ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα άλμα του Μπίμον και ο Μητσοτάκης

 16/04/2023 19:45

Αν πιστέψουμε τον πολύ έμπειρο αναλυτή των δημοσκοπήσεων Δημήτρη Μαύρο της MRB η πρωτιά της ΝΔ δύσκολα ανατρέπεται. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, από την πρωτιά της ΝΔ ως το μοναδικό δεδομένο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πορεία προς τις κάλπες.

Όπως τονίζει ο γνωστός αναλυτής το κρίσιμο θέμα δεν είναι η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου, αλλά τα ποσοστά τους. Για τη ΝΔ το μεγάλο ζήτημα είναι τι νούμερο θα γράψει μετά το πρώτο τριάρι. Αν είναι 1 ή 2, δηλαδή το ποσοστό της 31 ή 32%, το δίλημμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι μεγάλο και το μετεκλογικό τοπίο προβλέπεται δύσκολο. Γιατί το άλμα που θα πρέπει να κάνει η ΝΔ προς το 37 και 38% της δεύτερης κάλπης για την αυτοδυναμία θα πρέπει να θυμίζει το 8,90 που πήδηξε ο Μπομπ Μπίμον στο Μεξικό! Ένα ποσοστό 31% με 32% είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τη δεύτερη κάλπη. Γιατί μπορεί σήμερα για λόγους τακτικής να λέει και να ξαναλέει ότι θα πάει για την αυτοδυναμία, αλλά το θέμα είναι αν θα ρισκάρει να την κυνηγήσει, έχοντας στην πρώτη κάλπη ένα οριακό 30άρι. Το άλμα τη δεύτερη Κυριακή θα είναι μεγάλο. Όπως και το ρίσκο. Ας μην ξεχνάμε δε ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι ένας πολιτικός που θα παίξει τα πάντα σε μία ζαριά και γνωρίζει το πόσο θα επηρεάσει μία μακρά εκλογική διαδικασία την αγορά και την οικονομία, αν υπάρξει και τρίτη κάλπη.

Το 31 με 32% για τη ΝΔ έχει και μία επιπλέον δυσκολία, που λέγεται ΠΑΣΟΚ και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το δίλημμα θα είναι: Πάω στη δεύτερη κάλπη για την αυτοδυναμία με το ρίσκο να μην την κερδίσω ή πάω σε συνεργασία με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κάλπη;

Αντίθετα αν η ΝΔ πιάσει από 33, 34 ή 35%, τότε τα πράγματα απλοποιούνται για τον Μητσοτάκη. Θα πάει στη δεύτερη κάλπη για να επιδιώξει την αυτοδυναμία του 38% και είναι πολύ πιθανόν να την πετύχει. Το άλμα δε θα είναι αλά Μπίμον…

Μπερδεμένο σκηνικό διαγράφεται και για το ΠΑΣΟΚ. Με την απλή αναλογική και ένα 10% εξασφαλίζει (σύμφωνα με την Pulse) 37 έδρες σε σχέση με τις 22 που είχε το 2019. Και μία δύναμη να διαπραγματευθεί μία καλή κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ που με βάση τα λεγόμενα του Δημήτρη Μαύρου θα είναι πρώτο κόμμα. Αν ο Ανδρουλάκης συνεχίσει την τακτική «δε θέλω τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό» και οδηγηθούμε στη δεύτερη κάλπη, μια και η κυβέρνηση των ηττημένων δεν μπορεί να προκύψει, διακινδυνεύει να χάσει ποσοστά και έδρες στη Βουλή. Και να βρεθεί με το 8% που είχε πάρει η Φώφη το 2019 και ξανά με 22 έδρες.

Για τον Τσίπρα προβλέπω να κάθεται στη γωνία και να παρακολουθεί. Γιατί με ένα 30άρι ως ποσοστό ούτε βλέψεις για κυβέρνηση θα έχει ούτε πολλές εσωκομματικές γκρίνιες.

Η καυτή πατάτα θα είναι στα χέρια του Μητσοτάκη. Όπως συχνά τα τελευταία χρόνια…


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16.04.2023

Δημοφιλείς Απόψεις