ΑΠΟΨΕΙΣ

Θα ξανατολμήσει ο Ερντογάν;

 16/03/2020 12:07

Φαίνεται πως ο «Σουλτάνος» αιφνιδιάστηκε από την αποφασιστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Πίστευε πως δεν θ’ αντιδρούσε, πίστευε πως τα ελληνικά σύνορα θα παραβιάζονταν εύκολα και τέλος, πίστευε πως θα πετύχαινε μιαν εύκολη επικοινωνιακή και ουσιαστική νίκη, που τόσο είχε ανάγκη.

Η κίνηση του Τούρκου προέδρου να στείλει μαζικά και οργανωμένα στα ελληνικά σύνορα περίπου 20.000 μετανάστες, αποδείχθηκε πως ήταν θείο δώρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνησή του είχε περάσει μια δύσκολη εβδομάδα λόγω των επεισοδίων που έγιναν στη Λέσβο και τη Χίο μεταξύ κατοίκων των νησιών και των ΜΑΤ. Ήταν η πρώτη φορά στους εφτά μήνες διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας που κλονίσθηκε το γόητρο της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, άρπαξε αμέσως το «δώρο» που του προσέφερε ο Ερντογάν και το αξιοποίησε πλήρως. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις καταστολής και του στρατού και σφράγισαν τα σύνορα. Συγχρόνως, η κυβέρνηση απευθύνθηκε στους εταίρους μας στην ΕΕ και τους έθεσε προ των ευθυνών τους.

Τους έδωσε να καταλάβουν πως η Ελλάδα δεν υπερασπιζόταν μόνο τα δικά της σύνορα, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε με άδεια χέρια από την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Συνεπώς, η νίκη της ελληνικής κυβέρνησης ήταν διπλή. Και επί του πεδίου της μάχης και επί του διπλωματικού πεδίου. Η Ελλάδα έδειξε πως μπορεί να υπερασπιστεί με επιτυχία τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Τι θα γίνει στη συνέχεια;

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η ΕΕ και η Τουρκία να επανακαθορίσουν τη μεταξύ τους συμφωνία για το μεταναστευτικό. Ο Ερντογάν απαιτεί περισσότερα χρήματα και συγχρόνως να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μέσα στη Συρία.

Το πρώτο θα το πετύχει. Οι Ευρωπαίοι και θα επαναδιαπραγματευθούν μια συμφωνία που -ούτως ή άλλως- δεν υπάρχει και θα δώσουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία. Το ζητούμενο για την πατρίδα μας είναι να πετύχει την αποσυμφόρηση του Έβρου, τον πλήρη έλεγχο των ροών στα νησιά και την μεταφορά από την Ελλάδα ενός σημαντικού αριθμού προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Θα είναι κρίμα αυτό που πετύχαμε στα σύνορα, να το χάσουμε στο διπλωματικό επίπεδο.

Το μεγαλύτερο κέρδος όμως η κυβέρνηση το απέκτησε στο εσωτερικό μέτωπο, όπου οι κινήσεις της γνώρισαν μια πρωτοφανή αποδοχή από τους πολίτες. Η άμεση και αποφασιστική κινητοποίηση, η σθεναρή στάση που είχε διάρκεια και κυρίως τα θετικά αποτελέσματα αυτής της σκληρής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, όχι μόνον να ανακτήσει το έδαφος που έχασε λόγω των γεγονότων στη Λέσβο και τη Χίο, αλλά και να φύγει μπροστά.

Η πολιτική των κλειστών συνόρων συσπείρωσε γύρω της το 85-90% των Ελλήνων πολιτών. Αφύπνισε συνειδήσεις και οι τοπικές κοινωνίες έβαλαν στην άκρη τα μικροσυμφέροντά τους, όπως αποδεικνύει η ώριμη στάση των κατοίκων της Σιντικής.

Έτσι, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά πως όταν οι πολίτες έχουν ηγεσίες που εμπνέουν εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα, συστρατεύονται.

Άραγε, ο Ερντογάν έλαβε το μήνυμα; Κατάλαβε πως οποιαδήποτε τυχοδιωκτική του ενέργεια θα έχει υψηλό κόστος για τη χώρα του;

Ας ελπίσουμε πως κατάλαβε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15 Μαρτίου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις