ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα στοιχήματα μετά τις εκλογές

 18/06/2023 18:30

Μία εβδομάδα μας χωρίζει πλέον από την κάλπη της 25ης Ιουνίου και αν δεν έχουμε τρομακτικές ανατροπές οι λεπτομέρειες είναι αυτές που απομένουν να οριστικοποιηθούν για να έχουμε το συνολικό συμπέρασμα των εθνικών εκλογών του 2023. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι η προηγούμενη κάλπη απέχει μόλις πέντε εβδομάδες από αυτήν της άλλης Κυριακής θεωρείται πολύ δύσκολο -και αυτό επιβεβαιώνουν όλες οι δημοκοπήσεις των τελευταίων ημέρων- να έχουμε εκπλήξεις όπως στις 21ης Μαΐου. Τότε που κανείς δεν είχε προβλέψει το μέγεθος της εκλογικής υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όλα τα άλλα που συνέβησαν σε εκείνη την κάλπη είχαν περίπου προβλεφθεί.

Την Κυριακή λοιπόν, περιμένουμε μία επιβεβαίωση της κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ένα ποσοστό που από ότι φαίνεται θα ξεπεράσει το 40%. Αυτό του δίνει απόλυτη πλειοψηφία να κυβερνήσει αυτοδύναμος και τον απελευθερώνει για να προχωρήσει σε μία δυναμική διακυβέρνηση στη δεύτερη τετραετία του. 

Έχει πετύχει κάτι πρωτοφανές στα ελληνική δεδομένα: αν και κυβέρνησε αύξησε τα ποσοστά του κόμματός του στη δεύτερη προσπάθεια. Θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και εντός της ΝΔ για μία τετραετία και θα έχει ελεύθερα τα χέρια με την εμπειρία της πρώτης τετραετίας να φρεσκάρει ακόμη περισσότερο την ομάδα με την οποία θα κυβερνήσει. 

Αν δεν πέφτω πολύ έξω θα τρέξει πολύ τα πρώτα δύο χρόνια. Το μεγάλο του στοίχημα θα είναι τα προβλήματα. Η υγεία, οι μισθοί και το κράτος. Στα εξωτερικά δε νομίζω ότι θα έχει μεγάλα προβλήματα, γιατί η Τουρκία φαίνεται ότι μπαίνει σε μια περίοδο προσέγγισης με τη Δύση, γεγονός που θα ηρεμήσει τις αναταράξεις στο Αιγαίο. 

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε βρεθεί μπροστά σε μία μεγάλη παγκόσμια στασιμότητα είναι πολύ πιθανό στην οικονομία να τα καταφέρει. Μένει να δούμε πόσο αποφασιστικός θα είναι στα θέματα της υγείας και του κράτους. Όπου χρειάζονται επειγόντως μεγάλες τομές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη. Έχοντας πετύχει ένα ποσοστό κοντά στο 20% θα έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικές αναταραχές. Ούτε οι ΠΑΣΟΚογενείς θα είναι ευχαριστημένοι, αλλά ούτε και η εσωκομματική αντιπολίτευση, καθώς και οι δύο δε θα έχουν στη Βουλή γνωστούς εκπροσώπους τους. 

Το μόνο καινούριο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τα νέα πρόσωπα που εκλέχτηκαν στις διάφορες περιοχές της χώρας. Εκεί μένει να δούμε ποιοι θα είναι οι νέοι συσχετισμοί. Σίγουρα πάντως η διπλή εκλογική υποχώρηση δε θα τον βοηθήσει στην προσπάθεια να βάλει πόδι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εκλέγοντας δικούς του δημάρχους.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη το ερώτημα θα είναι η διαχείριση του νέου ΠΑΣΟΚ. Τι αντιπολιτευτική στρατηγική θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση, ποια θα είναι η τακτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα που θα έχει δίπλα του. Ο στόχος του θα είναι να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες εκλογές.

Όσο για τα δεξιά κομμάτια στα δεξιά της πολυκατοικίας πέρα από κάποιες γραφικότητες που σίγουρα θα δούμε δε νομίζω ότι θα μας απασχολήσουν για πολύ. Αυτό εξάλλου δείχνει και η μέχρι στιγμής πολιτική ιστορία. Ότι δηλαδή δεν αντέχουν πάνω από δύο κοινοβουλευτικές θητείες. 

Εκτός αν αποκτήσουν σταθερή και πραγματική κοινωνική βάση...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.06.2023

Δημοφιλείς Απόψεις