ΑΠΟΨΕΙΣ

Το άλλοθι των υπουργών

 24/12/2019 15:00

Τις τελευταίες ημέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απεφάνθη για ζητήματα που αφορούν το σταθμό μετρό της οδού Βενιζέλου.

Το ζήτημα δεν είναι ότι απεφάνθη. Το ζήτημα είναι ότι απεφάνθη με διαφορετικό τρόπο από τον οποίο είχε αποφανθεί το 2017, όταν είχε αποφανθεί με διαφορετικό τρόπο από τον οποίο είχε αποφανθεί το 2014.

Δυστυχώς αυτό είναι εύλογο. Προφανώς δικαίωμα του οργάνου είναι να αλλάζει την άποψή του. Δεν είναι κακό να αλλάζουν οι γνώμες όταν αυτό επιβάλλεται από νέα στοιχεία.

Όμως εδώ σε όλες τις αλλαγές απόψεων δεν ήταν η γνώμη που άλλαξε, ήταν το ίδιο ΚΑΣ.

Για την ακρίβεια, άλλαξε η κυβέρνηση, η οποία είχε μία νέα πολιτική άποψη. Και όταν συγκρότησε το ΚΑΣ, το έφτιαξε έτσι ώστε να ταιριάζει στην πολιτική της φιλοσοφία.

Όπως επί ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΑΣ ήταν περίπου ολομέλεια των διευθυντών του υπουργείου, οι οποίοι ήταν υφιστάμενοι του υπουργού που τους διόριζε.

Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα του ΚΑΣ. Ότι οι υπουργοί που το συγκροτούν θέλουν να τους μοιάζει στον τρόπο σκέψης.

Όμως το ΚΑΣ δεν είναι αποφασιστικό όργανο, γνωμοδοτικό είναι. Αλλά οι υπουργοί δεν θέλουν απλώς το ΚΑΣ να γνωμοδοτεί. Το θέλουν να εισηγείται την άποψή τους.

Όμως το ΚΑΣ μπορεί να είναι ένα χρήσιμο όργανο για τις κρίσιμες αποφάσεις στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ένα όργανο που να προσπαθεί να συνταιριάξει στα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς όλες τις απόψεις της κοινωνίας. Και την επιστημονική και την κοινωνική, και την οικονομική. Και μετά να γνωμοδοτεί.

Ας συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα και ας φτιάξουν ένα ΚΑΣ, όντως ανεξάρτητο, όντως αντιπροσωπευτικό, στο οποίο να έχουν θέση όχι μόνο οι επιστήμονες αλλά και οι παράγοντες της οικονομίας, της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης.

Και μετά ας έχουν το θάρρος οι υπουργοί να παίρνουν τη γνωμοδότησή του και να μην την εφαρμόζουν.

Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από μία κυβέρνηση τη δυνατότητα να αποφασίζει. Τι τα θέλουν τα άλλοθι;

Γιατί πρέπει να σπαταλάει τόσες χρήσιμες γνώμες τόσο σπουδαίων ανθρώπων, για να έχει μοχλούς στο πολιτικό παιχνίδι;

Στο μετρό το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν τι έκαναν οι προηγούμενοι με τα αρχαία, αλλά ότι απλώς δεν αποφάσιζαν να κάνουν. Κι ας είχαν σε όλες τις φάσεις τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Δεκεμβρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις