ΑΠΟΨΕΙΣ

Σκέψου πριν ψηφίσεις…

 08/10/2023 12:00

Οι παλιοί θα θυμούνται ακόμη τις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις λίγες ώρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1982 ή του 1986. Τότε που ο Θεοχάρης Μαναβής και ο Σωτήρης Κούβελας γέμιζαν την πλατεία Αριστοτέλους, διοργανώνοντας μεγάλες ανοικτές συγκεντρώσεις με τις πλαστικές σημαιούλες να γίνονται για πρώτη φορά της μόδας.

Επακολούθησαν οι τεράστιες συγκεντρώσεις για το μακεδονικό, όπου οι αυτοδιοικητικοί και κυρίως ο Ντίνος Κοσμόπουλος είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά γενικά οι ανοικτές συγκεντρώσεις λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές άρχισαν σιγά-σιγά να φθίνουν. Μετά ήρθαν οι μαζώξεις σε κλειστούς χώρους, τα call center, δηλαδή τα οργανωμένα τηλέφωνα στα σπίτια προς άγραν ψήφων, μετά οι δημοσκοπήσεις και τώρα η μάχη στα social media.

Αυτό βέβαια που συνέβη σε αυτές τις εκλογές δεν έχει βέβαια προηγούμενο. Ελάχιστη συζήτηση, μηδέν αντιπαραθέσεις και μία προεκλογική περίοδος που περιορίστηκε χρονικά στην εβδομάδα που μάς πέρασε και λήγει σήμερα.

Ίσως να ήταν και η συγκυρία. Η χώρα βρισκόταν σε προεκλογικό οίστρο από τις αρχές του χρόνου, με τις εθνικές εκλογές να μεταφέρονται από το Φλεβάρη στον Απρίλιο και μετά την τραγωδία στα Τέμπη να διεξάγονται στα τέλη Μαΐου. Το γεγονός μάλιστα ότι ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι η μάχη στις κάλπες θα είναι διπλή κούρασε επιπλέον το ακροατήριο. Μετά ήρθε το καλοκαίρι, οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και έτσι φτάσαμε αισίως στις 30 Σεπτεμβρίου. Τότε άρχισε κάπως να κινείται η προεκλογική συζήτηση. Ούτε μία εβδομάδα, δηλαδή.

Το ποιος θα βγει κερδισμένος από αυτόν τον… προεκλογικό λήθαργο θα το ξέρουμε σήμερα το βράδυ. Ίσως οι εν ενεργεία δήμαρχοι, ίσως πάλι να έχουμε και εκπλήξεις, που έτσι κι αλλιώς είναι πλέον συνηθισμένες στα τελευταία χρόνια σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Τη μία η καθαρή νίκη της ΝΔ και η απόλυτη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, την άλλη η έκπληξη του Κασσελάκη -συνηθίσαμε πια να έχουμε αποτελέσματα που δεν τα περιμένουμε. Σήμερα δε νομίζω ότι θα δούμε πολλές εκπλήξεις. Ίσως μόνο στις περιοχές όπου καταγράφηκαν το καλοκαίρι σοβαρά τοπικά ζητήματα με την πολιτική προστασία. Και εκεί όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιος θα ευνοηθεί από τις καταστροφές. Ο Αγοραστός, ο Μπέος και ο Μέτριος ή οι αντίπαλοί τους;

Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είχαμε ούτε πολλές ουσιαστικές συζητήσεις ούτε εντάσεις αλλά ούτε και πολλά νέα πρόσωπα. Παρόλα αυτά από τη σημερινή κάλπη θα προκύψουν διοικήσεις που θα κυβερνήσουν τους δήμους και τις περιφέρειες επί μία πενταετία. Γι’ αυτό πριν μπούμε στην κάλπη ας σκεφτούμε καλά την επιλογή μας. Καλό βόλι…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.10.2023

Δημοφιλείς Απόψεις