ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωϊνός καφές με τον Παύλο Μαρινάκη

Με τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο τα είπαμε με την ευκαιρία της ανόδου του στη Θεσσαλονίκη. Μιλήσαμε για τον προπάππου του από την Μάνη και την προγιαγιά του από τη Σμύρνη, το αγαπημένο του χόμπι, αλλά και τη μουσική αδυναμία του

 02/09/2023 08:00

Νίκος Οικονόμου

Ήταν ο πρώτος φιλοξενούμενος του «πρωινού καφέ» που όταν σηκωθήκαμε να περπατήσουμε μαζί στην πλατεία Αριστοτέλους με κοιτούσε ελαφρώς από ψηλά. Λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Παύλος Μαρινάκης είναι 2 μέτρα και 5 πέντε εκατοστά. Με τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο τα είπαμε με την ευκαιρία της ανόδου του στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο μπρίφινγκ.

Μιλήσαμε για τον προπάππου του από την Μάνη και την προγιαγιά του από τη Σμύρνη, που εγκαταστάθηκε ως πρόσφυγας στην Πάτρα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, το αγαπημένο του μάθημα που ήταν η έκθεση και το αγαπημένο του χόμπι που ήταν και είναι το μπάσκετ. «Λόγω ύψους με έβαζαν πεντάρι, αλλά ήθελα να παίζω στο 4 γιατί μου άρεσε να βγαίνω έξω και να σουτάρω. Πονεμένη ιστορία», λέει. 

Μας μίλησε ακόμη για τον πιο επιδραστικό παίκτη του μπάσκετ (Μάικλ Τζόρνταν), για το ότι ήθελε να γίνει αθλητικογράφος, αλλά και για τη μουσική αδυναμία του (Γιάννης Πάριος).

Ακόμα, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ θυμήθηκε τα «πολύτιμα χρόνια» της ΟΝΝΕΔ, αλλά και την πρώτη φορά που συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία εκδήλωση του 2012. «Του έδωσα το τηλέφωνό μου, συζητήσαμε. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι ένας πολιτικός αυτού του διαμετρήματος, έδινε τόση μεγάλη σημασία, κάνοντας συνεχείς αναφορές, στην οικογένειά του και τα παιδιά του. 'Ένας κανονικός άνθρωπος' είπαμε όλοι μόλις έφυγε. Κι αυτό το αποδεικνύει από τότε μέχρι και σήμερα ως πρωθυπουργός. Έχει ενσυναίσθηση», σχολίασε.

Πίνετε πρωινό καφέ;

Εννοείται. Μακάρι να ήταν μόνο ένας (γελάει).

Πότε και τι είδους;

Πίνω τον πρώτο μου καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσω και τον δεύτερο μόλις φτάσω στο γραφείο. Σκέτο, ζεστό ή κρύο αναλόγως την εποχή.

Υπάρχει και ο πρωινός καφές στο Μέγαρο Μαξίμου. Πολιτικό brainstorming ή τι;

Πρόκειται για την καθημερινή πρωινή σύσκεψη.

marinakis-proinos-kafes-1.JPG

Γεννηθήκατε στην Πάτρα. Η οικογένειά σας;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα. Εκεί μένει μέχρι και σήμερα η οικογένειά μου και πηγαίνω όσο πιο συχνά μπορώ.

Καταγωγή από την Κρήτη, αν κρίνω από το επίθετο…

Όχι (χαμογελάει). Ο προπάππους μου ήταν από τη Μάνη και η προγιαγιά μου από τη Σμύρνη. Εγκαταστάθηκε ως πρόσφυγας στην Πάτρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Είμαι τρίτη γενιά Πατρινός. Μου λένε κάποιοι ότι ίσως ο προπάππούς μου μετά από κάποια βεντέτα βρέθηκε από την Κρήτη στη Μάνη, αλλά δεν το έχω εξακριβώσει ακόμα.

Τι αναμνήσεις έχετε από το σπίτι;

Είχα πολύ όμορφα παιδικά χρόνια. Μεγάλωσα μαζί με τους γονείς, τον αδερφό μου, τον παππού και τις γιαγιάδες μου σε μία οικογένεια όπως τη φαντάζεται κανείς σε ένα κλασικό ελληνικό σπίτι.

Σε ποια σχολεία φοιτήσατε;

Φοίτησα σε δημόσια σχολεία και συγκεκριμένα στο12ο Δημοτικό, στο 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Πατρών.

