ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός καφές και βουτιά στα 80's με τον εξπέρ των indie pop και new wave Αυρήλιο Κουκούτση (βίντεο)

O Αυρήλιος Κουκούτσης ήταν ο πρώτος από τους φιλοξενούμενους του «πρωινού καφέ» που μας ετοίμασε ο ίδιος καφέ. Στην κουβέντα μας το θέμα ήταν μόνο ένα: Η μουσική

 26/08/2023 08:00

Πρωινός καφές και βουτιά στα 80's με τον εξπέρ των indie pop και new wave Αυρήλιο Κουκούτση (βίντεο)

Νίκος Οικονόμου

Mας υποδέχτηκε στο φιλόξενο μαγαζί του υπό τους ήχους του «Soul Inside» των Soft Cell. O Αυρήλιος Κουκούτσης ήταν ο πρώτος από τους φιλοξενούμενους του «πρωινού καφέ» που μας ετοίμασε ο ίδιος καφέ. Σε κούπα και διπλό, όπως τον πίνει και ο ίδιος. 

Στην κουβέντα μας το θέμα ήταν μόνο ένα: Η μουσική. «Ο αέρας μου», όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος. Ορμητικός και ασταμάτητος μας μίλησε για τον πρώτο δίσκο που αγόρασε μικρός στην τιμή των 22 δραχμών, την κριτική του Τέρενς Κουίκ που διάβασε σε ένα φύλλο του «Ελληνικού Βορρά» για τον πρώτο δίσκο των Depeche Mode και φυσικά για τους αγαπημένους του New Order. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συνέντευξη μόνο γι’ αυτούς», μας απείλησε κάποια στιγμή. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο πατάρι του μαγαζιού του, όπου διατηρεί έναν πραγματικό θησαυρό από 15.000 προσωπικούς δίσκους και κάναμε μια βουτιά στα 80s με «έναν άρρωστο του wave». O ίδιος πάντως ότι τον ρωτήσαμε πως θα αυτοχαρακτηρίζονταν απάντησε αυθόρμητα: «Υγιής άρρωστος».

avrilios-koukoutsis-22.JPG

Yπάρχει στο πρόγραμμα πρωινός καφές;

Υπάρχει.

Τι πίνεις;

Ελληνικό καφέ, εδώ και χρόνια.

Και τον φτιάχνεις εδώ στο μαγαζί;

Τoν φτιάχνω εδώ, έχω τα σύνεργα και ακολουθώ μια ιεροτελεστία (γελάει). Άσε, μην τα ρωτάς.

Δηλαδή;

Με πολύ ψυχαναγκασμό. Η δόση, το γαλατάκι, το συνοδευτικό μπισκοτάκι.

Πότε γίνονται όλα αυτά;

Πέντε λεπτά μετά το σκούπισμα και αφού ανοίξω το μαγαζί.

Με μουσική;

Όχι, χωρίς καμία μουσική. Δεν τη χρειάζομαι εκείνη τη στιγμή.

avrilios-koukoutsis-13.JPG

Γεννήθηκες;

Γεννήθηκα λόγω του επαγγέλματος των γονιών μου στη Μαρίνα Ημαθίας. Η μαμά ήταν νηπιαγωγός και αστυνομικός ο πατέρας μας. Συγχωρέθηκαν. Και οι δύο λόγω επαγγέλματος περιφέρονταν ανά την Ελλάδα. Έτυχε εκείνα τα χρόνια να είναι στη Μαρίνα Ημαθίας, όπου και γεννήθηκα. Μετά από 8 χρόνια μετακομίσαμε για 2 χρόνια στη Βέροια. Όμορφα χρόνια αυτά, όπου έκανα Πρώτη και τη Δευτέρα τάξη του δημοτικού και μετά Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονικιός.

avrilios-koukoutsi-camping-1984.jpg

Οι πρώτες διακοπές σε camping με φίλους στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, καλοκαίρι του 1984

Σε πια περιοχή;

Χαριλάου.

Αρειανός;

Έγινα Αρειανός λόγω Χαριλάου. Ξεκίνησα Ολυμπιακός λόγω του πατέρα, μετά Αεκτσής λόγω της πορείας της ΑΕΚ. Ποτέ, Νίκο μου, δεν ήμουν φανατικός. Μετά Χαρουλιώτης λόγω Χαριλάου. Δε μετανιώνω γιατί έζησα τις ωραίες εποχές με τον Γκάλη, όπου ένοιωσα αυτό το όμορφο οπαδικό συναίσθημα. Μετά πικράθηκα με κάτι ήττες, -γιατί ωραίο είναι να νικάς- όπως εκείνη η αξέχαστη ήττα από το ΠΑΟΚ στο μπάσκετ που κατέβηκαν όλοι κουρεμένοι στο γήπεδο και τελικά θυμάμαι να λέω στον εαυτό μου: «Τι κάθεσαι και χαλιέσαι με αυτά τα πράγματα;». Και από τότε τέλος με τον συλλογικό αθλητισμό.

Πού πήγες σχολείο;

Χαριλάου, και γυμνάσιο και λύκειο.

Καλός μαθητής;

Καλός, είχα τα φόντα, αλλά με έφαγε η μουσική (γελάει).

avrilios-koukoutsis-12.JPG

Τα πρώτα χόμπι εκείνα τα χρόνια;

Μουσική, comics και ταινίες του φανταστικού. Θυμάμαι από μικρός στο χωριό ακόμη, να ηχογραφώ με ένα μονοφωνικό κασετόφωνο Panasonic τα μουσικά θέματα από σειρές σε ΕΪΡΤ/ΥΕΝΕΔ, τα τότε μόνον τηλεοπτικά κανάλια. The Prisoner, οι Αντίζηλοι, ο Άγιος, Captain Scarlet, τέτοια πράγματα.

Θυμάσαι τον πρώτο δίσκο;

Βέβαια.

Ποιος ήταν;

Ο πρώτος, που αγόρασα αφού μάζεψα μάλιστα λεφτά για να τον πάρω, ήταν ένας δίσκος με μουσικά θέματα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Τιμή;

Έκανε 22 δραχμές. Αυτή ήταν η πρώτη αγορά. Εγώ θεωρώ όμως ως πρώτο μου συνειδητοποιημένο δίσκο τον κίτρινο των B-52s, τον πρώτο δίσκο τους. Tον αγόρασα εδώ στη Θεσσαλονίκη από ένα δισκάδικο στη Χαριλάου που το έλεγαν ABC.

avrilios-koukoutsis-25.JPG

New Order- το αγαπημένο του συγκρότημα

Το πρώτο αγαπημένο σου συγκρότημα;

Madness και B-52s.

Από που ενημερωνόσουν μουσικά εκείνα τα χρόνια;

Από τους πειρατικούς σταθμούς και από το περιοδικό «Ποπ και Ροκ». Τα αληθινά διαμάντια όμως τα μάθαινα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές των Ζήλου, Δασκαλόπουλου και κάποια ασφαλώς και από το Γιάννη Πετρίδη.

Αυτά. Εδώ έχει ενδιαφέρον να σου πω το πως ενημερώθηκα για την κυκλοφορία στη Ελλάδα του «Speak & Spell» των Depeche Mode το 1981. Είδα κριτική από τον Τέρενς Κουίκ στον «Ελληνικό Βορρά» για τον δίσκο. Δημοσιογραφικά, δηλαδή ενημερωνόμουν. Και μετά και με το μάτι βέβαια.

Δηλαδή;

Με τραβούσε το εξώφυλλο. Και συνήθως έπεφτα μέσα.

avrilios-koukoutsis-london-1988-1989.jpg

Πρώτη φορά στο Λονδίνο κάπου στο East End, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1989

avrilios-koukoutsis-1994-1o-noise.jpg

Καλοκαίρι του 1994 ως dj στο πρώτο Noise επί της οδού Αγγελάκη

Έζησες μουσικά τη δεκαετία του '80…

…Και είμαι ακόμη εκεί εντός εισαγωγικών (γελάει).

Ήταν μία αισιόδοξη και ενδιαφέρουσα δεκαετία: Πώς θα την χαρακτήριζες;

Για μένα είναι η χειρότερη και η καλύτερη εποχή για τη μουσική.

Γιατί;

Γιατί έγιναν τα καλύτερα και τα χειρότερα.

Τα καλύτερα;

Το καλό, γνήσιο new wave, η καλή synth-pop η γέννηση της indie pop, η ανεξάρτητη σκηνή, oι Depeche Mode, οι New Order, οι Pet Shop Boys, οι Smiths και άλλα θρυλικά ονόματα των eighties.

