ΑΠΟΨΕΙΣ

Το νέο σκηνικό με Νετανιάχου

 10/11/2022 08:00

Ο Νετανιάχου επέστρεψε. Ποιος θα το πίστευε πως ένας ηγέτης που διώκεται για ποινικά αδικήματα και ο οποίος είχε απέναντι του έναν ετερόκλητο συνασπισμό κομμάτων, τελικά θα ξαναγινόταν, μόλις μετά από ενάμισι χρόνο, πρωθυπουργός.

Η νίκη του συνασπισμού που ηγείται ο παλαίμαχος πολιτικός φαίνεται πως θα επηρεάσει την κατάσταση όχι μόνον στο Ισραήλ, αλλά και σε όλη την περιοχή, κάτι που αφορά την Ελλάδα άμεσα. 

Είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ πίεζαν τον Νετανιάχου να βελτιώσει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, από τη στιγμή που και ο Ερντογάν το επιζητούσε γιατί αντιλήφθηκε πως οι τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν του προσέφεραν τίποτα. 

Δεν έγινε ο πατερούλης των σουνιτών μουσουλμάνων, όπως το επεδίωκε. Επιπλέον διαπίστωσε πως οι προνομιακές σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα δημιουργούσαν ένα κλίμα αβεβαιότητας στην Τουρκία, καθώς δεν γνώριζαν ποια θα ήταν τα όρια αυτής της προνομιακής σχέσης σε περίπτωση ελληνοτουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής. 

Τέλος, η συνεργασία του πανίσχυρου ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ με το ελληνικό λόμπι μόνο ζημίες και καθυστερήσεις έφερναν στα τουρκικά αιτήματα προς τις ΗΠΑ.

Είναι γεγονός πως ο Ερντογάν δίνει μεγάλη σημασία στις προσωπικές σχέσεις με τους άλλους ηγέτες. Και ως γνωστόν δεν συζητά με όποιον - όποιον. Διατηρούσε στο παρελθόν ιδιαίτερα καλές σχέσεις τόσο με τον Τραμπ όσο και με την Μέρκελ και τον Πούτιν. 

Τόσο καλές, που με ένα τηλεφώνημα έλυνε προβλήματα, ξεμπλόκαρε καταστάσεις. Οι δύο πρώτοι έχουν παροπλιστεί. Του έμεινε ο Πούτιν οποίος έχει καταστεί ένας παρίας στην παγκόσμια σκηνή. Και αυτό είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν.

Με τον Νετανιάχου οι προσωπικές σχέσεις των δύο ανδρών ήταν και παραμένουν κάκιστες. Κάτι που θα επηρεάσει τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα, όπως ακριβώς επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις των δύο κρατών στο πρόσφατο παρελθόν. 

Όμως, να μην περιμένουμε να ακυρωθεί η διαδικασία προσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας που έχει ήδη δρομολογηθεί, αλλά σίγουρα θα επιβραδυνθούν οι ρυθμοί αυτής της διαδικασίας. Έχουν ειπωθεί βαριές κουβέντες μεταξύ των δύο ηγετών που δύσκολα ξεχνιούνται και θα δυσκολέψουν την πολιτική επαναπροσέγγισης των δύο κρατών. Δε θα τη ματαιώσουν, θα την καθυστερήσουν.

Η Ελλάδα, χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι ικανοποιημένη από την εκλογική νίκη του συνασπισμού που ηγείται ο Νετανιάχου. Επί των ημερών του, το 2010, ξεκίνησε η ελληνοισραηλινή προσέγγιση που τελικά έλαβε τη μορφή του άξονα Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος-Κύπρος. Πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή, η οποία ανεξάρτητα από την πορεία των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων, θα συνεχιστεί.

Εκεί που θα αντιμετωπίσει προβλήματα η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ θα είναι στις σχέσεις της με τον Τζο Μπάιντεν και την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος, για το παλαιστινιακό ζήτημα. 

Τις δύο πλευρές τις χωρίζει μεγάλη απόσταση που σχηματικά αποτυπώνεται στο ζήτημα των νέων οικισμών. Το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ θα έχει να κάνει πολλή δουλειά. 

Συμπερασματικά για την Ελλάδα η νίκη του Νετανιάχου είναι μία καλή είδηση. Λειτουργεί σταθεροποιητικά για τον τετραμερή άξονα Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος-Κύπρος, ενώ θα σταθεροποιήσει την στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.11.2022

Δημοφιλείς Απόψεις