Ήσασταν καλός μαθητής; Ποιο ήταν το αγαπημένο μάθημα;

Ήμουν καλός μαθητής. Αγαπημένο μάθημα μου ήταν νομίζω η Έκθεση.

marinakis-proinos-kafes-soutakia.jpg

Ακόμη και σήμερα κάνει τα σουτάκια του. Εδώ σε επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στο δήμο Γλυφάδας, το καλοκαίρι του 2022. Μαζί με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη

Χόμπι; Τι κάνατε ευχάριστα;

Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου παίζω ή βλέπω μπάσκετ (χαμογελάει). Από μικρό παιδί στα παιδικά τμήματα του Απόλλωνα Πάτρας μέχρι που ήρθαν σοβαροί τραυματισμοί στις αρθρώσεις. Από τότε κρατάω την επαφή βλέποντας όσο πιο συχνά μπορώ είτε στην τηλεόραση, είτε πηγαίνοντας στο γήπεδο.

Τι θέση παίζατε;

Λόγω ύψους με έβαζαν πεντάρι, αλλά ήθελα να παίζω στο 4 γιατί μου άρεσε να βγαίνω έξω και να σουτάρω. Πονεμένη ιστορία (χαμογελάει).

Ποιον θεωρείτε το πιο επιδραστικό παίκτη στο παγκόσμιο μπάσκετ;

Θεωρώ ότι συνώνυμο του μπάσκετ είναι ο Μάικλ Τζόρνταν.

Τι νοσταλγείτε από εκείνα τα χρόνια;

Όσο πιο μικρός είσαι, είσαι και πιο ανέμελος. Αυτά που θεωρείς προβλήματα όταν μεγαλώνεις και τα σκέφτεσαι, όταν περνούν τα χρόνια, γελάς και μόνο που σε στενοχωρούσαν τότε.

marinakis-proinos-kafes-2.JPG

Γιατί επιλέξατε τη Νομική;

Επέλεξα τη Νομική, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι θέλω να γίνω αθλητικογράφος. Σίγουρα, όμως, υποσυνείδητα με είχε εμπνεύσει ο παππούς μου που ήταν δικηγόρος στην Πάτρα. Τελικά, έγινα δικηγόρος μετά από την επαφή μου κυρίως με το Ποινικό Δίκαιο από τα χρόνια μου στη σχολή.

Πώς ήταν τα φοιτητικά χρόνια στην Κομοτηνή;

Με διαφορά τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου.

Πώς θα αυτοχαρακτηριζόσασταν; Ήσυχο πνεύμα, φυσιολογικό ή άτακτο;

Δεν νομίζω ότι μπορώ να με χαρακτηρίσω «άτακτο», ούτε και κανείς από τους δικούς μου ανθρώπους. Είμαι αρκετά πρακτικός και τυπικός στις υποχρεώσεις μου και αφοσιωμένος στους δικούς μου ανθρώπους και τους φίλους μου, οι οποίοι σίγουρα με θεωρούν «νευρικό». Κάτι ξέρουν.

marinakis-proinos-kafes-synodos.jpeg

Σε κομματική συνάντηση στην Πειραιώς τον Οκτώβριο του 2022


Η πολιτική ήταν παρούσα στη ζωή σας από μικρός;

Αν μπορούσε κανείς να το πει πολιτική, από τα χρόνια του Πανεπιστημίου άρχισα σταδιακά να ασχολούμαι ευρύτερα με αυτήν. Πριν τα χρόνια του Πανεπιστημίου απλώς παρακολουθούσα τις εξελίξεις. Γράφτηκα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο δεύτερο έτος της σχολής.

Πότε μπήκατε στην ΟΝΝΕΔ; Η πρώτη ανάμνηση από την οργάνωση νέων;

Με την ΟΝΝΕΔ άρχισα να ασχολούμαι όταν ήρθα στην Αθήνα, μετά τη σχολή, ως ασκούμενος και μετέπειτα νέος Δικηγόρος. Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν και θετικά και αρνητικά. Η ΟΝΝΕΔ ήταν ένα πολύ μεγάλο σχολείο, έμαθα να συνυπάρχω με ανθρώπους διαφορετικούς, από ξεχωριστούς επαγγελματικούς χώρους, από όλη την Ελλάδα, με διαφορετικό τρόπο σκέψης. Έμαθα να μπορώ να συνθέτω, ακούγοντας διαφορετικές απόψεις. Για μένα τα χρόνια στην ΟΝΝΕΔ ήταν πολύτιμα.

