ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνέδριο της ΝΔ

 07/04/2024 21:45

Πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και εκατοντάδες φίλοι της παράταξης παρακολούθησαν τις τριήμερες εργασίες του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ, στο οποίο, τόσο στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και κορυφαία στελέχη προέταξαν τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της παράταξης. Ένα συνέδριο επετειακό καθώς γιορτάζεται το χρυσό ιωβηλαίο της ΝΔ, το κόμμα που ίδρυσε τον Οκτώβριο του 1974 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και επικοινωνιακό καθώς η διεξαγωγή του στο Ζάππειο Μέγαρο ανασύρει από τη μνήμη όλων των Ελλήνων την εικόνα υπογραφής της συνθήκης ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ.

Πολλοί, όμως, εκτιμούν ότι πίσω από τα χαμόγελα και το εορταστικό κλίμα που κυριάρχησε, το 15ο Συνέδριο λειτούργησε και ως μηχανισμός συσπείρωσης της παραταξιακής βάσης, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ανήσυχη από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Περίπου ένα χρόνο μετά την σαρωτική εκλογική νίκη με ποσοστό 41%, η παραδοσιακή βάση της ΝΔ δείχνει να έχει σοκαριστεί από το νόμο περί ομόφυλων ζευγαριών, ενώ αναρωτιέται κατά πόσο τηρείται το γράμμα του Συντάγματος στον νόμο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και διερωτάται γιατί πρέπει να πληρώνει εκ νέου την περίθαλψή του στα δημόσια νοσοκομεία με τα απογευματινά χειρουργεία. Μία βάση που, παρά τις τέσσερις αυξήσεις, βλέπει τον μισθό και τη σύνταξή του να γίνεται βορά του πληθωρισμού. Μία βάση προβληματισμένη με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Μία βάση που εκτιμά ότι το κόμμα του τείνει να απολέσει τόσο τη δεξιά του αναφορά όσο και την παραδοσιακή στήριξη από ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Δεν είναι τυχαία λοιπόν, η έναρξη περιοδειών που ξεκίνησε νωρίς ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τυχαία δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι η επετειακή επαναφορά του πυρσού στο έμβλημα της παράταξης, ενώ γίνονται πιο συχνές οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ωστόσο, 50 χρόνια μετά, η ΝΔ ως κομματικός οργανισμός συνεχίζει να πληροί τα κριτήρια που είχε θέσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1976 στο προσυνέδριο της Χαλκιδικής πως: «Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.04.2024

Δημοφιλείς Απόψεις