ΑΠΟΨΕΙΣ

Στη Φυσική λέγεται Αρχή των Συγκοινωνούντων Δοχείων

 28/06/2023 12:00

Η ευαισθησία δεν είναι κακό πράγμα. Η υποκρισία είναι! Και επειδή αρκετές καριέρες χτίστηκαν πάνω στην υποκριτική ευαισθησία για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, συχνά χρυσοφόρες, καιρός είναι να μπουν κανόνες στα σικέ καλλιστεία ανθρωπισμού. Ωραία αλλά εσείς τι προτείνετε; Συγκεκριμένα πράγματα! Γιατί άλλο πράγμα είναι να γράφεις εκθέσεις ιδεών στα social media και να μαζεύεις καρδούλες, φατσούλες και like και άλλο να έχεις την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων που θα καθορίσουν όχι μόνο τις ζωές γενεών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την ίδια την ταυτότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να πάψει να είναι ανάλγητη; Όσοι την κατηγορούν για «αντιμεταναστευτική πολιτική» αξιώνουν να παραιτηθεί από τον έλεγχο των συνόρων. Αυτό σημαίνει, άτεχνα καμουφλαρισμένη, η πρόταση Τσίπρα -δηλαδή η πρόταση των ΜΚΟ- να δημιουργηθούν «νόμιμες και ασφαλείς δίοδοι». Νόμιμες και ασφαλείς δίοδοι υπάρχουν και είναι οι μεθοριακοί σταθμοί. Αλλά προφανώς δεν εννοούν τους μεθοριακούς σταθμούς. Ή εννοούν τους μεθοριακούς σταθμούς αλλά χωρίς έλεγχο.

Όποιος θέλει να περνάει. Και αφού περάσει, να συναντά ένα περιβάλλον που θα του εξασφαλίζει επιδόματα, κατοικία, ελεύθερη διακίνηση, οικογενειακή επανένωση που ένας θεός ξέρει πώς θα χρηματοδοτείται και που ποτέ δεν θα είναι αρκετό. Γιατί έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Μόλις αποκτήσεις αυτό που χρειάζεσαι, χρειάζεσαι και κάτι ακόμη.

Φαίνεται παράδοξο για έναν και μόνο λόγο: Το αξιώνουν από την Ευρώπη, δηλαδή τη μόνη γειτονιά του πλανήτη όπου υπάρχει κοινωνική πολιτική για μετανάστες, πρόβλεψη πολιτικού ασύλου για πρόσφυγες και κανείς δεν σε διώχνει ακόμη και αν απορριφθεί η αίτηση σου. Φαίνεται παράδοξο αλλά δεν είναι. Συντεταγμένοι και ασύνταχτοι, αφελείς και ιδιοτελείς υποστηρικτές της απροϋπόθετης μετανάστευσης, ερασιτέχνες και χρυσοπληρωμένα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας, γνωρίζουν ότι μόνο στην Ευρώπη ο συναισθηματικός εκβιασμός έχει αποτέλεσμα.

Χθες μία ιστορία για την νεκρή Μαρία που δάγκωσε ο σκορπιός σε νησίδα του Έβρου, σήμερα ένα δημοσίευμα για το ελληνικό Λιμενικό που πνίγει ανθρώπους, αύριο κάτι άλλο αναλόγως ευφάνταστο, προβεβλημένο από εμβληματικά μέσα της παγκοσμιοποίησης, όλο και κάποιες πέτρες μετακινούνται. Σε ΗΠΑ και Αυστραλία αυτά δεν περνάνε, είτε κυβερνούν ρεπουμπλικάνοι, είτε δημοκρατικοί. Και αν ζητήσουν το ίδιο από τη Μόσχα ή το Ριάντ, θα σπάσουν τα μούτρα τους. Αφήστε που κανένας δεν ενδιαφέρεται να ζήσει στη Ρωσία ή στη Σαουδική Αραβία.

Στην Ευρώπη θέλουν να έρθουν όλοι. Όχι για σωθούν από τον πόλεμο. Από τον πόλεμο μπορούν να σωθούν πηγαίνοντας και στην Ινδία που είναι μια χαρά δημοκρατία. Ούτε υπάρχει κανένας πόλεμος στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στο Πακιστάν ή στο Μπαγκλαντές. Το επίπεδο ζωής είναι εκείνο που τους φέρνει στην Ευρώπη. Αυτό ανθρωπίνως είναι κατανοητό. Αλλά δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη μπορεί να το αποδεχτεί, αγνοώντας τις συνέπειες.

Στη Φυσική λέγεται Αρχή των Συγκοινωνούντων Δοχείων. Η Νιγηρία έχει 214 εκατομμύρια πληθυσμό και κατά κεφαλήν εισόδημα 1969 δολάρια. Πολύ υψηλότερο από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό που έχει μόλις 478 δολάρια με 95 εκατομμύρια πληθυσμό. Το Πακιστάν έχει 231 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με 1548 δολάρια το χρόνο. Δεν θα πολλαπλασιαστούν οι ροές από την Αφρική και την Ασία μόλις καταργηθούν τα σύνορα; Θα πολλαπλασιαστούν!

Δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει για την ταυτότητα της Ευρώπης η ανεξέλεγκτη εισροή πληθυσμών που προέρχονται από διαφορετικό πολιτιστικό, θρησκευτικό, κοινωνικό υπόβαθρο, έχουν υψηλούς ρυθμούς γεννήσεων και σε μεγάλο βαθμό χωρίς διάθεση ενσωμάτωσης; H Πράγα σε λίγα χρόνια θα γίνει σαν γειτονιά του Λάγκος. Από τη μία μέρα στην άλλη θα αλλάξουν όλα όσα γνωρίζουμε. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, μάταιος κόπος να του το εξηγήσουμε. Μόνο όταν θα υποστεί, θα το καταλάβει. Και όποιος το αντιλαμβάνεται, πάλι μάταιος κόπος να το συζητήσουμε. Η υποκρισία που λέγαμε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.06.2023

Δημοφιλείς Απόψεις