Η πρώτη επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πότε έγινε; Ποια ήταν η πρώτη σας εντύπωση;

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνώρισα σε μία εκδήλωση που είχαμε διοργανώσει με νέους Δικηγόρους το 2012 στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του τότε στη Β’ Αθηνών. Του έδωσα το τηλέφωνό μου, συζητήσαμε. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι ένας πολιτικός αυτού του διαμετρήματος, έδινε τόση μεγάλη σημασία, κάνοντας συνεχείς αναφορές, στην οικογένειά του και στα παιδιά του. «Ένας κανονικός άνθρωπος» είπαμε όλοι μόλις έφυγε. Κι αυτό το αποδεικνύει από τότε μέχρι και σήμερα ως πρωθυπουργός. Έχει ενσυναίσθηση.

marinakis-proinos-kafes-me-mitsotaki.jpeg

Λίγο πριν ανακοινωθεί η τοποθέτησή του στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Δεκέμβριο του 2021


Όταν σας πρότεινε να αναλάβετε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου υπήρξε στιγμή που διστάσατε; Που είπατε ότι αυτό είναι μία θέση ηλεκτρική καρέκλα…

Προφανώς και σκέφτηκα τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά ήταν τόσο μεγάλη η χαρά και η τιμή, ότι αφού με πρότεινε για τη θέση του Γραμματέα του κόμματος -κάνοντάς με με τη ψήφο των μελών της Πολιτικής Επιτροπής τον νεότερο γραμματέα στην ιστορία της ΝΔ- δύο χρόνια μετά να με εμπιστευθεί για μια τόσο νευραλγική θέση. Εκείνη τη στιγμή το μόνο που σκέφτεσαι είναι πως θα φανείς αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης.

Πώς ετοιμάζεστε για το briefing;

Με το να είμαι συνεχώς, όσο το δυνατόν, πιο ενημερωμένος για τα ζητήματα της επικαιρότητας και να έχω πλήρη στοιχεία από όλα τα υπουργεία για την πρόοδο του κυβερνητικού έργου. Είναι μία διαρκής διαδικασία που ξεκινά μετά το τέλος του ενός briefing και ολοκληρώνεται λίγα λεπτά πριν το επόμενο.

parinakis-proinos-kafes-proto-mprifing.jpg

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης στο πρώτο briefing τον Ιούλιο


Την περασμένη Παρασκευή κάνατε την πρώτη ενημέρωση πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη. Τι αποκομίσατε; Θα την συνεχίσετε μία φορά το μήνα;

Με τη Θεσσαλονίκη με συνδέει μία σχέση αγάπης. Εδώ ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ. Από όλες τις θέσεις τις οποίες έχω υπηρετήσει και από την νεολαία και το κόμμα και τώρα ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσπαθώ να βρίσκομαι εδώ, όσο πιο συχνά γίνεται -και νομίζω τα καταφέρνω. Ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή το briefing εδώ, το οποίο θα συνεχιστεί σε μηνιαία βάση. Είναι πολύ σημαντικό η Θεσσαλονίκη, σε μία τετραετία που θα ξεκινήσουν να παίρνουν σάρκα και οστά τα μεγάλα έργα που ξεμπλόκαραν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να παίρνει ακόμα περισσότερη δυναμική. Αυτό έχει ξεκινήσει. Από κει και πέρα, θέλουμε να καταγράφουμε και τα αρνητικά, τα προβλήματα, όλα όσα πρέπει να αλλάξουν. Να έχουμε παραδοτέα και να επιστρέφουμε με λύσεις.

marinakis-proinos-kafes-mprifing-thessaloniki.jpg

Το πρώτο briefing στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή

Δύο πολιτικές ερωτήσεις: Η πρώτη αφορά τις πυρκαγιές. Είπατε ότι την ώρα της μάχης δε γίνονται απολογισμοί. Δεκτόν. Παρόλα αυτά η γενική εκτίμηση είναι ότι η απόδοση της κρατικής μηχανής συνολικά κατά τις φετινές πυρκαγιές δεν ήταν καλή. Γιατί;

Είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Με τις κλιματολογικές συνθήκες να είναι οι πιο δύσκολες που έχουμε αντιμετωπίσει από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή μετεωρολογικών δεδομένων στη χώρα μας. Φυσικά ο ανθρώπινος παράγοντας έπαιξε το ρόλο του και έχουν γίνει και συλλήψεις και έχουν οι υποθέσεις αυτές πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Η Πολιτεία αυτό που πρέπει να κάνει και αυτό που κάνουμε τα τελευταία χρόνια είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι χρόνο με το χρόνο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα νέα σφοδρά, πρωτοφανή φαινόμενα με αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, ακόμα περισσότερα μέσα, έγκαιρη χρηματοδότηση. Αυτό κάναμε και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε. Ήδη ο pρωθυπουργός παρουσίασε τα δεδομένα γι' αυτή την αντιπυρική περίοδο στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και στην σύσκεψη που έγινε για την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα.

Στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, να δούμε που πρέπει να επέμβουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιο θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τη ΝΔ;

Η «μάχη» των εκλογών στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους έχει μεγαλύτερη πολιτική χροιά. Στόχος είναι να καταφέρουμε να κερδίσουμε τις περισσότερες. Έχουμε 13 πολύ δυνατές υποψηφιότητες που έχουν όλες τις προδιαγραφές να νικήσουν. Από 'κει και πέρα, σίγουρα, θέλουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους, με την απόφαση -βεβαίως- των πολιτών να εκλεγούν καλοί και άξιοι Δήμαρχοι. Μακάρι όσο το δυνατόν περισσότεροι από αυτούς, να ανήκουν στο πολιτικό μας χώρο.

marinakis-proinos-kafes-3.JPG

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη για το γεγονός ότι διακόπτεται η παραγωγή των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ3 και κριτική που μιλά για την υποβάθμιση του τρίτου καναλιού. Ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για το μέλλον της ΕΡΤ3;

Η ΕΡΤ3 αποκτά κομβικό ρόλο. Όλα τα ενημερωτικά προγράμματα που εστιάζουν στην ελληνική περιφέρεια, θα παράγονται εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα της ΕΡΤ3 θα περιλαμβάνει ενημερωτικές εκπομπές, οι οποίες θα ασχολούνται με τα ζητήματα στην περιφέρεια, θα δίνουν βήμα στο πολιτικό προσωπικό και φυσικά τα δελτία ειδήσεων που θα μεταδίδονται καθημερινά. Η ΕΡΤ3 είναι πυλώνας ενημέρωσης για την ελληνική περιφέρεια και ο ενημερωτικός της χαρακτήρας δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί.

marinakis-proinos-kafes-4.JPG

Θεσσαλονίκη: ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος;

Πλατεία Αριστοτέλους (χαμογελάει).

Με τι χαλαρώνετε σήμερα;

Νομίζω με ένα καλό φαγητό και ίσως ένα ποτό στο τέλος της μέρας.

marinakis-proinos-kafes-gamos.png

Στο γάμο του με την Κατερίνα Μαχαιριώτη τον Σεπτέμβριο του 2020

Η σημερινή οικογένεια αποτελείται από ένα μέλος, τη σύζυγό σας Κατερίνα Μαχαιριώτη. Πώς έγινε η γνωριμία;

Με τη γυναίκα μου γνωριστήκαμε στο Πανεπιστήμιο όταν εγώ ήμουν δεύτερο έτος κι εκείνη πρώτο. Περίπου ένα χρόνο μετά την πρώτη γνωριμία ήμασταν μαζί. Όπως καταλαβαίνετε, είμαστε ζευγάρι, 16 χρόνια και παντρεμένοι τρία.

Πάντως περιμένετε και άλλο μέλος, έτσι;

Ναι (χαμογελάει). Σύντομα θα μεγαλώσει η οικογένειά μας. Και περιμένουμε το νέο μέλος με τεράστια ανυπομονησία.

Τι μουσική ακούτε; Προτιμάτε ελληνικά η ξένα;

Προτιμώ ελληνική μουσική, από μικρός. Όταν βρίσκομαι στο αυτοκίνητο όμως αν δεν ακούω ενημερωτικές εκπομπές, τότε ακούω ξένη μουσική.

Αγαπημένος καλλιτέχνης;

Γιάννης Πάριος.

Αγαπημένη ταινία που είδατε τελευταία;

Την αλήθεια (χαμογελάει); Δεν έχω προλάβει να δω καμία τους τελευταίους τρεις μήνες. Θα προσπαθήσω να δω το Οπενχάιμερ.

marinakis-proinos-kafes-synedriasi-thessaloniki.jpg

Από την τελευταία συνεδρίαση της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Κλείνουμε με την 87η ΔΕΘ, τα εγκαίνια της οποίας θα κάνει ο πρωθυπουργός σε μία εβδομάδα. Τι να περιμένει η Θεσσαλονίκη από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Αυτό που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και σε κάθε ομιλία του, είναι να μιλήσει με συνέπεια, με βασικό στόχο να παρουσιάσει με τα βήματα που θα γίνουν και αυτά που έχουν ήδη γίνει για την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, είτε άμεσα με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, είτε έμμεσα με μειώσεις φόρων και διάφορες άλλες παρεμβάσεις, προσπαθώντας έτσι να αντιμετωπιστούν και οι πολλές εισαγόμενες κρίσεις. Θα μιλήσει για τις παρεμβάσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους σε όλα τα επίπεδα και όλα όσα πρέπει να γίνουν και βέβαια την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Το σημαντικό είναι -και το έχει αποδείξει- πως όλα όσα θα πει θα τα κάνει πράξη.