Τα χειρότερα;

Europe, Bon Jovi, όλοι αυτοί οι μιζανπλί. Βέβαια σήμερα το αναιρώ αυτό γιατί τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη πιο χάλια. Αυτοί είχαν τουλάχιστον μια νοσταλγία, αλλά ήταν και από εμφάνιση και από μουσική χάλια.

avrilios-koukoutsis-11.JPG

Η Θεσσαλονίκη πώς την έζησε αυτή τη δεκαετία;

Την έζησε καλά. Είχε καλή διασκέδαση, είχε από όλα. Και τα εμπορικά και τα ανεξάρτητα.

Μουσικά θα ήθελα τη γνώμη σου για την αγαπημένη σου δεκαετία. '70, '80 ή '90;

Eighties πάντα. Δεν το συζητώ. Τα Nineties τα έζησα και ως ακροατής, αλλά και ως έμπορος. Τότε δουλεύτηκαν τα πράγματα πιο πολύ, δουλεύτηκε ο ήχος, έγιναν όλα πιο επαγγελματικά. Για παράδειγμα οι Portishead, που είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα των Nineties, που δεν μπορείς να τους βρεις κάποιο ψεγάδι. αλλά δεν… Έγιναν όλα τέλεια και ωραία, αλλά η μουσική έχασε τον αυθορμητισμό της. Οι Orchestral Manouevres in the Dark το έχουν πει: Βγάλαμε αυτή τη μουσική στην αρχή, επειδή ίσως δεν ξέραμε μουσική.

avrilios-koukoutsis-21.JPG

Με το 12ιντσο Temptation των Νew Order ανά χείρας...

Το πιο επιδραστικό τραγούδι ποιο θα έλεγες ότι είναι;

Το Blue Monday των Νew Order

Γιατί;

Γιατί ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Εκεί που όλα είναι «να να να» έρχεται αυτό το πράγμα. Μπορώ να σου δώσω μία ολόκληρη συνέντευξη για τους Νew Order (γελάει). Δε θα ξεχάσω πώς το άκουσα πρώτη φορά. Είμαι Δευτέρα Λυκείου, είναι αργά το βράδυ, διαβάζω για το σχολείο Θρησκευτικά και ακούω την εκπομπή του Πετρίδη, ο οποίος έβαλε το Βlue Monday. Και έκανε μάλιστα και σαρκασμό. Λέει αυτό είναι το καινούργιο των Joy Division. Aυτός αντιπαθούσε το Italo, την ιταλική μορφή της χορευτικής μουσικής πάνω στην οποία βασιζόταν μεγάλο μέρος το Blue Monday. Το high energy που το καθιέρωσαν οι Ιταλοί. 

Και το Βlue Monday έχει επηρεασμούς από πολλά πράγματα. Από Gloria Gaynor, από Gorgio Moroder. Mην ξεχνάμε ότι ο Βobby Orlando, ο παραγωγός των Pet Shop Boys, είναι ο Θεός της Ιtalo μουσικής. Αυτός δημιούργησε το pumping feeling. Το Βlue Monday έρχεται από ένα συγκρότημα που ήταν σκοτεινό και ξαφνικά βγάζει ένα τόσο pumping feeling κομμάτι. Το άκουσα με ακουστικά στο ραδιόφωνο και πραγματικά σοκάρομαι για το μπιτ του. Διάβασα ότι προέκυψε κατά λάθος, δοκιμάζοντας ένα νέο μηχάνημα, ένα drum machine και τους βγήκε. Δεν μπορούσα όμως να το βρω να το αγοράσω, γιατί δεν ήξερα πως να το ζητήσω. Μετά είδα στο «Ποπ και Ροκ» τη στήλη με τα ανεξάρτητα charts και είπα ότι αυτό θα είναι, ενώ το έπαιξε κατά λάθος ένα κλαμπ στη γειτονιά μου και έτσι έμαθα και τον τίτλο.

avrilios-koukoutsis-23.JPG

Αφίσες από δίσκους και συναυλίες παντού στους τοίχους

Το top-10 των πιο επιδραστικών δίσκων σου ποιο είναι;

Επειδή νομίζω ότι είναι απίστευτα «περιοριστική» η ερώτηση, γιατί θα έπρεπε να αναφερθώ σε τουλάχιστον άλλους 40 δίσκους, θα παραθέσω τελικά και μετά δυσκολίας μια 10αδα. Για την ακρίβεια και κλέβοντας θα αναφέρω μια 15αδα (γελάει) κάποιων albums και singles που πιστεύω ότι άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια και την επιρροή τους στον μουσικό χώρο του post punk, του new wave, του indie-alternative, της pop-rock και της electronic-dance μουσικής. Έχουμε και λέμε:
Ramones-Ramones, album του 1976,
Wire - Pink Flag/154, albums του 1977 και του 1979, John Foxx – Metamatic, album του 1981,
Kraftwerk - Trans Europa Express/Computer welt, albums του 1977 και του 1981,
Joy Division - Unknown Pleasures/Closer, albums του 1979 και του 1980,
The Cure - Seventeen Seconds/Pornography, albums του 1980 και του 1982,
Cocteau Twins – Garlands, album του 1982,
Cybotron - Alleys Of Your Mind/Cosmic Cars, singles του 1981 και του 1982,
New Order - Blue Monday, 12ιντσο του 1983 και
το album των Smiths «The Smiths» του 1984.

avrilios-koukoutsis-15.JPG

Depeche Mode. Πώς ξεκίνησε η σχέση προτίμησης;

Ήταν φθινόπωρο του 1981 και πήγαινα στην Α’ Λυκείου όταν ένας μεγαλύτερος και μουσικά πιο ψαγμένος φίλος στο λύκειο Χαριλάου μου χάρισε γραμμένη σε κασέτα την θρυλική new wave συλλογή «Some Bizzare Album» που την είχε προμηθευτεί νωρίτερα την ίδια χρονιά από τα κονέ του στην Αγγλία και στην οποία πρωτοεμφανίστηκαν και συμμετείχαν οι Depeche Mode με το «Photographic» σε μια πρώτη raw version εκτέλεση. Η επιτομή του «love at fist sight listening» (γελάει). Έτσι λίγους μήνες μετά με το που είδα το άλμπουμ να κοσμεί την βιτρίνα του συνοικιακού δισκοπωλείου ABC, με εκείνο το iconic εξώφυλλο με τον κύκνο το αγόρασα αστραπιαία. And the rest is history, που λένε.

Τους έχεις δει live. Ποια η καλύτερη συναυλία τους;

Τους έχω δει δύο φορές. Δε θέλω παραπάνω. Νιώθω ευλογημένος που τους είδα στο Καλλιμάρμαρο το '85, στο «Rock in Athens». Δε θα ξεχάσω και τους πανκ που μπήκαν στο στάδιο μετά τα επεισόδια και ύστερα από την εντολή που είχε δώσει η Μελίνα Μερκούρη. Τότε όλοι είπαν ότι θα τους γιουχάρουν τους Depeche Mode, αλλά τελικά τους μάγεψαν και κάθισαν και τους άκουσαν. Έτσι την πλήρωσε μετά ο Βoy George (γελάει)

avrilios-koukoutsis-10.JPG

Πέραν των Depeche Mode και Νew Order χωρίς ποια άλλα συγκροτήματα δεν μπορείς να ζήσεις;

Pet Shop Boys, Marc Almond, Orchestral Manouevres in the Dark, Ultravox. Ακόμη μου τρώνε τα λεφτά και με ξεπαραδιάζουν (γελάει).

Mε τον Peter Hook των New Order έχεις και μία προσωπική σχέση, έτσι;

Όπως έχει με τους θαυμαστές του όταν γυρίζει όλο τον κόσμο. Είναι φιλικότατος, είναι down to earth, είναι καταπληκτικό άτομο. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έδειχνε στα νιάτα του. Ότι ήταν σνομπ και καβαλημένος.

avrilios-koukoutsis-5-2004-peter-hook.jpg

Τον Ιανουάριο του 2004 στη Θεσσαλονίκη με τον μπασίστα των Jοy Division και των New Order Peter Hook

Από ελληνικά γκρουπ σου αρέσει κάτι;

Λίγα. Στα Nineties παραδόθηκα στην ελληνική indie pop σκηνή που έχει έδρα κυρίως την Αθήνα. Δε μου αρέσει ο ελληνικός στίχος. Επάνω που έχω τους δίσκους δε θα βρεις με τίποτα ελληνικό στίχο (γελάει). Μόνο ξένα.

