ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός καφές με τον Τάσο Χατζηβασιλείου

Δυσκολευτήκαμε να τα πούμε με τον Τάσο Χατζηβασιλείου. Όταν τον ρωτήσαμε για τον καφέ η απάντησή του ήταν αφοπλιστική. «Δεν πίνω ποτέ καφέ». Μας είπε κι άλλα ασυνήθιστα. Ότι μικρός του άρεσαν οι παραδοσιακοί χοροί κι ότι τρελαίνεται για μπάμιες!

 08/04/2023 08:00

Νίκος Οικονόμου

Φωτογραφίες Προσωπικό αρχείο Τάσου Χατζηβασιλείου


Δυσκολευτήκαμε να τα πούμε με τον Τάσο Χατζηβασιλείου για τον πρωινό καφέ. Πότε οι υποχρεώσεις στην Αθήνα, πότε το βαρύ πρόγραμμα για έναν βουλευτή της περιφέρειας που όλη την εβδομάδα παρακολουθεί τη Βουλή και έχει εμφανίσεις σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και την Παρασκευή επιστρέφει στις Σέρρες για το κυνήγι του σταυρού και το ραντεβού αργούσε να κλειστεί. Τελικά τα είπαμε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο παραλιακό  Garçon της Θεσσαλονίκης. Και όταν τον ρωτήσαμε για τον καφέ η απάντησή του ήταν αφοπλιστική. «Δεν πίνω ποτέ καφέ». Μας είπε και άλλα ασυνήθιστα. Ότι μικρός του άρεσαν οι παραδοσιακοί χοροί (Μπάλος και Ζωναράδικο), αλλά και το ταεκβοντό. Όπως και το ότι τρελαίνεται για τις μπάμιες! Και ότι μικρός τον τραβούσε η δημοσιογραφία, αλλά τελικά έγινε πολιτικός επιστήμονας και το 2019 εκλέχτηκε με την πρώτη ως βουλευτής Σερρών.

Είναι δίπλα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε πολλές διεθνείς αποστολές ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της ΝΔ, «μια εμπειρία ανεκτίμητη». Για τη Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία συνεργάστηκε παλιότερα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, λέει ότι ήταν «το καλύτερο σχολείο». Όσο για την έκβαση των επερχόμενων εκλογών απαντά: «Η μόνη ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης είναι αυτή της ΝΔ. Στόχος μας είναι να φτάσει ο πολιτικός λόγος μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εκεί θα κριθεί η μάχη».

xatzibasileiou-tasos-kafes-1.JPG

Πίνετε πρωινό καφέ;

(Γελάει).Θα σας φανεί περίεργο, αλλά δεν πίνω ποτέ καφέ.

Γιατί;

Για μένα η έννοια του πρωινού καφέ συνδέεται μόνο με τις πρωινές συσκέψεις.

Δηλαδή, δεν πάτε σε καφέ;

(Γελάει) Πηγαίνω κανονικά. Και έχω αγαπημένα στέκια στις Σέρρες και την Αθήνα. Απλά, επιλέγω να πιώ κάτι άλλο.

Και πώς ξυπνάτε;

Ξυπνάω εύκολα και με ενέργεια. Συνήθως, πριν τις 8, έχω φτάσει στο γυμναστήριο.

xatzibasileiou-tasos-paidi-1.jpg

Παιδί σε σχολική γιορτή


Πάμε λίγο πίσω το χρόνο. Γεννηθήκατε στον Προβατά Σερρών και μεγαλώσατε στις Σέρρες. Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια;

Ατελείωτο παιχνίδι, αλάνες, ποδήλατο, μοναδικούς παιδικούς φίλους που τους έχω μέχρι σήμερα και, φυσικά, πολύ αγάπη. Λίγο πριν πάω στο Δημοτικό, μετακομίσαμε από τον Προβατά στις Σέρρες. Όμως, κάθε Παρασκευή μεσημέρι έφευγα με το ΚΤΕΛ στο χωριό, στον παππού και στη γιαγιά, για παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως. Αξέχαστες στιγμές (χαμογελάει).

Η οικογένεια πως ήταν; Ο μπαμπάς και η μαμά;

Αγαπημένοι. Οι γονείς μου, και οι δυο εκπαιδευτικοί, ήταν πολύ δοτικοί και φρόντιζαν και εμάς και την ευρύτερη οικογένεια. Μας έμαθαν να αγαπάμε και να νοιαζόμαστε.

xatzibasiliou-tasos-me-ton-patera-toy.jpg

Με τον πατέρα του, Γιώργο

xatzibasileiou-tasos-i-mitera-toy-anna-1.JPG

Η μητέρα του, Άννα. Οι γονείς μου μας έμαθαν να αγαπάμε και να νοιαζόμαστε»

Αδέλφια;

Ναι, η Βίκυ είναι η αδυναμία μου. Είναι 7 χρόνια μικρότερη. Ζει με το σύζυγό της στις Βρυξέλλες και σταδιοδρομεί στον ιδιωτικό τομέα. Και έχω μια αγαπημένη ανιψιά, την Ανδριάννα (χαμογελάει).

xatzibasilriou-tasos-me-tin-adelfi-toy.jpg

Με την αδελφή του, Βίκυ. «Η αδυναμία μου», λέει

Πολιτικοποιημένη η ατμόσφαιρα στο σπίτι;

Ναι, στο σπίτι καθημερινά έμπαιναν εφημερίδες. Η πολιτική συζήτηση έδινε και έπαιρνε, όμως δεν ήμασταν στενά κομματικοποιημένοι.

Σχολείο πήγατε στις Σέρρες. Σε ποιο Γυμνάσιο και σε ποιο Λύκειο;

Μετά το 7ο Δημοτικό Σχολείο, πήγα στο 4ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο Σερρών. Εξαιρετικά σχολεία με εξαιρετικούς καθηγητές. Μάθαμε κυριολεκτικά γράμματα.

Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια;

Αμέτρητες. Αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι στο Λύκειο, όταν κάναμε ως παρέα κοπάνα, ξεκινούσαμε να πάμε σε καφέ και πάντα καταλήγαμε για μπουγάτσα ή σουβλάκια (γελάει).

Συνδικαλισμός υπήρχε; Ήσασταν πρόεδρος στην τάξη;

Σταθερά, από το Δημοτικό ως το Λύκειο. Μάλλον οι συμμαθητές μου με εμπιστεύονταν.

Φιλίες από τότε;

Πολλές και ξεχωριστές. Είμαι τυχερός γιατί οι περισσότερες κρατάνε μέχρι σήμερα.

Χόμπι; Σας άρεσαν οι παραδοσιακοί χοροί, έτσι; Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας;

(Γελάει). Πράγματι, χόρευα σε σύλλογο από πολύ μικρή ηλικία. Η οικογένεια έχει προσφυγική καταγωγή από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη. Άρα καταλαβαίνετε ότι δύσκολα αντιστέκομαι στο Μπάλο ή το Ζωναράδικο (χαμογελάει).

Και από αθλητικά; Τένις και ταεκβοντό; Πως συνδυάζονται αυτά;

Γενικά, όταν ήμουν μικρός, έκανα αθλητισμό συστηματικά. Ασχολούμουν με το τένις και το ταεκβοντό και παραδοσιακά είμαι φαν του μπάσκετ.

xatzibasileiou-tasos-kafes-4.JPG


Πότε καταλάβατε ότι είστε ΝΔ;

Την ευθύνη για αυτό τη φέρει ο παππούς μου, ο Αναστάσης (χαμογελάει).

-Νεοδημοκράτης;

Και φανατικός καθημερινός αναγνώστης της Μακεδονίας (χαμογελάει).

Ενδιαφέρον αυτό. Στη συνέχεια επιλέξατε τις τουρκικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Πως προέκυψε αυτό;

Ήμουν υποψήφιος στην τότε 3η Δέσμη και δεν ήθελα να γίνω ούτε δικηγόρος ούτε φιλόλογος. Με εξίταρε η ιδέα να σπουδάσω σε μια σχολή όπου μαθαίνεις το γείτονα, τον «άλλον». Και έτσι, έγραψα καλά στις Πανελλαδικές και πέρασα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

xatzibasileiou-tasos-apofitisi-kyproy-1-1.jpg

2003, αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο της Κύπρου


Θέλατε πάντοτε να γίνετε πολιτικός επιστήμονας;

Δημοσιογράφος ήθελα να γίνω, αλλά στο Πανεπιστήμιο ανοίχτηκε μπροστά μου ένας άλλος κόσμος. Πάντως, αρθρογραφώ σταθερά από τη μαθητική ηλικία μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια κάνατε και master στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Διδακτορικό στο Πάντειο: σας τραβούσε τελικά η επιστήμη, μάλλον, αλλά σας κέρδισε η πολιτική;

Όπως σας είπα, η επιλογή μου να σπουδάσω το συγκεκριμένο αντικείμενο ήταν συνειδητή. Ήθελα να έχω τη βαθύτερη δυνατή γνώση στον τομέα μου κι έτσι αποφάσισα να φτάσω ως το Διδακτορικό.