Ήταν ο πρώτος φιλοξενούμενος του «πρωινού καφέ» που όταν σηκωθήκαμε να περπατήσουμε μαζί στην πλατεία Αριστοτέλους με κοιτούσε ελαφρώς από ψηλά. Λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Παύλος Μαρινάκης είναι 2 μέτρα και 5 πέντε εκατοστά. Με τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο τα είπαμε με την ευκαιρία της ανόδου του στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο μπρίφινγκ.

Μιλήσαμε για τον προπάππου του από την Μάνη και την προγιαγιά του από τη Σμύρνη, που εγκαταστάθηκε ως πρόσφυγας στην Πάτρα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, το αγαπημένο του μάθημα που ήταν η έκθεση και το αγαπημένο του χόμπι που ήταν και είναι το μπάσκετ. «Λόγω ύψους με έβαζαν πεντάρι, αλλά ήθελα να παίζω στο 4 γιατί μου άρεσε να βγαίνω έξω και να σουτάρω. Πονεμένη ιστορία», λέει. 

Μας μίλησε ακόμη για τον πιο επιδραστικό παίκτη του μπάσκετ (Μάικλ Τζόρνταν), για το ότι ήθελε να γίνει αθλητικογράφος, αλλά και για τη μουσική αδυναμία του (Γιάννης Πάριος).

Ακόμα, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ θυμήθηκε τα «πολύτιμα χρόνια» της ΟΝΝΕΔ, αλλά και την πρώτη φορά που συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία εκδήλωση του 2012. «Του έδωσα το τηλέφωνό μου, συζητήσαμε. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι ένας πολιτικός αυτού του διαμετρήματος, έδινε τόση μεγάλη σημασία, κάνοντας συνεχείς αναφορές, στην οικογένειά του και τα παιδιά του. 'Ένας κανονικός άνθρωπος' είπαμε όλοι μόλις έφυγε. Κι αυτό το αποδεικνύει από τότε μέχρι και σήμερα ως πρωθυπουργός. Έχει ενσυναίσθηση», σχολίασε.

Πίνετε πρωινό καφέ;

Εννοείται. Μακάρι να ήταν μόνο ένας (γελάει).

Πότε και τι είδους;

Πίνω τον πρώτο μου καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσω και τον δεύτερο μόλις φτάσω στο γραφείο. Σκέτο, ζεστό ή κρύο αναλόγως την εποχή.

Υπάρχει και ο πρωινός καφές στο Μέγαρο Μαξίμου. Πολιτικό brainstorming ή τι;

Πρόκειται για την καθημερινή πρωινή σύσκεψη.

marinakis-proinos-kafes-1.JPG

Γεννηθήκατε στην Πάτρα. Η οικογένειά σας;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα. Εκεί μένει μέχρι και σήμερα η οικογένειά μου και πηγαίνω όσο πιο συχνά μπορώ.

Καταγωγή από την Κρήτη, αν κρίνω από το επίθετο…

Όχι (χαμογελάει). Ο προπάππους μου ήταν από τη Μάνη και η προγιαγιά μου από τη Σμύρνη. Εγκαταστάθηκε ως πρόσφυγας στην Πάτρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Είμαι τρίτη γενιά Πατρινός. Μου λένε κάποιοι ότι ίσως ο προπάππούς μου μετά από κάποια βεντέτα βρέθηκε από την Κρήτη στη Μάνη, αλλά δεν το έχω εξακριβώσει ακόμα.

Τι αναμνήσεις έχετε από το σπίτι;

Είχα πολύ όμορφα παιδικά χρόνια. Μεγάλωσα μαζί με τους γονείς, τον αδερφό μου, τον παππού και τις γιαγιάδες μου σε μία οικογένεια όπως τη φαντάζεται κανείς σε ένα κλασικό ελληνικό σπίτι.

Σε ποια σχολεία φοιτήσατε;

Φοίτησα σε δημόσια σχολεία και συγκεκριμένα στο12ο Δημοτικό, στο 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Πατρών.

