ΑΠΟΨΕΙΣ

To νόημα της ζωής

 30/01/2024 10:00

Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Ρωτήσαμε 36 ανθρώπους και ψάχνουμε τις πιο δημοφιλείς απαντήσεις θα έλεγε το γνωστό τηλεπαιχνίδι.

Έτυχε πρόσφατα να παρουσιάσω όπως έχω ξαναγράψει μία ημερίδα για το μέλλον της Θεσσαλονίκη και δύο βουλευτές της πόλης ξεκίνησαν να μιλούν σχεδόν ψυχαναλυτικά για το ρόλο τους. Μεταξύ άλλων λέγανε πως όταν λένε την αλήθεια φοβούνται πως οι ψηφοφόροι τους δεν θα τους ψηφίσουν. Ποιο είναι λοιπόν το νόημα της ζωής τους; Να πουν την αλήθεια -όσο δυσάρεστη και αν είναι αυτή- και να μην ξαναεκλεγούν ή να λένε ψέματα ώστε να εκλέγονται και να μπορέσουν έτσι ίσως να διεκδικήσουν και να αλλάξουν κάποια πράγματα;

Πολύ συχνά σκέφτομαι εάν όλα όσα κάνω σε διοικητικό ή αμιγώς δημοσιογραφικό επίπεδο είναι και αυτά μάταια. Και νιώθω σαν να κωπηλατώ με πολύ βαριά κουπιά και να κουράζομαι χωρίς να προχωράει η βάρκα. Φτάνει το πολύ λίγο για να αλλάξει κάτι;

Φτάνει το κουπί που θα τραβήξω εγώ και θα προχωρήσει τη βάρκα ελάχιστα μέτρα ή και καθόλου εάν έχει τρικυμία; Θέλω να πιστεύω πως ναι. Πως ακόμα και να μην προχωρήσει η βάρκα και να μείνει στο σημείο της παρά την τρικυμία είναι μία επιτυχία. Απλά στις δύσκολες στιγμές το ξεχνάμε.

Πολύ συχνά η κόρη μου που είναι ογκολόγος μού λέει πως νιώθει και εκείνη ανήμπορη να βοηθήσει κάποιους ασθενείς της όταν είναι στο τελικό στάδιο ή όταν τα φάρμακα δεν τους πιάνουν. Εκεί ξέρω να απαντήσω πως η ιατρική δεν είναι μόνο για να γιατρεύει είναι και για να ανακουφίζει και όχι μόνο από τον πόνο αλλά και από τον φόβο, να δίνει ένα χάδι, μία συμβουλή, ένα βλέμμα και στο κάτω-κάτω μία ελπίδα.

Και επιστρέφω στη δημοσιογραφία για να πω τα εξής: Δεν έχουμε εναλλακτική. Κάνουμε έτσι κι αλλιώς αυτό το λίγο που μπορεί ο καθένας μας. Και αυτά το λίγα όταν ενώνονται αποκτούν δυνατή φωνή και γίνονται πολλά και όλο και πιο πολλά και αποκτούν μεγάλη δύναμη και δυναμική και παίρνουν και άλλα μαζί και άλλους ανθρώπους και παρασέρνουν και δημιουργούν την τάση. Οπότε όσο με αφορά ναι δεν έχουμε εναλλακτική. Πρέπει να κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε σωστά, να επιμείνουμε στην αλήθεια και να κερδίσουμε σιγά-σιγά, με την αλήθεια μας ακολούθους.

Και επομένως επανέρχομαι. Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Εάν με ρωτάτε η ζωή αποκτά νόημα όταν είσαι με τους αγαπημένους σου και τους βλέπεις να είναι καλά. Όταν βελτιώνεις την πρώτη σου ύλη. Και όταν κάνεις το καθήκον σου. Αυτό το λίγο που μπορεί να οδηγήσει στο πολύ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.01.024

Δημοφιλείς Απόψεις