Το διδακτορικό σας είχε θέμα το Κυπριακό την περίοδο 1959-1963 εθνικισμό στην Κύπρο. Ποιο ήταν το point και γιατί το επιλέξατε;

Έζησα και αγάπησα την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Επέλεξα την ταραχώδη περίοδο της ίδρυσης του ανεξάρτητου κράτους. Το διάλεξα διότι η Κύπρος συχνά αποτελεί τον καθρέφτη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή είναι κάτι που δεν μπορεί να ανεχθεί κανένας δημοκράτης πολίτης του κόσμου.

xatzibasileiou-tasos-dora-mpakogianni.jpg

Με τη Ντόρα Μπακογιάννη: «Η συνεργασία μου μαζί της αποτέλεσε για μένα το καλύτερο σχολείο»

Η συνεργασία με τη Ντόρα Μπακογιάννη το 2007 πως ξεκίνησε;

Τυχαία, μέσω κοινών γνωστών που μου είπαν ότι η κ. Μπακογιάννη αναζητούσε συνεργάτες στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έστειλα βιογραφικό, με κάλεσαν σε συνέντευξη και το «ταξίδι» ξεκίνησε.

Τι κερδίσατε από αυτήν την εμπειρία δίπλα στην Ντόρα Μπακογιάννη που τότε έγινε και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Καραμανλή;

Έμαθα να σκέφτομαι πολιτικά, να διαβάζω πίσω από τις λέξεις του εκάστοτε συνομιλητή, μα πάνω από όλα έμαθα να προωθώ το εθνικό συμφέρον σε μια διεθνή διαπραγμάτευση. Η Ντόρα Μπακογιάννη, καταξιωμένη εντός και εκτός Ελλάδας, αποτέλεσε για μένα το καλύτερο «σχολείο». Της οφείλω πολλά.

Μια ιδιαίτερη στιγμή από εκείνα τα χρόνια που δεν ξεχνιέται;

Όλη η προεργασία για την δύσκολη αλλά ιστορική Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Επί μήνες, η αδρεναλίνη χτυπούσε «κόκκινο».

Η πολιτική είναι ένα σκληρό επάγγελμα;

(Απαντά άμεσα). Δεν την είδα ποτέ ως επάγγελμα.

Κάνατε φίλους στον χώρο;

Πολλούς και αξιόλογους, από όλο το πολιτικό φάσμα. Είμαι τόσο εξωστρεφής που δεν θα γινόταν αλλιώς.

Εκλεγήκατε με την πρώτη βουλευτής το 2019 στο νομό Σερρών. Δύσκολο εγχείρημα αλλά στέφθηκε με επιτυχία. Ποιο ήταν το μυστικό;

Οι Σερραίοι με τίμησαν και με στηρίζουν σταθερά από την πρώτη στιγμή. Πέτυχα το στόχο μου με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα, επιμονή, υπομονή και, πάνω από όλα, αγάπη για τον τόπο μου.

xatzibasileiou-tasos-vouli-1.JPG

Από παρέμβασή του στη Βουλή, όπου εκλέχθηκε με την πρώτη το 2019

Είστε Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της ΝΔ και Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Χρήσιμες εμπειρίες;

Απολύτως χρήσιμες. Ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας εργάζομαι για τις σχέσεις της παράταξης με τα κόμματα του εξωτερικού και συμμετέχω στη διαμόρφωση των θέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην Επιτροπή της Βουλής, έμαθα γρήγορα την κοινοβουλευτική διαδικασία από «μέσα».

Ήσασταν δίπλα στον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε πολλές σημαντικές συναντήσεις. Τι αποκομίσατε από όλα αυτά;

Ο Πρωθυπουργός με τιμά με την εμπιστοσύνη του, πράγμα πολύ σημαντικό για μένα. Η εμπειρία από τη συμμετοχή σε αποστολές στο εξωτερικό και η παρουσία σε δύσκολες εθνικές μάχες είναι ανεκτίμητη. Τον ευχαριστώ για όλα.

xatzibasileiou-tasos-mitsotakis.JPG

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλες. «Ο Πρωθυπουργός με τιμά με την εμπιστοσύνη του, πράγμα πολύ σημαντικό για μένα»

xatzibasileiou-tasos-biden-white-house.JPG

Με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, πέρσι το Μάιο


Μια ιδιαίτερη στιγμή με τον Πρωθυπουργό;

Οι στιγμές κατά την επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μου.