Ήσασταν καλός μαθητής; Ποιο ήταν το αγαπημένο μάθημα;

Ήμουν καλός μαθητής. Αγαπημένο μάθημα μου ήταν νομίζω η Έκθεση.

marinakis-proinos-kafes-soutakia.jpg

Ακόμη και σήμερα κάνει τα σουτάκια του. Εδώ σε επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στο δήμο Γλυφάδας, το καλοκαίρι του 2022. Μαζί με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη

Χόμπι; Τι κάνατε ευχάριστα;

Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου παίζω ή βλέπω μπάσκετ (χαμογελάει). Από μικρό παιδί στα παιδικά τμήματα του Απόλλωνα Πάτρας μέχρι που ήρθαν σοβαροί τραυματισμοί στις αρθρώσεις. Από τότε κρατάω την επαφή βλέποντας όσο πιο συχνά μπορώ είτε στην τηλεόραση, είτε πηγαίνοντας στο γήπεδο.

Τι θέση παίζατε;

Λόγω ύψους με έβαζαν πεντάρι, αλλά ήθελα να παίζω στο 4 γιατί μου άρεσε να βγαίνω έξω και να σουτάρω. Πονεμένη ιστορία (χαμογελάει).

Ποιον θεωρείτε το πιο επιδραστικό παίκτη στο παγκόσμιο μπάσκετ;

Θεωρώ ότι συνώνυμο του μπάσκετ είναι ο Μάικλ Τζόρνταν.

Τι νοσταλγείτε από εκείνα τα χρόνια;

Όσο πιο μικρός είσαι, είσαι και πιο ανέμελος. Αυτά που θεωρείς προβλήματα όταν μεγαλώνεις και τα σκέφτεσαι, όταν περνούν τα χρόνια, γελάς και μόνο που σε στενοχωρούσαν τότε.

marinakis-proinos-kafes-2.JPG

Γιατί επιλέξατε τη Νομική;

Επέλεξα τη Νομική, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι θέλω να γίνω αθλητικογράφος. Σίγουρα, όμως, υποσυνείδητα με είχε εμπνεύσει ο παππούς μου που ήταν δικηγόρος στην Πάτρα. Τελικά, έγινα δικηγόρος μετά από την επαφή μου κυρίως με το Ποινικό Δίκαιο από τα χρόνια μου στη σχολή.

Πώς ήταν τα φοιτητικά χρόνια στην Κομοτηνή;

Με διαφορά τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου.

Πώς θα αυτοχαρακτηριζόσασταν; Ήσυχο πνεύμα, φυσιολογικό ή άτακτο;

Δεν νομίζω ότι μπορώ να με χαρακτηρίσω «άτακτο», ούτε και κανείς από τους δικούς μου ανθρώπους. Είμαι αρκετά πρακτικός και τυπικός στις υποχρεώσεις μου και αφοσιωμένος στους δικούς μου ανθρώπους και τους φίλους μου, οι οποίοι σίγουρα με θεωρούν «νευρικό». Κάτι ξέρουν.

marinakis-proinos-kafes-synodos.jpeg

Σε κομματική συνάντηση στην Πειραιώς τον Οκτώβριο του 2022


Η πολιτική ήταν παρούσα στη ζωή σας από μικρός;

Αν μπορούσε κανείς να το πει πολιτική, από τα χρόνια του Πανεπιστημίου άρχισα σταδιακά να ασχολούμαι ευρύτερα με αυτήν. Πριν τα χρόνια του Πανεπιστημίου απλώς παρακολουθούσα τις εξελίξεις. Γράφτηκα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο δεύτερο έτος της σχολής.

Πότε μπήκατε στην ΟΝΝΕΔ; Η πρώτη ανάμνηση από την οργάνωση νέων;

Με την ΟΝΝΕΔ άρχισα να ασχολούμαι όταν ήρθα στην Αθήνα, μετά τη σχολή, ως ασκούμενος και μετέπειτα νέος Δικηγόρος. Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν και θετικά και αρνητικά. Η ΟΝΝΕΔ ήταν ένα πολύ μεγάλο σχολείο, έμαθα να συνυπάρχω με ανθρώπους διαφορετικούς, από ξεχωριστούς επαγγελματικούς χώρους, από όλη την Ελλάδα, με διαφορετικό τρόπο σκέψης. Έμαθα να μπορώ να συνθέτω, ακούγοντας διαφορετικές απόψεις. Για μένα τα χρόνια στην ΟΝΝΕΔ ήταν πολύτιμα.

