ΑΠΟΨΕΙΣ

Τον κορονοϊό κολλάνε οι άλλοι

 17/11/2020 20:00

Έξαλλη η ελληνική κοινή γνώμη παρακολούθησε την εξάπλωση της διασποράς του κορονοϊού και έδειξε με έμφαση τους υπαίτιους.

Τέλους επιγιγνομένου από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος μας μετέφερε μέσω Facebook τη βεβαιότητα του ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται σε τραπέζια, τσιμπούσια, και ότι και στην πανδημία, την ιστορία θα γράψουν οι παρέες.

Βέβαια δεν είναι μονάχα η υλική τροφή την οποία δεν αγγίζει ο κορονοϊός. Είναι και τα βιβλιοπωλεία, τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξουν διότι προσφέρουν πνευματική τροφή.

Αν δεν ξεφυλλίσεις το βιβλίο, πώς θα το αγοράσεις; Το παίρνεις, το βλέπεις, το αφήνεις, παίρνεις άλλο, έλεγε πρόσφατα ένας εκ των διαπρυσίων κηρύκων της εξαίρεσης των βιβλιοπωλείων από το lockdown.

Είναι εξαιρετική προσέγγιση. Και αν δεν πείσει για τα βιβλιοπωλεία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιβλία, στον ορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αυτές οι ουρές δεν κολλάνε, όπως προφανώς δεν κολλάνε και οι ουρές στα take away. Αν κολλούσαν, δεν θα πίεζαν διάφοροι πολιτικοί παράγοντες να εξαιρεθεί από το γενικό lockdown. Και προφανέστερα δεν θα έπειθαν την επιτροπή των ειδικών. Αλλά είχαν και επιχείρημα και ψήφο…

Όπως δεν κολλάει και η συμμετοχή σε οργανωμένες διαδηλώσεις και πορείες. Δεν κόλλησε η συμμετοχή στη διαδήλωση για την Χρυσή Αυγή, λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση, η οποία είχε ήδη ληφθεί. Η μάχη για τη δημοκρατία δεν είναι μεταδοτική.

Άλλωστε δεν κόλλησε και η πορεία συμπαράστασης στον ΠΑΟΚ λίγο πριν τον αγώνα με την Κρασνοντάρ, η οποία βέβαια δεν βοήθησε κιόλας, διότι η ομάδα αποκλείστηκε. Αλλά αφού δεν μετέδωσε την δύναμη στην ομάδα, πως θα μεταδώσει τον κορονοϊό;

Προφανώς δεν κόλλησε και η δοξολογία του Αγίου Δημητρίου. Αν υπήρχε ενδεχόμενο να κολλήσει, θα ερχόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Αφού ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αλλού κόλλησε.

Βεβαίως θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται. Αλλά αυτό απλώς αποδεικνύει ότι «φταίνε οι άλλοι». Το έχει πει άλλωστε και ο Σαρτρ. Η «κόλαση είναι οι άλλοι».

Δυστυχώς στον κορονοϊό, οι άλλοι είναι στην κόλαση. Αλλά εκείνοι φταίνε. Ποιος ξέρει που είχαν πάει και κόλλησαν... Ας πρόσεχαν...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15 Νοεμβρίου 2020