Πόσο εύκολο είναι για έναν βουλευτή από την περιφέρεια να συμμετέχει σε σημαντικές διεθνείς συναντήσεις, να βγαίνει στα μεγάλα τηλεοπτικά πάνελ και το Σαββατοκύριακο να τρέχει για το σταυρό και να σφίγγει χέρια στις Σέρρες, το Σιδηρόκαστρο και τη Νιγρίτα;

(Χαμογελάει). Αγαπώ όλα όσα κάνω. Μετά από μια γεμάτη εβδομάδα στην Αθήνα και το εξωτερικό, ανυπομονώ να επιστρέψω στις Σέρρες. Η επαφή με τους πολίτες μού δίνει δύναμη και ενέργεια. Ευτυχώς, έχω μάθει να ξεκουράζομαι στα αεροπλάνα.

Και με την ευκαιρία: Μετά τα Τέμπη έγινε πολύ κουβέντα για την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και το αν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής. Εσείς είπατε ότι σε τέτοια θέματα αποφασίζει ο λαός. Άλλοι λένε ότι δεν αρκούσε η παραίτηση. Τι απαντάτε;

Η στάση που ακολούθησε ο Κώστας Καραμανλής τον τιμά. Επιμένω ότι στις δημοκρατίες οι πολίτες επιλέγουν τους εκπροσώπους τους.

Μετά την απώλεια μιας έδρας λόγω της απογραφής η μάχη επανεκλογής στις Σέρρες θα είναι δύσκολη. Πως αντιμετωπίζετε αυτή την πρόκληση;

Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι δύσκολη και αυτή σίγουρα περισσότερο. Το πρόβλημα δεν είναι η μείωση των εδρών αλλά η μετανάστευση των νέων από τον τόπο, όπως κατέδειξε η απογραφή. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας, να κρατήσουμε τους νέους εδώ.

Μιλάτε 4 γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, τουρκικά και ισπανικά. Ποια αποδείχτηκε η πιο χρήσιμη μέχρι στιγμής;

Η καθεμιά έχει την χρησιμότητά της, αλλά σίγουρα τα τουρκικά με βοήθησαν περισσότερο. Από την παρουσία μου στο ΥΠΕΞ μέχρι και σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου συχνά απευθύνομαι στους τούρκους συναδέλφους μου στη γλώσσα τους. Την πρώτη φορά που με άκουσαν, εξεπλάγησαν (χαμογελάει).

xatzibasileiou-tasos-kafes-5.JPG


Έχετε μια ειδικότητα στα θέματα της Τουρκίας. Θα γίνουμε ποτέ φίλοι;

Η γεωγραφία μας υποχρεώνει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για ειρηνική συνύπαρξη. Όταν η Τουρκία αντιληφθεί πλήρως ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη επιλογή στις διεθνείς σχέσεις, τότε τα πράγματα θα είναι ευκολότερα.

Πάντως μια κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών θα βοηθούσε τις οικονομίες και της Ελλάδας και της Τουρκίας. Γιατί είναι τόσο δύσκολη να γίνει;

Το θέμα δεν είναι η αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, αλλά η επιλογή της Τουρκίας να καταστήσει τον αναθεωρητισμό κυρίαρχο στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής. Διαπιστώνω ότι αυτή η άποψη διαποτίζει όλα τα μεγάλα τουρκικά κόμματα.

Με τι χαλαρώνετε σήμερα;

Με τη συντροφιά των δικών μου ανθρώπων. Είναι το καλύτερο χαλαρωτικό.

Το πιο ωραίο βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα;

«Ο επίμονος ιστορικός» του Ρίτσαρντ Κλογκ. Ένας Βρετανός ιστορικός που αγαπά την Ελλάδα περιγράφει με τρόπο μοναδικό πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Αγαπημένο φαγητό;

Θα σας στείλω «αδιάβαστους», αλλά μου αρέσουν πολύ οι μπάμιες (γελάει).

Χόμπι; Υπάρχει χρόνος;

Είμαι οπαδός του προγραμματισμού. Φροντίζω νωρίς το πρωί να γυμνάζομαι.

Πάμε λίγο στα πολιτικά: Πόσο δύσκολη είναι τελικά η μάχη με το βαθύ κράτος;

Είναι δύσκολη και σκληρή μαζί. Πρέπει να συνεχίσουμε τη σύγκρουση με τις νοοτροπίες του παρελθόντος. Εμείς οι νέοι έχουμε χρέος να πρωτοστατήσουμε σε αυτήν τη μάχη.

xatzibasileiou-tasos-kafes-3.JPG


Γιατί η ΝΔ επιδιώκει αυτοδυναμία και αποκλείει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Ουδέποτε υπήρξαμε θιασώτες της απλής αναλογικής. Πιστεύουμε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι πιο σταθερές και πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Ζούμε σε ασταθείς καιρούς και η χώρα δεν έχει πολυτέλεια για πειραματισμούς. Τώρα, αν οι πολίτες έδειχναν στην κάλπη το δρόμο για συνεργασίες, η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλούσε όλα τα περιθώρια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από τι θα κριθούν οι επερχόμενες εκλογές;

Η μόνη ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος μας είναι να φτάσει ο πολιτικός λόγος μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εκεί θα κριθεί η μάχη.

Φωτογραφίες Προσωπικό αρχείο Τάσου Χατζηβασιλείου


Δυσκολευτήκαμε να τα πούμε με τον Τάσο Χατζηβασιλείου για τον πρωινό καφέ. Πότε οι υποχρεώσεις στην Αθήνα, πότε το βαρύ πρόγραμμα για έναν βουλευτή της περιφέρειας που όλη την εβδομάδα παρακολουθεί τη Βουλή και έχει εμφανίσεις σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και την Παρασκευή επιστρέφει στις Σέρρες για το κυνήγι του σταυρού και το ραντεβού αργούσε να κλειστεί. Τελικά τα είπαμε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο παραλιακό  Garçon της Θεσσαλονίκης. Και όταν τον ρωτήσαμε για τον καφέ η απάντησή του ήταν αφοπλιστική. «Δεν πίνω ποτέ καφέ». Μας είπε και άλλα ασυνήθιστα. Ότι μικρός του άρεσαν οι παραδοσιακοί χοροί (Μπάλος και Ζωναράδικο), αλλά και το ταεκβοντό. Όπως και το ότι τρελαίνεται για τις μπάμιες! Και ότι μικρός τον τραβούσε η δημοσιογραφία, αλλά τελικά έγινε πολιτικός επιστήμονας και το 2019 εκλέχτηκε με την πρώτη ως βουλευτής Σερρών.

Είναι δίπλα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε πολλές διεθνείς αποστολές ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της ΝΔ, «μια εμπειρία ανεκτίμητη». Για τη Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία συνεργάστηκε παλιότερα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, λέει ότι ήταν «το καλύτερο σχολείο». Όσο για την έκβαση των επερχόμενων εκλογών απαντά: «Η μόνη ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης είναι αυτή της ΝΔ. Στόχος μας είναι να φτάσει ο πολιτικός λόγος μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εκεί θα κριθεί η μάχη».

xatzibasileiou-tasos-kafes-1.JPG

Πίνετε πρωινό καφέ;

(Γελάει).Θα σας φανεί περίεργο, αλλά δεν πίνω ποτέ καφέ.

Γιατί;

Για μένα η έννοια του πρωινού καφέ συνδέεται μόνο με τις πρωινές συσκέψεις.

Δηλαδή, δεν πάτε σε καφέ;

(Γελάει) Πηγαίνω κανονικά. Και έχω αγαπημένα στέκια στις Σέρρες και την Αθήνα. Απλά, επιλέγω να πιώ κάτι άλλο.

Και πώς ξυπνάτε;

Ξυπνάω εύκολα και με ενέργεια. Συνήθως, πριν τις 8, έχω φτάσει στο γυμναστήριο.

xatzibasileiou-tasos-paidi-1.jpg

Παιδί σε σχολική γιορτή


Πάμε λίγο πίσω το χρόνο. Γεννηθήκατε στον Προβατά Σερρών και μεγαλώσατε στις Σέρρες. Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια;

Ατελείωτο παιχνίδι, αλάνες, ποδήλατο, μοναδικούς παιδικούς φίλους που τους έχω μέχρι σήμερα και, φυσικά, πολύ αγάπη. Λίγο πριν πάω στο Δημοτικό, μετακομίσαμε από τον Προβατά στις Σέρρες. Όμως, κάθε Παρασκευή μεσημέρι έφευγα με το ΚΤΕΛ στο χωριό, στον παππού και στη γιαγιά, για παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως. Αξέχαστες στιγμές (χαμογελάει).

Η οικογένεια πως ήταν; Ο μπαμπάς και η μαμά;

Αγαπημένοι. Οι γονείς μου, και οι δυο εκπαιδευτικοί, ήταν πολύ δοτικοί και φρόντιζαν και εμάς και την ευρύτερη οικογένεια. Μας έμαθαν να αγαπάμε και να νοιαζόμαστε.

xatzibasiliou-tasos-me-ton-patera-toy.jpg

Με τον πατέρα του, Γιώργο

xatzibasileiou-tasos-i-mitera-toy-anna-1.JPG

Η μητέρα του, Άννα. Οι γονείς μου μας έμαθαν να αγαπάμε και να νοιαζόμαστε»

Αδέλφια;

Ναι, η Βίκυ είναι η αδυναμία μου. Είναι 7 χρόνια μικρότερη. Ζει με το σύζυγό της στις Βρυξέλλες και σταδιοδρομεί στον ιδιωτικό τομέα. Και έχω μια αγαπημένη ανιψιά, την Ανδριάννα (χαμογελάει).

xatzibasilriou-tasos-me-tin-adelfi-toy.jpg

Με την αδελφή του, Βίκυ. «Η αδυναμία μου», λέει

Πολιτικοποιημένη η ατμόσφαιρα στο σπίτι;

Ναι, στο σπίτι καθημερινά έμπαιναν εφημερίδες. Η πολιτική συζήτηση έδινε και έπαιρνε, όμως δεν ήμασταν στενά κομματικοποιημένοι.