Η πρώτη επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πότε έγινε; Ποια ήταν η πρώτη σας εντύπωση;

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνώρισα σε μία εκδήλωση που είχαμε διοργανώσει με νέους Δικηγόρους το 2012 στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του τότε στη Β’ Αθηνών. Του έδωσα το τηλέφωνό μου, συζητήσαμε. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι ένας πολιτικός αυτού του διαμετρήματος, έδινε τόση μεγάλη σημασία, κάνοντας συνεχείς αναφορές, στην οικογένειά του και στα παιδιά του. «Ένας κανονικός άνθρωπος» είπαμε όλοι μόλις έφυγε. Κι αυτό το αποδεικνύει από τότε μέχρι και σήμερα ως πρωθυπουργός. Έχει ενσυναίσθηση.

marinakis-proinos-kafes-me-mitsotaki.jpeg

Λίγο πριν ανακοινωθεί η τοποθέτησή του στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Δεκέμβριο του 2021


Όταν σας πρότεινε να αναλάβετε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου υπήρξε στιγμή που διστάσατε; Που είπατε ότι αυτό είναι μία θέση ηλεκτρική καρέκλα…

Προφανώς και σκέφτηκα τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά ήταν τόσο μεγάλη η χαρά και η τιμή, ότι αφού με πρότεινε για τη θέση του Γραμματέα του κόμματος -κάνοντάς με με τη ψήφο των μελών της Πολιτικής Επιτροπής τον νεότερο γραμματέα στην ιστορία της ΝΔ- δύο χρόνια μετά να με εμπιστευθεί για μια τόσο νευραλγική θέση. Εκείνη τη στιγμή το μόνο που σκέφτεσαι είναι πως θα φανείς αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης.

Πώς ετοιμάζεστε για το briefing;

Με το να είμαι συνεχώς, όσο το δυνατόν, πιο ενημερωμένος για τα ζητήματα της επικαιρότητας και να έχω πλήρη στοιχεία από όλα τα υπουργεία για την πρόοδο του κυβερνητικού έργου. Είναι μία διαρκής διαδικασία που ξεκινά μετά το τέλος του ενός briefing και ολοκληρώνεται λίγα λεπτά πριν το επόμενο.

parinakis-proinos-kafes-proto-mprifing.jpg

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης στο πρώτο briefing τον Ιούλιο


Την περασμένη Παρασκευή κάνατε την πρώτη ενημέρωση πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη. Τι αποκομίσατε; Θα την συνεχίσετε μία φορά το μήνα;

Με τη Θεσσαλονίκη με συνδέει μία σχέση αγάπης. Εδώ ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ. Από όλες τις θέσεις τις οποίες έχω υπηρετήσει και από την νεολαία και το κόμμα και τώρα ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσπαθώ να βρίσκομαι εδώ, όσο πιο συχνά γίνεται -και νομίζω τα καταφέρνω. Ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή το briefing εδώ, το οποίο θα συνεχιστεί σε μηνιαία βάση. Είναι πολύ σημαντικό η Θεσσαλονίκη, σε μία τετραετία που θα ξεκινήσουν να παίρνουν σάρκα και οστά τα μεγάλα έργα που ξεμπλόκαραν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να παίρνει ακόμα περισσότερη δυναμική. Αυτό έχει ξεκινήσει. Από κει και πέρα, θέλουμε να καταγράφουμε και τα αρνητικά, τα προβλήματα, όλα όσα πρέπει να αλλάξουν. Να έχουμε παραδοτέα και να επιστρέφουμε με λύσεις.

marinakis-proinos-kafes-mprifing-thessaloniki.jpg

Το πρώτο briefing στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή

Δύο πολιτικές ερωτήσεις: Η πρώτη αφορά τις πυρκαγιές. Είπατε ότι την ώρα της μάχης δε γίνονται απολογισμοί. Δεκτόν. Παρόλα αυτά η γενική εκτίμηση είναι ότι η απόδοση της κρατικής μηχανής συνολικά κατά τις φετινές πυρκαγιές δεν ήταν καλή. Γιατί;

Είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Με τις κλιματολογικές συνθήκες να είναι οι πιο δύσκολες που έχουμε αντιμετωπίσει από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή μετεωρολογικών δεδομένων στη χώρα μας. Φυσικά ο ανθρώπινος παράγοντας έπαιξε το ρόλο του και έχουν γίνει και συλλήψεις και έχουν οι υποθέσεις αυτές πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Η Πολιτεία αυτό που πρέπει να κάνει και αυτό που κάνουμε τα τελευταία χρόνια είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι χρόνο με το χρόνο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα νέα σφοδρά, πρωτοφανή φαινόμενα με αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, ακόμα περισσότερα μέσα, έγκαιρη χρηματοδότηση. Αυτό κάναμε και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε. Ήδη ο pρωθυπουργός παρουσίασε τα δεδομένα γι' αυτή την αντιπυρική περίοδο στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και στην σύσκεψη που έγινε για την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα.

Στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, να δούμε που πρέπει να επέμβουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιο θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τη ΝΔ;

Η «μάχη» των εκλογών στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους έχει μεγαλύτερη πολιτική χροιά. Στόχος είναι να καταφέρουμε να κερδίσουμε τις περισσότερες. Έχουμε 13 πολύ δυνατές υποψηφιότητες που έχουν όλες τις προδιαγραφές να νικήσουν. Από 'κει και πέρα, σίγουρα, θέλουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους, με την απόφαση -βεβαίως- των πολιτών να εκλεγούν καλοί και άξιοι Δήμαρχοι. Μακάρι όσο το δυνατόν περισσότεροι από αυτούς, να ανήκουν στο πολιτικό μας χώρο.

marinakis-proinos-kafes-3.JPG

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη για το γεγονός ότι διακόπτεται η παραγωγή των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ3 και κριτική που μιλά για την υποβάθμιση του τρίτου καναλιού. Ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για το μέλλον της ΕΡΤ3;

Η ΕΡΤ3 αποκτά κομβικό ρόλο. Όλα τα ενημερωτικά προγράμματα που εστιάζουν στην ελληνική περιφέρεια, θα παράγονται εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα της ΕΡΤ3 θα περιλαμβάνει ενημερωτικές εκπομπές, οι οποίες θα ασχολούνται με τα ζητήματα στην περιφέρεια, θα δίνουν βήμα στο πολιτικό προσωπικό και φυσικά τα δελτία ειδήσεων που θα μεταδίδονται καθημερινά. Η ΕΡΤ3 είναι πυλώνας ενημέρωσης για την ελληνική περιφέρεια και ο ενημερωτικός της χαρακτήρας δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί.

marinakis-proinos-kafes-4.JPG

Θεσσαλονίκη: ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος;

Πλατεία Αριστοτέλους (χαμογελάει).

Με τι χαλαρώνετε σήμερα;

Νομίζω με ένα καλό φαγητό και ίσως ένα ποτό στο τέλος της μέρας.

marinakis-proinos-kafes-gamos.png

Στο γάμο του με την Κατερίνα Μαχαιριώτη τον Σεπτέμβριο του 2020

Η σημερινή οικογένεια αποτελείται από ένα μέλος, τη σύζυγό σας Κατερίνα Μαχαιριώτη. Πώς έγινε η γνωριμία;

Με τη γυναίκα μου γνωριστήκαμε στο Πανεπιστήμιο όταν εγώ ήμουν δεύτερο έτος κι εκείνη πρώτο. Περίπου ένα χρόνο μετά την πρώτη γνωριμία ήμασταν μαζί. Όπως καταλαβαίνετε, είμαστε ζευγάρι, 16 χρόνια και παντρεμένοι τρία.

Πάντως περιμένετε και άλλο μέλος, έτσι;

Ναι (χαμογελάει). Σύντομα θα μεγαλώσει η οικογένειά μας. Και περιμένουμε το νέο μέλος με τεράστια ανυπομονησία.

Τι μουσική ακούτε; Προτιμάτε ελληνικά η ξένα;

Προτιμώ ελληνική μουσική, από μικρός. Όταν βρίσκομαι στο αυτοκίνητο όμως αν δεν ακούω ενημερωτικές εκπομπές, τότε ακούω ξένη μουσική.

Αγαπημένος καλλιτέχνης;

Γιάννης Πάριος.

Αγαπημένη ταινία που είδατε τελευταία;

Την αλήθεια (χαμογελάει); Δεν έχω προλάβει να δω καμία τους τελευταίους τρεις μήνες. Θα προσπαθήσω να δω το Οπενχάιμερ.

marinakis-proinos-kafes-synedriasi-thessaloniki.jpg

Από την τελευταία συνεδρίαση της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Κλείνουμε με την 87η ΔΕΘ, τα εγκαίνια της οποίας θα κάνει ο πρωθυπουργός σε μία εβδομάδα. Τι να περιμένει η Θεσσαλονίκη από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Αυτό που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και σε κάθε ομιλία του, είναι να μιλήσει με συνέπεια, με βασικό στόχο να παρουσιάσει με τα βήματα που θα γίνουν και αυτά που έχουν ήδη γίνει για την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, είτε άμεσα με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, είτε έμμεσα με μειώσεις φόρων και διάφορες άλλες παρεμβάσεις, προσπαθώντας έτσι να αντιμετωπιστούν και οι πολλές εισαγόμενες κρίσεις. Θα μιλήσει για τις παρεμβάσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους σε όλα τα επίπεδα και όλα όσα πρέπει να γίνουν και βέβαια την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Το σημαντικό είναι -και το έχει αποδείξει- πως όλα όσα θα πει θα τα κάνει πράξη.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία