ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα πραγματικό δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

 05/02/2023 18:30

Προφανώς και είναι πολλά τα διλήμματα στην κάλπη και φυσικά ο καθένας μας έχει τα δικά του κριτήρια για τον τρόπο που ψηφίζει. Την τσέπη του (εδώ η διακυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σαφές προβάδισμα αν συγκρίνουμε ζητήματα φορολόγησης), την αισθητική του (εδώ ο καθένας επιλέγει σύμφωνα με το γούστο του), αλλά και τις προσδοκίες του. Για το τελευταίο παίζει ρόλο η αξιοπιστία του κάθε κόμματος, μία παράμετρος στην οποία επίσης υπερέχει ο σημερινός πρωθυπουργός, ο οποίος διατηρεί ως κόρη οφθαλμού το μότο «το είπαμε, το κάναμε».

Από εκεί και πέρα αν πάρουμε ως δεδομένα τις σημερινές δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη ΝΔ να έχει ένα σαφές προβάδισμα, το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (και νομίζω ότι θα το κάνει έγκαιρα και όχι το βράδυ των εκλογών) είναι το εξής: Πρώτη ή δεύτερη κάλπη;

Εξηγούμαι: με βάση τα σημερινά δεδομένα η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και θα κινηθεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 34%. Μπορεί να είναι λίγο πιο πάνω και να ακουμπήσει και το 35%. Αυτό σημαίνει 120 με 125 βουλευτές (σήμερα διαθέσει 156), δηλαδή θα χάσει περίπου 30 βουλευτές. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ένα ποσοστό 10% (συν και πλην) θα φτάσει τους 40 βουλευτές (σήμερα διαθέτει 22) και θα διπλασιάσει τις έδρες του.

Εκεί θα τεθεί το δίλημμα για τη ΝΔ για το τι μέλλει γενέσθαι. Μπαίνει σε μία διαπραγμάτευση με το ΚΙΝΑΛ για να σχηματίσω μία κυβέρνηση που θα έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της τάξης των 160 βουλευτών; Συνυπολογίζοντας εδώ όλα τα ζητήματα που σημαίνει μία συγκυβέρνηση: Υπουργεία στο ΠΑΣΟΚ, συνεννοήσεις για τα σοβαρά κυβερνητικά θέματα, πιθανώς μέχρι και συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δημιουργείται έτσι ένα πολιτικό σκηνικό με τη ΝΔ να διαθέτει πρωθυπουργό αλλά να είναι γενικά αδύναμη, με την ΚΟ της ομάδα περιορισμένη κατά 22% και το ΠΑΣΟΚ ισχυρό και συγκυβερνήτη.

Ή ρισκάρει τη δεύτερη κάλπη που μπορεί να δώσει αυτοδυναμία αλλά όχι και πολύ ευρεία; Εδώ υπάρχουν δύο άγνωστοι παράγοντες: τι θα βγάλει η κάλπη της δεύτερης Κυριακής (θα δώσει αυτοδυναμία;) και πώς στη συνέχεια θα κυβερνηθεί η χώρα με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως προκύπτει από όλες τις μετρήσεις. Εδώ το μετεκλογικό σενάριο προβλέπει τη ΝΔ ισχυρή με περίπου τους ίδιους βουλευτές με σήμερα και το ΠΑΣΟΚ ενισχυμένο (θα διαθέτει περίπου 30 έδρες), αλλά εκτός κυβέρνησης.

Όλα αυτά σε γενικό επίπεδο. Γιατί οι λεπτομέρειες θα κριθούν από τους αριθμούς της κάλπης και την κρίση του ελληνικού λαού. Άλλο κλίμα δημιουργεί μία πρώτη κάλπη με τη ΝΔ στο 35%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28% και το ΠΑΣΟΚ στο 9% και άλλο αν η ΝΔ κινηθεί στο 31 με 32% και το ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει το 12%.

Άρα οι γενικές απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να δίνονται ήδη από σήμερα και να λένε οπωσδήποτε δεύτερη κάλπη, αλλά το τελικό νεύμα θα δοθεί το βράδυ της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.02.2023

Δημοφιλείς Απόψεις