχαμε σχολεία όπου έλειπε για παράδειγμα η μισή τάξη, όμως αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια εικόνα», εξηγεί ο κ. Τόδας. 

Ο ίδιος αναφέρει ότι μάσκες επιλέγουν να φορέσουν λιγότεροι από τους μισούς εκπαιδευτικούς και πρόκειται κυρίως για γυναίκες και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που έχει και ο Μανώλης Αρίδας, πρόεδρος στη Δ’ ΕΛΜΕ. Λέει ότι σε σχολεία που εκτείνονται από το κέντρο της πόλης προς τα ανατολικά, οι απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών για την ώρα είναι περίπου στο 5%-10%. 

«Περισσότερες ελλείψεις είχαμε πριν από τις γιορτές, όπου τα κενά εκπαιδευτικών που μπορεί να νόσησαν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους καλύφτηκαν από υπερωρίες άλλων εκπαιδευτικών όμως, για την ώρα (όπου βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων) δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ζήτημα», αναφέρει ο κ. Αρίδας.

Ζητούν λιγότερα παιδιά στις αίθουσες

Το προλαμβάνειν εστί φιλοσοφείν λένε εκπαιδευτικοί που ζητούν να υπάρχουν λιγότερα παιδιά μέσα στις αίθουσες και να υπάρξει σύσταση για τη χρήση μάσκας. 

Η Γιάννα Λαθήρα, πρόεδρος στη Γ’ ΕΛΜΕ λέει ότι μαθητές σχολείων που βρίσκονται βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης απουσίαζαν τη Δευτέρα και την Τρίτη καθώς είχαν αρρωστήσει μέσα στις γιορτές. 

«Λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία είχαμε πολλές απουσίες. Ωστόσο, για την ώρα δεν φαίνεται να έχει προκύψει πρόβλημα από τον συγχρωτισμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες», λέει. Τονίζει ωστόσο ότι καθότι θα περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. 

«Τα σχολεία λειτουργούν όμως, εφόσον διανύουμε συνολικά μια επιδεινούμενη συνθήκη, θα έπρεπε να υπάρχει σύσταση για τη χρήση μάσκας και να εισακουσθεί το πάγιο αίτημά μας για λιγότερα παιδιά μέσα στις αίθουσες. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκες μέσα στις αίθουσες όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους μαθητές», λέει χαρακτηριστικά. 

Η ίδια τονίζει ότι η ανησυχία στους εκπαιδευτικούς είναι υπαρκτή ιδίως όταν «βλέπουμε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα που σημαίνει ότι αν κάποιος ασθενήσει μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από πέντε ημέρες για να αναρρώσει».

Ο Χρήστος Ζαγανίδης, πρόεδρος στην Ε’ ΕΛΜΕ εξηγεί πως στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης, «από εδώ και πέρα θα φανεί τι θα γίνει. Η εκτίμηση δηλαδή είναι ότι αν υπάρξει διασπορά, θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες». 

Λέει ότι αρκετοί καθηγητές λαμβάνοντας υπόψιν την αύξηση κρουσμάτων γρίπης και κορονοϊού, συνολικά στη χώρα (σύμφωνα με τους ειδικούς), θα έπρεπε να έχουν παρθεί κάποια μέτρα, με πρώτο τη μείωση του αριθμού των μαθητών που βρίσκονται μέσα στα τμήματα. 

«Έπρεπε να έχουν εισακουστεί οι εκπαιδευτικοί στις προτάσεις που κατέθεσαν για λιγότερα παιδιά στα τμήματα ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα κρίση», σημειώνει.

Προληπτικά στο σπίτι ή στο σχολείο με γρίπη

Διαφορετική είναι η εικόνα που επικρατεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης όπου σύμφωνα με τον Θανάση Κοκονά, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας αρκετοί γονείς επέλεξαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, για να μην κολλήσουν κάποια ασθένεια. 

«Γονείς που λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, τα στέλνουν στο σχολείο με συμπτώματα. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να απομονωθούν αυτά τα παιδιά μέσα στα σχολεία έτσι κολλάνε και οι υγιείς και έχουμε έναν φαύλο κύκλο. Από την άλλη, όσοι γονείς μπορούν, κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι γιατί βλέπουν ότι αυτή η κατάσταση εξαπλώνεται και τα κρούσματα αυξάνονται», σημειώνει ο κ. Κοκονάς. Την ίδια ώρα, την ανησυχία των γονέων εντείνει το γεγονός ότι δεν βρίσκουν φάρμακα για τα παιδιά τους.

 «Δεν βρίσκουν αντιπυρετικά και αντιγριπικά έτσι το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

«Τα σχολεία είναι οι πιο ασφαλείς χώροι»

Ο Αλέξανδρος Κόπτσης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας λέει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» πως «Το εκπαιδευτικό έργο αλλά παράλληλα και η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας αποτελούν βασικές προτεραιότητες του ΥΠΑΙΘ». 

Εστιάζει στην πάγια θέση του υπουργείου Παιδείας πως το μορφωτικό αγαθό της εκπαίδευσης, όταν παρέχεται δια ζώσης είναι αναντικατάστατο. 

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο, στο σχολείο μαζί με τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς τους. Γι’ αυτό το υπουργείο Παιδείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίζεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο παιδαγωγικό και διδακτικό έργο, διασφαλίζοντας παράλληλα όμως και πρωτίστως την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών», σημειώνει ο κ. Κόπτσης.

Μάλιστα, λέει χαρακτηριστικά ότι «τα σχολεία είναι οι πιο ασφαλείς χώροι αφού όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής». 

Ο ίδιος σημειώνει ότι το υπουργείο Παιδείας ανταποκρινόμενο στην αγωνία γονέων και μαθητών εξέδωσε εγκύκλιο, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών, μέχρι πέντε ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη, χωρίς να προσμετρώνται για το διάστημα από το Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο, με την προσκόμιση βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

«Η συνεργασία υπουργείου Παιδείας και υπουργείου Υγείας σε όλη την περίοδο της πανδημίας επέφερε πολύ θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας και τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Με την ίδια προοπτική συνεχίζουμε. Με σεβασμό στους μαθητές μας, στους εκπαιδευτικούς μας, σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, σε ολόκληρη την κοινωνία συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για ένα σχολείο ασφαλές, δημιουργικό, αποτελεσματικό, ενδιαφέρον, χρήσιμο και χρηστικό», καταλήγει ο κ. Κόπτσης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.01.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία