ΑΠΟΨΕΙΣ

Τραύμα και ευκαιρία

 26/01/2022 19:00

Βλέποντας μια αχτίδα μπροστά μας -όχι το φως στην άλλη άκρη του τούνελ, αλλά μια αχτίδα αισιοδοξίας από την υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση των εμβολιασμών- έστω με αργό ρυθμό προχωράμε προς τον Φεβρουάριο και την εξεταστική στα ΑΕΙ της πόλης μας.

Να παρατηρήσω ότι όπως έγινε μέχρι τώρα η έξοδος από ένα τούνελ δεν μας οδηγούσε στον ανοιχτό δρόμο αλλά μετά από λίγο σε ένα άλλο που όπως είδαμε από τα Χριστούγεννα είναι μακρύτερο. Από μέσο όρο κοντά στις 5 χιλιάδες κρούσματα φτάσαμε στις 27 χιλιάδες και πάλι καλά λέμε με το μέγιστο να έχει φτάσει στις 32 χιλιάδες λίγες μέρες πριν.

Όπως έχω πει πολλές φορές η προβλεπτική ικανότητα μας είναι σχεδόν 30% σε ένα φαινόμενο άγνωστο (το προηγούμενο αντίστοιχο είναι 100 χρόνια πριν) και έτσι η πιο κοντινή μεταφορά που μπορώ να σκεφτώ είναι ένας δρόμος με στροφές και τούνελ που δεν γνωρίζουμε πόσα και τι μήκους είναι.

Το άλλο που παρατηρώ είναι ότι από εκεί που μαθαίναμε για φίλους και γνωστούς που νοσούν και στην συνέχεια για τα παιδιά στο Λύκειο ή το πανεπιστήμιο (είναι ενδεικτικό ότι την 1η βδομάδα του Ιανουαρίου στο ΑΠΘ καταγράφηκαν περίπου 1.500 κρούσματα!) μαθαίνουμε για παιδιά σε νηπιαγωγείο και δημοτικό. Χωρίς δεύτερη σκέψη εμβολιάστε τα παιδιά για να μην υπάρχει αποθήκη του COVID! Ούτε αυτιά θα βγάλουν, ούτε ουρά. Άσχετα από την σχεδόν μηδενική πιθανότητα νόσησης στις χαμηλές ηλικίες η λειτουργία σαν αποθήκη και οι πιθανές παρενέργειες από την μόλυνση αρκούν για να μην το σκέφτεστε.

Φυσικά από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας θα βρεθούν μερικοί να κερδίσουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας αμφισβητώντας το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Έχει συμβεί πολλές φορές και θα ξανασυμβεί. Εμβολιάστε τα παιδιά και εμβολιαστείτε! Αυτό μας λέει το σύνολο -πλην εξαιρέσεων- της επιστημονικής κοινότητας.

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα θέλω με θετικό τρόπο να αναφερθώ στις προτάσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για την οργάνωση του κόμματος του. Όπως από καιρό έχουν κάνει άλλα κόμματα (με πρώτο το ΠΑΣΟΚ) τα μέλη και οι φίλοι πρέπει, για να έχουν κίνητρο εμπλοκής στην πολιτική, να συμμετέχουν στην επιλογή του πολιτικού προσωπικού και των προτεινόμενων από το κόμμα υποψηφίων και να συμμετέχουν στην διαμόρφωση της πολιτικής του και των προτάσεων του.

Άλλωστε πρόσφατα το ΚΙΝΑΛ επέλεξε με ευρεία συμμετοχή τον επικεφαλής του και ετοιμάζεται και αυτό να αναμορφώσει την εσωτερική λειτουργία του. Προς το παρόν το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι όσα ακούω για το «ψηφιακό» κόμμα (και κράτος) που πρώτο πάλι το ΠΑΣΟΚ (επί Γ. Παπανδρέου) προσπάθησε να οριοθετήσει.

Όπως λέει το Σύνταγμα μας το κράτος οφείλει να παρέχει στον πολίτη κάθε δυνατότητα να συμμετέχει. Αφού το λέει το Σύνταγμα πόσο μάλλον τα κόμματα και οι παρατάξεις και τα συνδικάτα.

Ας πείσει πρώτα όλους που δεν θέλουν να επιλέξουν αντιπροσώπους και διοικήσεις με ηλεκτρονική ψηφοφορία και βλέπουμε. Και αυτή είναι μια αχτίδα για την πολιτική.

Είπαμε ότι το COVID εκτός από τραύμα μπορεί να γίνει και ευκαιρία. Μακάρι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Ιανουαρίου 2022

Δημοφιλείς Απόψεις