ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μεγάλο ατού του Μητσοτάκη

 20/11/2023 16:00

Αν κάτι ξεχωρίζει στη δημοσκόπηση που έγινε γνωστή λίγο μετά τις τελευταίες εσωτερικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που αποτυπώθηκε με ιδιαίτερη σαφήνεια και στις διπλές εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Η κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. 41% παρά κάτι έλαβε η ΝΔ στις εκλογές, 38% και κάτι δείχνει η δημοσκόπηση της Opinion.

Το δεύτερο στοιχείο που δεν το λες και έκπληξη με όλα αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να δίνουν μία μάχη στήθος με στήθος για το ποιος θα είναι το δεύτερο κόμμα. Μία μάχη που θα μας πάει σίγουρα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024, ενώ είναι πιθανό να συνεχιστεί και μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σε στρατηγικό επίπεδο τώρα υπάρχει ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αρχίζει να φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, Και αυτό δεν είναι άλλο από την πολυδιάσπαση που καταγράφεται πλέον στο χώρο αριστερά του κέντρου. Έχουμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και μια πολυδιάσπαση που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ένας ισχυρός πόλος παραμένει το ΚΚΕ και μάλιστα όλοι εκτιμούν ότι θα δυναμώσει και άλλο φτάνοντας και σε διψήφιο νούμερα. 

Πέραν τούτου όμως έχουμε άλλα 4 κόμματα. Ο βασικός πυλώνας παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει μετατραπεί πλέον σε ένα μεγάλο ερωτηματικό. Και το ερωτηματικό αφορά στο κατά πόσο θα καταφέρει να διατηρήσει στο μέλλον τις δυνάμεις του που σήμερα κινούνται περί το 15%. 

Δίπλα έχουμε όμως άλλα 3 κόμματα. Την Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ 25 αλλά και το υπό διαμόρφωση κόμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου που είναι πολύ πιθανό να το δούμε να διεκδικεί την ψήφο μας ήδη στις ευρωεκλογές.

Τι θα φέρει αυτή η πολυδιάσπαση μένει να το δούμε. Αυτό που προβλέπω πάντως είναι πως δυσκολεύει την οποιαδήποτε πρόταση διακυβέρνησης. Έναν από τους βασικούς λόγους, δηλαδή που στις τελευταίες εκλογές κέρδισε η ΝΔ. 

Με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με τις άλλες δυνάμεις το κυβερνητικό σχήμα γίνεται σχεδόν ακατόρθωτο. Μόνο με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα μπορεί να διαμορφωθεί ένα μπλοκ δυνάμεων που υπό προϋποθέσεις θα διεκδικούσε τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Σενάριο δύσκολο αν σκεφθεί κανείς ότι η διαφορά μεταξύ της πρώτης σήμερα ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ είναι πάνω από 20 μονάδες. Θα μου πείτε όλα ανατρέπονται. Πιθανώς. Αλλά τόσο μεγάλες διαφορές και με την οικονομία να πηγαίνει καλά; Πολύ απίθανο...

Με όλα αυτά τα δεδομένα το «δια ταύτα» της σημερινής εποχής για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα. Να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει σήμερα ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά και ούτε πιθανό εναλλακτικό κυβερνητικό σενάριο και να προωθήσει όλες τις βαριές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. 

Γιατί τα δύσκολα γίνονται μόνο στην αρχή της τετραετίας. Μετά αρχίζουν οι συμβιβασμοί μπροστά στις επερχόμενες κάλπες...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.11.2023

Δημοφιλείς Απόψεις