ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «επιχειρηματικό δαιμόνιο» της θυγατέρας, Μέρος 1ο

 12/04/2024 15:00

Την προηγούμενη Κυριακή υποσχεθήκαμε στους αναγνώστες της στήλης να παραθέσουμε τις σκέψεις μας που αφορούν στην αποτελεσματική ανάπτυξη του «επιχειρηματικού δαιμονίου» των θυγατέρων που είναι υποψήφιες διάδοχοι στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ας ξεκινήσουμε με μία αδικία. Την αδικία του χρόνου και της προσοχής στα κορίτσια. Στα κορίτσια πρέπει να δώσετε ίδιο/ίσο χρόνο με τον χρόνο που δίνετε στα αγόρια. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα αγόρια συνήθως τραβούν την προσοχή των δασκάλων τους περισσότερο από τα κορίτσια. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη λειτουργία της οικογένειας. Σκεφθείτε το πώς λειτουργείτε όταν βρίσκεστε όλοι γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι. Εκεί λοιπόν πρέπει ως γονείς να βάλετε «τα δυνατά σας» και να επιλέξετε τις σωστές ερωτήσεις προς τη θυγατέρα σας. Ο στόχος σας θα είναι να αναδείξετε τις δεξιότητές της, την ευφυΐα της, τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά της για το τι συμβαίνει στην οικογένεια, στο σχολείο, στην οικογενειακή επιχείρηση, στη γειτονιά, στην πόλη, στη χώρα. Να είστε βέβαιοι ότι αν ακολουθήσετε αυτή την τακτική οι απαντήσεις που θα λάβετε θα σας εκπλήξουν ευχάριστα! Δεν θα τις περιμένετε, αλλά θα έρθουν.

Στη συνέχεια, μπορείτε να επιδιώξετε να ασχοληθείτε με κάτι κοινό που όμως θα σας ευχαριστεί και τους δύο. Μία τέτοια επιλογή θα βελτιώσει τη σχέση σας και θα σας κάνει να αποδώσετε ποιοτικό χρόνο στη θυγατέρα σας, που αλλιώς δεν θα τον δίνατε. Βάλτε λοιπόν στο πρόγραμμά σας την ημερήσια ή την εβδομαδιαία συνάντηση με τη θυγατέρα σας και δεν θα χάσετε!

Μία τέτοια ωραία κοινή ενασχόληση είναι η ιστιοπλοΐα. Όταν κάποιος μαθαίνει πώς να πλέει, λαμβάνει ένα πολύ σπουδαίο μάθημα management χωρίς να το καταλαβαίνει. Οι όροι στην ιστιοπλοΐα είναι αυστηροί: ένας είναι ο καπετάνιος, όπως και στις επιχειρήσεις ένας είναι ο ηγέτης. Ο καπετάνιος παίρνει την απόφαση και το πλήρωμα εκτελεί. Ο καπετάνιος χαράσσει την πορεία και ο τιμονιέρης οδηγεί το πλοίο με βάση τις εντολές του καπετάνιου. Το πλήρωμα αναγκαστικά θα πρέπει να λειτουργεί σαν ομάδα. Οι ατομικές ενέργειες δεν έχουν θέση μέσα στο σκάφος. Αν μάλιστα συμβούν, μπορούν να εκθέσουν ακόμη και σε θανάσιμο κίνδυνο τα μέλη του πληρώματος. Σας λένε τίποτε ολ’ αυτά; Αν ολ’ αυτά δεν είναι πιστό αντίγραφο της λειτουργίας μίας οικογενειακής επιχείρησης, τότε τι άλλο είναι;

Έπειτα, μη διανοηθείτε να καταπιέσετε το πιθανό καλλιτεχνικό της ταλέντο. Η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, είναι πολύ σημαντικές μορφές έκφρασης για τον άνθρωπο. Πολλές από αυτές τις μορφές έκφρασης ενισχύουν την ικανότητά μας να δουλεύουμε ομαδικά. Μας δημιουργούν το αίσθημα της πειθαρχίας και της ευθύνης έναντι των άλλων για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Δεξιότητες δηλαδή που είναι πολύ σημαντικές για τη μελλοντική διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης. Και κάτι ακόμη: το πιο σπουδαίο είναι ότι η κόρη σας μπορεί να πάρει από εσάς ένα πολύ μεγάλο μπράβο και να εισπράξει ένα μεγάλο χειροκρότημα. Να είστε βέβαιοι ότι θα το θυμάται για μία ολόκληρη ζωή.

Τέλος, ζητήστε από τη θυγατέρα σας να σας κάνει «μία χάρη». Αν τρέχετε πίσω από κάθε της επιθυμία και την ικανοποιείτε πριν προλάβει καν να την εκφράσει, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε έναν νάρκισσο. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία ενός ανθρώπου που θα είναι υπέρμετρα εγωκεντρικός και ατομιστής. Με άλλα λόγια είναι η σίγουρη συνταγή της αποτυχίας, αφού θα έχουμε δημιουργήσει έναν υποψήφιο διάδοχο που ενώ επιθυμούμε να ηγηθεί με σύνεση και αποτελεσματικότητα της οικογενειακής σας επιχείρησης, θα είναι αυταρχικός, εγωιστής και εντέλει ξεροκέφαλος. Αυτοί οι άνθρωποι αρέσκονται στο να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και τίποτε άλλο. Γι’ αυτό πρέπει να μάθετε στη θυγατέρα σας ότι το να προσφέρεις στον άλλον είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι δώρο ζωής! Ζητήστε της λοιπόν να σας φτιάξει έναν καφέ, να παραλάβει αντί για εσάς ένα δέμα από το ταχυδρομείο, να φυτέψει ένα φυτό σε μία γλάστρα… Αν περιμένετε μέχρι να της δείξετε με υπερηφάνεια πόσο μεγάλος είναι ο τραπεζικός της λογαριασμός που με κόπο γεμίζατε μία ζωή, τότε το μόνο που θα διαπιστώσετε είναι ότι έχετε δημιουργήσει μία εγωιστική προσωπικότητα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.04.2024