ΑΠΟΨΕΙΣ

Στοπ στη φλυαρία…

 11/01/2021 19:00

«Kρείττον του λαλείν το σιγάν» έλεγαν οι Αρχαίοι και η φράση φαίνεται ότι έχει τη σημασία της και για το δημόσιο λόγο της σύγχρονης Ελλάδας σε εποχές πανδημίας. Όπου κυριαρχεί η φλυαρία.

Φλυαρία και συχνά ακατάσχετη καταρχήν από τη μεριά της επίσημης πολιτείας, με τις καθημερινές πληροφορίες για την πορεία της πανδημίας να είναι καταιγιστικές. Πριν από τις 6 το απόγευμα γνωστοποιούνται από τον ΕΟΔΥ τα τρία μαγικά νούμερα της ημέρας, μία διαδικασία που είναι ίσως η μοναδική αναγκαία και χρήσιμη για την ενημέρωση του κόσμου. Στη συνέχεια έχουμε σχεδόν μέρα παρά μέρα την ενημέρωση από την τριάδα Χαρδαλιά-Μαγιορκίνη-Κοντοζαμάνη, ενώ στο ενδιάμεσο εμφανίζεται πλέον και το δίδυμο περί των εμβολιασμών Θεωδωρίδου-Θεμιστοκλέους. Πέραν όλων αυτών των σταθερών παρεμβάσεων έχουμε κατά περίπτωση δηλώσεις και από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αλλά και τις έκτακτες εμφανίσεις του Χαρδαλιά, όταν υπάρχουν ανάγκες για μέτρα και τοπικά lockdown και τα «διαγγέλματα» του πρώην πλέον κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα όταν χρειάζεται. Αυτά είναι τα σίγουρα της εβδομάδας, που συμβαίνουν εδώ και αρκετούς μήνες. Μία επικοινωνιακή στρατηγική που φοβάμαι ότι μπορεί στην αρχή να ήταν χρήσιμη και ενημερωτική («ο πιο σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος»), αλλά τώρα έχει γίνει βαρίδιο και λειτουργεί αλλιώς. Επιβαρύνοντας τελικά την έτσι και αλλιώς αρνητική ψυχολογία του κόσμου.

Πέραν όλων αυτών υπάρχει και η καθημερινή φλυαρία στα ΜΜΕ. Από το πρωί οι εφημερίδες, οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα βρίσκονται σε έναν άτυπο και συνεχή ανταγωνισμό για το ποιος θα βγάλει τους περισσότερους ειδικούς στο κλαρί. Από επιστήμονες που είναι μέλη περίφημης Επιτροπής των λοιμοξιολόγγων και ξεχασμένους ειδικούς, μέχρι κάθε είδους επισήμους και πολιτικούς. Και εδώ οι παρεμβάσεις επιβαρύνουν το τοπίο και πολλές φορές μπερδεύουν τον κόσμο, γιατί δεν έχουν μια ενιαία λογική και γραμμή. Ίσως και δε θα μπορούσαν να έχουν κοινή λογική, καθώς σήμερα οι βεβαιότητες είναι ελάχιστες. Αν πετύχει το ένα μέτρο θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Αν όχι θα πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο. Έτσι βαδίζουν όλοι. Δυστυχώς και οι πολιτικοί. Και παραδείγματα εδώ είναι δεκάδες…

Φλυαρία προφανώς έχει πιάσει και τον κόσμο. Που αυτοανακηρύσσεται σε ειδικός παντογνώστης και έχει άποψη για όλα. Δηλητηριάζοντας τον κοινωνικό του περίγυρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε όλο τον κόσμο η πανδημία είναι πρώτο θέμα δημόσιας συζήτησης. Σε καμία όμως χώρα δεν έχουν μετατραπεί τα νούμερα των κρουσμάτων, οι θάνατοι, οι ΜΕΘ και οι εμβολιασμοί σε καθημερινό δημόσιο πόκερ με τόσους πολλούς παίκτες.

Γι’ αυτό ας βάλουμε φρένο. Η επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αρκεί να γίνεται κάθε τρεις ή πέντε ημέρες και καθημερινά μόνο όταν υπάρχει λόγος. Και όλοι μας, πολίτες και πολιτικοί, ας μιλάμε μόνο όταν έχουμε κάτι σημαντικό να πούμε…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.01.2021