Σχολείο πήγατε στις Σέρρες. Σε ποιο Γυμνάσιο και σε ποιο Λύκειο;

Μετά το 7ο Δημοτικό Σχολείο, πήγα στο 4ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο Σερρών. Εξαιρετικά σχολεία με εξαιρετικούς καθηγητές. Μάθαμε κυριολεκτικά γράμματα.

Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια;

Αμέτρητες. Αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι στο Λύκειο, όταν κάναμε ως παρέα κοπάνα, ξεκινούσαμε να πάμε σε καφέ και πάντα καταλήγαμε για μπουγάτσα ή σουβλάκια (γελάει).

Συνδικαλισμός υπήρχε; Ήσασταν πρόεδρος στην τάξη;

Σταθερά, από το Δημοτικό ως το Λύκειο. Μάλλον οι συμμαθητές μου με εμπιστεύονταν.

Φιλίες από τότε;

Πολλές και ξεχωριστές. Είμαι τυχερός γιατί οι περισσότερες κρατάνε μέχρι σήμερα.

Χόμπι; Σας άρεσαν οι παραδοσιακοί χοροί, έτσι; Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας;

(Γελάει). Πράγματι, χόρευα σε σύλλογο από πολύ μικρή ηλικία. Η οικογένεια έχει προσφυγική καταγωγή από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη. Άρα καταλαβαίνετε ότι δύσκολα αντιστέκομαι στο Μπάλο ή το Ζωναράδικο (χαμογελάει).

Και από αθλητικά; Τένις και ταεκβοντό; Πως συνδυάζονται αυτά;

Γενικά, όταν ήμουν μικρός, έκανα αθλητισμό συστηματικά. Ασχολούμουν με το τένις και το ταεκβοντό και παραδοσιακά είμαι φαν του μπάσκετ.

xatzibasileiou-tasos-kafes-4.JPG


Πότε καταλάβατε ότι είστε ΝΔ;

Την ευθύνη για αυτό τη φέρει ο παππούς μου, ο Αναστάσης (χαμογελάει).

-Νεοδημοκράτης;

Και φανατικός καθημερινός αναγνώστης της Μακεδονίας (χαμογελάει).

Ενδιαφέρον αυτό. Στη συνέχεια επιλέξατε τις τουρκικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Πως προέκυψε αυτό;

Ήμουν υποψήφιος στην τότε 3η Δέσμη και δεν ήθελα να γίνω ούτε δικηγόρος ούτε φιλόλογος. Με εξίταρε η ιδέα να σπουδάσω σε μια σχολή όπου μαθαίνεις το γείτονα, τον «άλλον». Και έτσι, έγραψα καλά στις Πανελλαδικές και πέρασα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

xatzibasileiou-tasos-apofitisi-kyproy-1-1.jpg

2003, αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο της Κύπρου


Θέλατε πάντοτε να γίνετε πολιτικός επιστήμονας;

Δημοσιογράφος ήθελα να γίνω, αλλά στο Πανεπιστήμιο ανοίχτηκε μπροστά μου ένας άλλος κόσμος. Πάντως, αρθρογραφώ σταθερά από τη μαθητική ηλικία μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια κάνατε και master στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Διδακτορικό στο Πάντειο: σας τραβούσε τελικά η επιστήμη, μάλλον, αλλά σας κέρδισε η πολιτική;

Όπως σας είπα, η επιλογή μου να σπουδάσω το συγκεκριμένο αντικείμενο ήταν συνειδητή. Ήθελα να έχω τη βαθύτερη δυνατή γνώση στον τομέα μου κι έτσι αποφάσισα να φτάσω ως το Διδακτορικό.

