ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα μεγάλα συν του Κυριάκου Μητσοτάκη

 14/05/2023 18:30

Oσο προχωράμε προς την τελική ευθεία των εκλογών της 21ης Μαΐου τόσο μεγαλώνει η βεβαιότητα περί της νίκης της ΝΔ. Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες ο Δημήτρης Μαύρος της MRB έλεγε ότι η πρωτιά εντός κόμματος είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Σήμερα που το ημερολόγιο δείχνει 14 Μαΐου αυτό φαίνεται να έχει κλειδώσει και οι συζητήσεις αφορούν στο μέγεθος της διαφοράς.

Όλα αυτά μόνο δεδομένα δεν ήταν πριν από 2,5 μήνες. Λίγο μετά τα Τέμπη η εκτίμηση περί πρωτιάς της ΝΔ δεν ήταν καθόλου κυρίαρχη. Με νωπές ακόμη τις μνήμες από το ατύχημα πολλοί εκτιμούσαν ότι η τραγωδία θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για τη ΝΔ, εκτιμήσεις που διαψεύστηκαν όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Γιατί άραγε; Το γύρισμα ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, αλλά οφείλεται κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρώτον γιατί είχε να επιδείξει έναν αξιοπρόσεκτο θετικό απολογισμό τετραετίας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι την περίοδο 2019 με 2023 δεν έγιναν πράγματα στη χώρα. Και δεύτερον (και εξίσου σημαντικό) γιατί δεν είχε προβλήματα στο σπίτι του. Κοιτώντας προς τα πίσω δεν μπορώ παρά να μη θυμηθώ τις προεκλογικές τρικλοποδιές που είχαν να αντιμετωπίσουν σχεδόν όλοι οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ. Ο Καραμανλής από τα διάφορα συμφέροντα που δεν ήθελαν να είναι κυρίαρχος, αλλά και από εσωτερικές βολές, ο Σαμαράς από την τρόικα που του δημιουργούσε συνεχή προβλήματα, ο Μεϊμαράκης για το χαλαρό στιλ που ακολουθούσε κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο Μητσοτάκης αντίθετα έχει καταφέρει να διατηρήσει ιδιαίτερα συμπαγή τη ΝΔ. Κανείς μέχρι στιγμής δεν του δημιούργησε εσωκομματικό ζήτημα, είτε με κάποια φάλτσα δήλωση είτε με κάποια κακή συμπεριφορά. Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ κύλησε χωρίς σοβαρές εντάσεις, ενώ και οι δύο εσωτερικοί πόλοι εντός της ΝΔ, δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, εμφανίστηκαν μαζί του στην εκδήλωση της Τετάρτης για την Ευρώπη. Σε μία εκδήλωση, όπου κανείς δεν έδωσε σημασία στο τι έσουραν οι δύο πρώην στην Ευρώπη, αλλά όλοι κράτησαν την εικόνα των τριών να χαμογελούν στην πρώτη σειρά των επισήμων.

Στα συν λοιπόν, του Μητσοτάκη είναι ότι είναι ο απόλυτος διευθυντής της ορχήστρας της ΝΔ και ότι για το μόνο πράγμα για το οποίο απολογείται είναι ο εαυτός του και οι θέσεις του. Δεν έχει να απαντήσει για κανένα σχέδιο «Δήμητρα» ούτε για τα σενάρια περί «τοπικών νομισμάτων» ενώ είναι αξιοπρόσεκτη η αυτοσυγκράτηση που έχει επιδείξει εσχάτως το όλον της ΝΔ. Ελάχιστα τα λάθη, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει από την άλλη πλευρά και σαφής η στρατηγική που δεν έχει αλλάξει ποτέ. Αφοσίωση στην κάλπη της 21ης Μαΐου, καμία περιττή συζήτηση περί συνεργασιών, αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη.

Μένει να δούμε τι θα πουν και οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.05.2023

Δημοφιλείς Απόψεις