ΑΠΟΨΕΙΣ

Rapid test και κομμωτήριο

 09/11/2021 12:00

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους: Μέχρι τώρα έχει νοσήσει το 7% του πληθυσμού στην Ελλάδα. Σχεδόν 760 χιλιάδες. Έχουν εμβολιαστεί πλήρως 6,4 εκατομμύρια. Στη Θεσσαλονίκη έχουν εμβολιαστεί πλήρως 630 χιλιάδες. Ο πληθυσμός της χώρας είναι 10,8 εκατομμύρια και της Θεσσαλονίκης 1,1 εκατομμύρια.

Στους 0-17 ετών το ποσοστό μόλυνσης είναι 6%, στους 18-39 είναι 8,6%, στους 40-64 είναι 7,5% και στους 65 και πάνω 4,5%.

Μένουν 3,6 εκατομμύρια και σήμερα νοσούν σχεδόν 380-630 χιλιάδες στην χώρα (με βάση το 15νθήμερο που διαρκεί η μόλυνση. Μετά ή τελειώνει ή ακολουθεί το νοσοκομείο). Κατά εκτιμήσεις ίσος αριθμός με όσους έχουν νοσήσει και διαγνωστεί έχουν νοσήσει και δεν έχουν καταγραφεί. Δηλαδή καθαρά έχουμε 2,8 εκατομμύρια που κινδυνεύουν.

Αν κολλήσουν όλοι σε τέσσερεις με οκτώ μήνες θα χάσουμε δυστυχώς κοντά στις 40 χιλιάδες από αυτούς και σχεδόν 5 χιλιάδες από τους άλλους. Όσο περισσότεροι από τα 2,8 εκατομμύρια εμβολιάζονται τόσο θα μικραίνει ο αριθμός 40 χιλιάδες. Εφιαλτικό; ΝΑΙ.

Γιατί άραγε ξεφύγαμε και περάσαμε τον προηγούμενο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη και ανεβαίνουμε απότομα στην χώρα; Προφανώς η αδυναμία περιορισμού των κοινωνικών επαφών οδηγεί στην διάδοση με μεγαλύτερη ταχύτητα. Μπορεί να γυρίσουμε πίσω σε απόλυτο περιορισμό; Πιθανόν να είναι απαραίτητο αλλά είναι εξαιρετικά διαλυτικό για την οικονομία μας και εξαιρετικά απίθανο να το υποστούμε. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη (που έχει 56% εμβολιασμένων σε σχέση με το 59% της χώρας) ο μόνος λόγος που δικαιολογεί την ασύμμετρη αύξηση είναι η δομή της πόλης και η ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα.

Μέσα σε όλα υπάρχουν κόμματα που ενώ ξιφουλκούν για τους ελέγχους π.χ. στα πανεπιστήμια και λένε ότι πρέπει αυτά να κάνουν κουμάντο πως θα ελέγχουν (αν ελέγχουν…) αυτούς που μπαίνουν απαιτούν η πολιτεία να ελέγχει ποιοι θα μπαίνουν στις εκκλησίες. Εξ αρχής να πω ότι κανονικά αν ήθελε να σταθεί στο ύψος της αποστολής της η Εκκλησία θα έπρεπε να επιβάλλει όπως λέει ότι πρέπει να μπαίνεις με ενδυμασία που δεν προσβάλλει την πίστη να μπαίνεις προστατεύοντας τον εαυτό σου και τους άλλους με την πρόνοια του πιστοποιητικού που χρειάζεται και αλλού. Να μην σκέφτεσαι τους άλλους είναι η μεγαλύτερη προσβολή στην πίστη… Δεν νομίζω πάντως ότι είναι δυνατόν η πολιτεία να επιβάλλει στην όποια θρησκεία τους κανόνες συμπεριφοράς των πιστών της.

Μετά θα έλεγα ότι όλοι πρέπει να σκεφτούμε το ατομικό και το συλλογικό καλό και να μην συμπεριφερόμαστε νομίζοντας ότι όλα πρέπει να λειτουργούν όπως θέλουμε. Κενά λόγια πιθανόν για το 1,2 εκατομμύρια Ελλήνων που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να εμβολιαστούν.

Τι θα γίνει λοιπόν; Θα δούμε. Στην γειτονιά μας αρχίζουν και προκύπτουν δύσκολες καταστάσεις όπως η ανατροπή της πλειοψηφίας στην Βόρεια Μακεδονία που πρέπει να μας απασχολήσει ή η κρίση στην Τουρκία που φαίνεται. Αρκεί να μην ασχολούμαστε με το αν πρέπει να πηγαίνουμε με rapid test στο κομμωτήριο…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Νοεμβρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις