ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μόνο ερώτημα

 16/10/2023 14:00

Σε συνδυασμό με το 60% αποχής, το πενιχρό 27% αποτελεί κραυγαλέα απόρριψη των πεπραγμένων του νυν δημάρχου. Ωστόσο, υπάρχουν και όσοι προβληματίζονται, όσοι αμφιταλαντεύονται μεταξύ των δύο υποψηφίων, φοβούμενοι ότι τυχόν αλλαγή μόνο για την αλλαγή θα μπορούσε να ρίξει την πόλη χαμηλότερα. Κατανοητοί και σεβαστοί οι φόβοι τους. Για την ιστορία, ο υποτίθεται «γαλάζιος» ΔΘ κυρίως διεκδικήθηκε από τρεις κεντροαριστερούς, με τους δύο να φτάνουν στην τελική ευθεία.

Παρά την έκθεσή του, ο Αγγελούδης παραμένει σχετικά άγνωστος: στρατιωτική καριέρα, κατόπιν δικηγόρος, δικτυωμένος μα διακριτικός ΠΑΣΟΚος, πέρασμα από υψηλόβαθμες κρατικές θέσεις, ενεργός στα διοικητικά του ερασιτεχνικού αθλητισμού, θεωρούμενος επιτυχής πρόεδρος στον ΟΛΘ επί Σαμαρά. Το αστείο βέβαια είναι ότι τούτα τα ολίγα είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα γνωρίζαμε το ’19 σχετικά με το σημερινό αντίπαλό του.

Από την άλλη, ο Ζέρβας μας είναι απολύτως γνώριμος. Το μόνο ερώτημα είναι αν μία νέα θητεία του θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί καλύτερη. Καταρχήν, η συσσωρευμένη ελληνική εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις δεν είναι διόλου ενθαρρυντική, ειδικά όταν οι δήμαρχοι έχουν προηγουμένως διαδώσει ότι δεν επιδιώκουν τρίτη εκλογή. Επίσης, ποιοί θα είναι οι στενοί συνεργάτες του εφόσον επανεκλεγεί; Αν κρίνουμε από τις επιδόσεις των δημοτικών συμβούλων του, περίπου οι ίδιοι. Είδαμε δε τη θριαμβευτική επανεκλογή αντιδημάρχων με αξιοθρήνητη αποτελεσματικότητα και παράλληλα τον καταποντισμό άλλων με αξιόλογη προσφορά, φαινόμενο απογοητευτικό. Δεδομένου μάλιστα ότι ποτέ δεν υπήρξε αποπομπή λόγω ανικανότητας, από το στελεχιακό δυναμικό του δύσκολα μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα. Αξίζει τέλος να υπενθυμιστεί ότι ο ευνοϊκός νόμος Θεοδωρικάκου του εξασφάλισε πλήρη ελευθερία κινήσεων, παρά τη μειοψηφία του στο δημοτικό συμβούλιο.

Μήπως όμως ο ίδιος άλλαξε προς το καλύτερο; Μάλλον απίθανο. Η προεκλογική του εκστρατεία βασίστηκε στην πεποίθησή του ότι η Θεσσαλονίκη βελτιώθηκε θεαματικά, όταν επί των ημερών του η εικόνα και η λειτουργία της κατέστησαν σχεδόν τριτοκοσμικού επιπέδου. Απέδωσε τις αστοχίες στην πανδημία, ενώ η εν λόγω περίοδος ήταν ιδανική για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση δύο χρόνιων προβλημάτων: της ρύθμισης των φορτοεκφορτώσεων και της αποκατάστασης του εξοπλισμού καθαριότητας. Δεν ξεκίνησε νέα έργα, ματαίωσε άλλα του προκατόχου του δίχως σοβαρή αιτιολόγηση, και τώρα, μπροστά στον όλεθρο, υπόσχεται άμεσο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων σε Αγίας Σοφίας και Πλατεία Ελευθερίας, αντιμετωπίζοντας τους δημότες σα νήπια. Ο Ζέρβας δεν προσπάθησε καν να εκφράσει ένα συνεκτικό όραμα για το δήμο Θεσσαλονίκης, και να καταστήσει κοινωνούς τους κατοίκους του. Το -ακατανόητο για πλείστους Θεσσαλονικείς- χρίσμα Μητσοτάκη δεν αρκεί για να τον αναγεννήσει.

Η ζωή διδάσκει πως όταν δίνουμε συγχωροχάρτι στους αποδεδειγμένα ανεπαρκείς απλώς τους ενθαρρύνουμε να γίνουν ανεπαρκέστεροι. Δεν γνωρίζω πόσο κακή θα μπορούσε να είναι μία πρώτη θητεία Αγγελούδη, μα αδυνατώ να πιστέψω ότι θα είναι χειρότερη από μία δεύτερη θητεία Ζέρβα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.10.2023

Δημοφιλείς Απόψεις