Το διδακτορικό σας είχε θέμα το Κυπριακό την περίοδο 1959-1963 εθνικισμό στην Κύπρο. Ποιο ήταν το point και γιατί το επιλέξατε;

Έζησα και αγάπησα την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Επέλεξα την ταραχώδη περίοδο της ίδρυσης του ανεξάρτητου κράτους. Το διάλεξα διότι η Κύπρος συχνά αποτελεί τον καθρέφτη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή είναι κάτι που δεν μπορεί να ανεχθεί κανένας δημοκράτης πολίτης του κόσμου.

xatzibasileiou-tasos-dora-mpakogianni.jpg

Με τη Ντόρα Μπακογιάννη: «Η συνεργασία μου μαζί της αποτέλεσε για μένα το καλύτερο σχολείο»

Η συνεργασία με τη Ντόρα Μπακογιάννη το 2007 πως ξεκίνησε;

Τυχαία, μέσω κοινών γνωστών που μου είπαν ότι η κ. Μπακογιάννη αναζητούσε συνεργάτες στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έστειλα βιογραφικό, με κάλεσαν σε συνέντευξη και το «ταξίδι» ξεκίνησε.

Τι κερδίσατε από αυτήν την εμπειρία δίπλα στην Ντόρα Μπακογιάννη που τότε έγινε και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Καραμανλή;

Έμαθα να σκέφτομαι πολιτικά, να διαβάζω πίσω από τις λέξεις του εκάστοτε συνομιλητή, μα πάνω από όλα έμαθα να προωθώ το εθνικό συμφέρον σε μια διεθνή διαπραγμάτευση. Η Ντόρα Μπακογιάννη, καταξιωμένη εντός και εκτός Ελλάδας, αποτέλεσε για μένα το καλύτερο «σχολείο». Της οφείλω πολλά.

Μια ιδιαίτερη στιγμή από εκείνα τα χρόνια που δεν ξεχνιέται;

Όλη η προεργασία για την δύσκολη αλλά ιστορική Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Επί μήνες, η αδρεναλίνη χτυπούσε «κόκκινο».

Η πολιτική είναι ένα σκληρό επάγγελμα;

(Απαντά άμεσα). Δεν την είδα ποτέ ως επάγγελμα.

Κάνατε φίλους στον χώρο;

Πολλούς και αξιόλογους, από όλο το πολιτικό φάσμα. Είμαι τόσο εξωστρεφής που δεν θα γινόταν αλλιώς.

Εκλεγήκατε με την πρώτη βουλευτής το 2019 στο νομό Σερρών. Δύσκολο εγχείρημα αλλά στέφθηκε με επιτυχία. Ποιο ήταν το μυστικό;

Οι Σερραίοι με τίμησαν και με στηρίζουν σταθερά από την πρώτη στιγμή. Πέτυχα το στόχο μου με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα, επιμονή, υπομονή και, πάνω από όλα, αγάπη για τον τόπο μου.

xatzibasileiou-tasos-vouli-1.JPG

Από παρέμβασή του στη Βουλή, όπου εκλέχθηκε με την πρώτη το 2019

Είστε Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της ΝΔ και Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Χρήσιμες εμπειρίες;

Απολύτως χρήσιμες. Ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας εργάζομαι για τις σχέσεις της παράταξης με τα κόμματα του εξωτερικού και συμμετέχω στη διαμόρφωση των θέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην Επιτροπή της Βουλής, έμαθα γρήγορα την κοινοβουλευτική διαδικασία από «μέσα».

Ήσασταν δίπλα στον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε πολλές σημαντικές συναντήσεις. Τι αποκομίσατε από όλα αυτά;

Ο Πρωθυπουργός με τιμά με την εμπιστοσύνη του, πράγμα πολύ σημαντικό για μένα. Η εμπειρία από τη συμμετοχή σε αποστολές στο εξωτερικό και η παρουσία σε δύσκολες εθνικές μάχες είναι ανεκτίμητη. Τον ευχαριστώ για όλα.

xatzibasileiou-tasos-mitsotakis.JPG

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλες. «Ο Πρωθυπουργός με τιμά με την εμπιστοσύνη του, πράγμα πολύ σημαντικό για μένα»

xatzibasileiou-tasos-biden-white-house.JPG

Με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, πέρσι το Μάιο


Μια ιδιαίτερη στιγμή με τον Πρωθυπουργό;

Οι στιγμές κατά την επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μου.

Πόσο εύκολο είναι για έναν βουλευτή από την περιφέρεια να συμμετέχει σε σημαντικές διεθνείς συναντήσεις, να βγαίνει στα μεγάλα τηλεοπτικά πάνελ και το Σαββατοκύριακο να τρέχει για το σταυρό και να σφίγγει χέρια στις Σέρρες, το Σιδηρόκαστρο και τη Νιγρίτα;

(Χαμογελάει). Αγαπώ όλα όσα κάνω. Μετά από μια γεμάτη εβδομάδα στην Αθήνα και το εξωτερικό, ανυπομονώ να επιστρέψω στις Σέρρες. Η επαφή με τους πολίτες μού δίνει δύναμη και ενέργεια. Ευτυχώς, έχω μάθει να ξεκουράζομαι στα αεροπλάνα.

Και με την ευκαιρία: Μετά τα Τέμπη έγινε πολύ κουβέντα για την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και το αν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής. Εσείς είπατε ότι σε τέτοια θέματα αποφασίζει ο λαός. Άλλοι λένε ότι δεν αρκούσε η παραίτηση. Τι απαντάτε;

Η στάση που ακολούθησε ο Κώστας Καραμανλής τον τιμά. Επιμένω ότι στις δημοκρατίες οι πολίτες επιλέγουν τους εκπροσώπους τους.

Μετά την απώλεια μιας έδρας λόγω της απογραφής η μάχη επανεκλογής στις Σέρρες θα είναι δύσκολη. Πως αντιμετωπίζετε αυτή την πρόκληση;

Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι δύσκολη και αυτή σίγουρα περισσότερο. Το πρόβλημα δεν είναι η μείωση των εδρών αλλά η μετανάστευση των νέων από τον τόπο, όπως κατέδειξε η απογραφή. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας, να κρατήσουμε τους νέους εδώ.

Μιλάτε 4 γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, τουρκικά και ισπανικά. Ποια αποδείχτηκε η πιο χρήσιμη μέχρι στιγμής;

Η καθεμιά έχει την χρησιμότητά της, αλλά σίγουρα τα τουρκικά με βοήθησαν περισσότερο. Από την παρουσία μου στο ΥΠΕΞ μέχρι και σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου συχνά απευθύνομαι στους τούρκους συναδέλφους μου στη γλώσσα τους. Την πρώτη φορά που με άκουσαν, εξεπλάγησαν (χαμογελάει).

xatzibasileiou-tasos-kafes-5.JPG


Έχετε μια ειδικότητα στα θέματα της Τουρκίας. Θα γίνουμε ποτέ φίλοι;

Η γεωγραφία μας υποχρεώνει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για ειρηνική συνύπαρξη. Όταν η Τουρκία αντιληφθεί πλήρως ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη επιλογή στις διεθνείς σχέσεις, τότε τα πράγματα θα είναι ευκολότερα.

Πάντως μια κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών θα βοηθούσε τις οικονομίες και της Ελλάδας και της Τουρκίας. Γιατί είναι τόσο δύσκολη να γίνει;

Το θέμα δεν είναι η αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, αλλά η επιλογή της Τουρκίας να καταστήσει τον αναθεωρητισμό κυρίαρχο στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής. Διαπιστώνω ότι αυτή η άποψη διαποτίζει όλα τα μεγάλα τουρκικά κόμματα.

Με τι χαλαρώνετε σήμερα;

Με τη συντροφιά των δικών μου ανθρώπων. Είναι το καλύτερο χαλαρωτικό.

Το πιο ωραίο βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα;

«Ο επίμονος ιστορικός» του Ρίτσαρντ Κλογκ. Ένας Βρετανός ιστορικός που αγαπά την Ελλάδα περιγράφει με τρόπο μοναδικό πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Αγαπημένο φαγητό;

Θα σας στείλω «αδιάβαστους», αλλά μου αρέσουν πολύ οι μπάμιες (γελάει).

Χόμπι; Υπάρχει χρόνος;

Είμαι οπαδός του προγραμματισμού. Φροντίζω νωρίς το πρωί να γυμνάζομαι.

Πάμε λίγο στα πολιτικά: Πόσο δύσκολη είναι τελικά η μάχη με το βαθύ κράτος;

Είναι δύσκολη και σκληρή μαζί. Πρέπει να συνεχίσουμε τη σύγκρουση με τις νοοτροπίες του παρελθόντος. Εμείς οι νέοι έχουμε χρέος να πρωτοστατήσουμε σε αυτήν τη μάχη.

xatzibasileiou-tasos-kafes-3.JPG


Γιατί η ΝΔ επιδιώκει αυτοδυναμία και αποκλείει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Ουδέποτε υπήρξαμε θιασώτες της απλής αναλογικής. Πιστεύουμε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι πιο σταθερές και πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Ζούμε σε ασταθείς καιρούς και η χώρα δεν έχει πολυτέλεια για πειραματισμούς. Τώρα, αν οι πολίτες έδειχναν στην κάλπη το δρόμο για συνεργασίες, η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλούσε όλα τα περιθώρια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από τι θα κριθούν οι επερχόμενες εκλογές;

Η μόνη ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος μας είναι να φτάσει ο πολιτικός λόγος μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εκεί θα κριθεί η μάχη.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία