ΑΠΟΨΕΙΣ

Συναρπαστικές ιδέες

 03/06/2020 15:00

Σύμφωνα με ένα παλαιό κομμουνιστικό απόφθεγμα, οι εργάτες δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους. Σύμφωνα με μία σύγχρονη ελληνική πολιτική θεώρηση, οι πρωθυπουργοί στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο την αξιοπιστία τους. Από αυτό κινδυνεύει πλέον και ο Μητσοτάκης. Και μάλιστα ο Μητσοτάκης κινδυνεύει περισσότερο από άλλους προκατόχους του, διότι σε διάφορα πράγματα που είπε προχθές που ήρθε στην πόλη, ήταν περισσότερο σαφής από όσο υπήρξαν εκείνοι. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο πιο σαφής είναι κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκτεθεί.

Για παράδειγμα, είπε ο Μητσοτάκης ότι θα αξιοποιηθεί το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι ο πρώτος. Το έχει πει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όταν ήταν υπουργός άμυνας το 1999. Το έχει πει και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου και ο Τσίπρας. Φαντάζομαι και ο Σαμαράς. Μπορεί και ο Παπαδήμος. Μόνο ο Πικραμένος δεν το έχει πει και αυτό γιατί δεν ήρθε στη Θεσσαλονίκη στον ένα μήνα που ήταν πρωθυπουργός. Προφανώς όλοι αυτοί ήθελαν να αξιοποιηθεί ο χώρος. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η βούληση, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά λεφτά για να εξασφαλίσουν την υλοποίηση της ιδέας.

Αν εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε ότι από κάπου θα εμφανιστούν λεφτά τα οποία περήφανα θα διαθέσει το ελληνικό κράτος χωρίς να υποχρεωθεί να συνδιαλλαγεί με ιδιώτες, θα εξακολουθήσουμε να περιμένουμε μέχρι να ξαναγίνει υπουργός Άμυνας ο Άκης. Όμως από τότε δεν είχε αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ένα τμήμα του στρατοπέδου να αξιοποιηθεί για λογαριασμό των αξιωματικών. Μπορεί οι αξιωματικοί να μην είναι ιδιώτες, αλλά η διαδικασία της αξιοποίησης του δημοσίου χώρου, υπαινισσόταν ιδιωτική πρωτοβουλία.

Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα λεφτά που ανήγγειλε προχθές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να γίνει πάρκο το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Όντως είναι μία συναρπαστική ιδέα. Τόσο συναρπαστική, όσο η Μέριλιν να τραγουδάει «Happy Birthday» στον Κένεντι.

Ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να εκτεθεί περισσότερο γιατί είναι ο μόνος, μέχρι τώρα, ο οποίος άφησε να καταλάβουμε όλοι ότι τα λεφτά δεν φτάνουν. Αν ούτε αυτός το πάει μέχρι τέλος, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο Παύλος Μελάς έγινε στρατόπεδο για να έχει κάπου να κάνει φεστιβάλ η ΚΝΕ κάθε Σεπτέμβριο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Μαΐου 2020