ΑΠΟΨΕΙΣ

Προς τον Άγιο Πολυτεχνείο

 12/11/2023 18:30

Με την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάζει και με την αναμονή της γιορτής του Αγίου Πολυτεχνείου την Παρασκευή παραμένουμε παρατηρητές των εξελίξεων. Ελπίζω να μην γίνουν επεισόδια στην διάρκεια της Λιτανείας και να κυλήσουν όλα ομαλά. Όπως κάθε χρόνο όλες οι αιρέσεις θα διεκδικούν την ορθότητα και την αυθεντική ερμηνεία του ότι έγινε 50 χρόνια πριν.

Η εποχή εκείνη και τα γεγονότα είναι απόλυτα γνωστά. Τίποτα δεν μπορεί να προστεθεί πια. Όπως τόσες και τόσες περίοδοι και αυτή έχει περάσει στην ιστορία. Λίγοι από τους τότε πρωταγωνιστές είναι ενεργοί πολιτικά. Και αυτοί που είναι, είναι περισσότερο προσεκτικοί και θυμούνται και μας θυμίζουν μία εποχή που έχει περάσει.

Φυσικά, όπως κάθε χρόνο η Λιτανεία θα εξελιχθεί με φωνές και συνθήματα άσχετα ή ελάχιστα σχετικά. Ό,τι είναι επίκαιρο -π.χ. η ιστορία που εξελίσσεται μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, θα αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης. Και ακόμη ό,τι αναφέρεται στα ζητήματα Παιδείας. Θα αναμένουμε τις προτάσεις του υπουργείου για τα θέματα των ΑΕΙ. Αλλά μέσα σε όλα είναι μάλλον προφανές ότι μία χώρα με 65 χιλιάδες απόφοιτους Λυκείου δεν χρειάζεται 80 χιλιάδες θέσεις σε δημόσια ΑΕΙ και η ύπαρξη ιδιωτικών ΑΕΙ απλά θα περικόψει πελατεία από τα δημόσια ΑΕΙ. Δυστυχώς, ενώ θα πρέπει να περιοριστούν οι θέσεις, να υπάρξει εθνικό σχέδιο για την Τριτοβάθμια, να υπάρξει προγραμματισμός και σχέδιο κάθε ΑΕΙ, να υπάρξει τεχνολογική εκπαίδευση από την Δευτεροβάθμια μέχρι την Τριτοβάθμια, δεν γίνεται τίποτα. Όλα μένουν ίδια και απαράλλακτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, για να θυμηθούμε και το γεγονός της Κυριακής. Θα βρει ισορροπία; Θα δείξει. Προφανώς η λογική και οι προγραμματικές προτάσεις που θα προκύψουν θα κριθούν. Αλλά φυσικά η διαφαινόμενη μετατόπιση προς άλλη πολιτική οικογένεια θα κρίνει πως και τι. Είναι νωρίς και δύσκολο να γίνει εκ των προτέρων ανάλυση του μέλλοντος. Αλλά οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο θα καθορίσουν πολλά. Κυρίως όμως, πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγει κάτι που είναι κοινό στην Αριστερά (και όχι μόνο), την δολοφονία χαρακτήρων. Και όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει!

Αλλά εκείνο που θα οδηγήσει το μέλλον μας είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην Διακυβέρνηση. Θα έχουμε την άλλη Τρίτη 21/11 μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα σχετικά. Άλλωστε η νέα πενταετία της Αυτοδιοίκησης και η νέα περίοδος της κυβέρνησης και η πενταετία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κυριαρχηθούν από την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Διακυβέρνηση. Δηλαδή; Να απλοποιηθούν οι καθημερινές μας σχέσεις με όλα τα επίπεδα διοίκησης, να μπορέσουν οι οργανισμοί να σχεδιάσουν το μέλλον και να αξιολογήσουν αντικειμενικά τι θα γίνει. Από την οργάνωση της συλλογής των σκουπιδιών μέχρι τον προγραμματισμό της οικονομικής πολιτικής το πεδία είναι ανοικτό!

Θα μιλήσουμε την άλλη Κυριακή γι’ αυτό αλλά όλοι και όλες είστε καλεσμένοι να ακούσετε και να διαβουλευτείτε!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.11.2023