Διαθέτεις μία πλούσια δισκοθήκη. Πόσοι δίσκοι;

Σχεδόν ένα σύνολο των 15.000. Από αυτά 9.000 είναι τα LPs και τα 12ιντσα, κάπου 3.000 τα 7ιντσα singles και κάπου 3.000 τα CDs.

avrilios-koukoutsis-26.JPG

-Η δισκοθήκη του new wave και των eighties. Σύνολο δίσκων 15.000!

Πόσοι από αυτούς είναι δίσκοι των Νew Order;

Δε θα είναι 300;

Και Depeche Mode;

Μπορεί και παραπάνω (γελάει)

Xωρισμένους αλφαβητικά τους έχεις;

Όχι, ανά είδος, αλλά ξέρω που είναι τι (γελάει).

Τι αποτελεί τελικά η μουσική για σένα;

Η ζωή μου, ο αέρας μου. Ίσως και παραπάνω από αέρας Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου θυμάμαι τη μουσική. Αυτό. Αυτό που θα ήθελα στο μέλλον μόνο είναι να έχω χρόνο να διαβάσω βιβλία.

Πώς θα αυτοχαρακτηριζόσουν;

Ένας υγιής άρρωστος…

…Συλλέκτης;

Όχι, συλλέκτης. Μπορεί να υπερβάλλω σε πάρα πολλά, όπως το να μαζεύω διάφορα remix, αλλά όχι συλλέκτης.

avrilios-koukoutsis-8-ioannina-2014.jpg

Ως special guest dj στα Ιωάννινα τον Απρίλιο του 2014

Μετά το υγιής άρρωστος τι θα έβαζες; Φίλος της μουσικής;

Είμαι πάνω από φίλος της μουσικής. Λάτρης της μουσικής ίσως. Πιθανώς και κάτι παραπάνω…

…Λίγο junkie;

(Γελάει). Είμαι junkie, αλλά υγιές junkie της μουσικής. Υπάρχουν και ακόμη χειρότεροι. Υπάρχουν κάποιοι που αγοράζουν έναν δίσκο δύο φορές. Ένα δίσκο για να τον παίξουν και έναν για να τον έχουν σφραγισμένο. Άλλοι που έχουν αφυγραντήρες ή διπλά πλαστικά για να μη χαλούν τα εξώφυλλα.

avrilios-koukoutsis-19.JPG

Kασέτα-αντικείμενο πλέον ρετρό...

avrilios-koukoutsis-20.JPG

Το Please των Pet Shop Boys με ελληνικά γράμματα στους τίτλους! Ένα κόλπο των ελληνικών εταιριών της εποχής για να μη πωλούνται στο εξωτετικό οι δίσκοι που τυπώνονταν στη χώρα μας

Πόσο άλλαξε η μουσική βιομηχανία όλα αυτά τα χρόνια;

Πολύ. Για παράδειγμα ένας dj για να κάνει τη δουλειά του χρειάζεται πολλά λεφτά. Όταν ένα maxi single κοστίζει το λιγότερο 15 ευρώ για να κάνεις ένα set για να παίξεις χρειάζεται μια περιουσία. Τα λεφτά δε βγαίνουν με τα μεροκάματα που δίνονται. Έτσι το 99% των πελατών έχουν στραφεί στο digital με αποτέλεσμα να μην αγοράζουν δίσκους. Από την άλλη όσοι ακούν εναλλακτική μουσική ψωνίζουν όποτε μπορούν και όποτε θέλουν από το ίντερνετ. Έτσι και εγώ εδώ στο μαγαζί συνεχίζω μόνο με ειδικές παραγγελίες και δε φέρνω μαζικά δίσκους για να τους πουλήσω . Το σημαντικότερο δε είναι το εξής: ο κόσμος και της ηλικίας μου και οι νεότεροι ακούει τα πάντα. Δεν είναι σαν και εμάς που λέγαμε ότι εγώ θα ακούσω αυτό γιατί αυτό μόνο με συγκινεί. Ότι και να ήταν αυτό. Από synthpop ή BonJovi μέχρι χορευτική μουσική.

Τι αγοράζει ο κόσμος σήμερα;

Τα πάντα. Και πλέον αγοράζει βινύλιο διαδικτυακά.

avrilios-koukoutsis-18.JPG

Τα live είναι πια must των συγκροτημάτων. Πόσο σημαντικά είναι;

Πολύ. Αρκετοί προτιμούν να ξοδέψουν τα χρήματα τους για κάποιο live το οποίο είναι και αυτό που επιφέρει πλέον και τα περισσότερα έσοδα στους καλλιτέχνες. Πάρε για παράδειγμα τουs Depeche Mode, που έχουν και από τους πιο φανατικούς οπαδούς. Βγήκε το νέο τους άλμπουμ που είναι διπλό και κάνει σχεδόν 55 ευρώ, χωρίς να είναι ούτε καν περιορισμένης κυκλοφορίας. Αν είναι limited edition τάδε χρώμα κοστίζει 65 ευρώ. Έβγαλαν νέο άλμπουμ λοιπόν και για πρώτη φορά στην ιστορία τους έβγαλαν single απ αυτό μόνον σε βίντεο και digital. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ από αυτούς. Στo live tour τους όμως όλες οι εμφανίσεις τους είναι σχεδόν sold out και μάλιστα με την τιμή των εισιτηρίων να ξεκινάει από τα 50-60 ευρώ και να φτάνει τα 150 και τα 250.

Τι να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια στη παγκόσμια μουσική σκηνή;

Δεν έχω αισιόδοξη πρόβλεψη. Όλο λέω ότι δε θα υπάρξουν χειρότερα και όμως χειροτερεύουν τα πράγματα στη μουσική. Όπως με τις ταινίες. Όταν βλέπω κάποια χάλια ταινία λέω ότι αυτή μετά από χρόνια θα μας φαίνεται καλή. Έτσι και με τους δίσκους.

avrilios-koukoutsis-9.JPG

Υπάρχει κάτι με το οποίο χαλαρώνεις;

Να μην έχω να κάνω τίποτα (γελάει). Και όταν ακούω ένα παλιό δίσκο.

Η σημερινή οικογένεια;

Τέσσερα μέλη. Εγώ, η αγαπημένη μου Μαρία και οι δύο κοπελάρες μας Στέλλα και Τζένη.

avrilios-koukoutsis-kalokairi-1992-me-maria.jpg

Καλοκαίρι του 1992: το πρώτο καλοκαίρι από τα 32 μέχρι τώρα που έχει περάσει μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Μαρία

avrilios-koukoutsis-6-kores-tou-2014.jpg

Με τις κόρες του πριν από 9 χρόνια

Ακούν μουσική;

Ναι, έπιασε η σπορά. Ακούν μουσική.

Ίδια με εσένα;

Η μεγάλη ναι. Η Στέλλα μάλιστα είναι και μέλος θεσσαλονικιώτικης indie pop μπάντας.

Πώς λέγεται;

Secret Postcards. Ο νονός ήμουν εγώ.

Η άλλη;

Είναι κάπως πιο mainstream στα ακούσματα της αλλά με όρια ευτυχώς. Θα ακούσει βέβαια και Slowdive, θα ακούσει και Νew Order και Depeche Mode, αλλά τώρα θαυμάζει τους «The 1975», τους οποίους και είδε πρόσφατα live στο Βουκουρέστι. Οι «The 1975» είναι θα λέγαμε ένα δείγμα μιας νέας και καλά alternative pop-rock σκηνής την οποία εγώ δεν μπορώ να την ακούσω, αλλά είναι όμως και κατά κάποιο τρόπo το alternative mainstream της εποχής μας. Γενικά όμως νομίζω ότι μαζί με τη Μαρία κάτι καλό κάναμε ως γονείς (γελάει).

avrilios-koukoutsis-7-tafo-ian-curtis-2019.jpg

Επίσκεψη-προσκύνημα στον τάφο του τραγουδιστή των Joy Division Ian Curtis στη γενέτειρά του Macclesfield του Manchester τον Αύγουστο του 2019

Τελειώνουμε με την ερώτηση με το μαγικό ραβδί. Αν το είχες σε ποια συναυλία θα ήθελες να πας που την έχασες;

Οποιαδήποτε των Joy division. Από αυτές που πρόλαβαν να κάνουν πριν την αυτοκτονία του Ιan Curtis. Οποιαδήποτε. Επίσης οποιαδήποτε των Νew Order τα πρώτα τους χρόνια και πιο συγκεκριμένα την περίοδο 81 με 86 . Για να ζήσω αυτό το χάλι το μαύρο, το row και μη επαγγελματικό που έβγαζαν και ήταν ατόφιοι Νew Order. Και μια συναυλία των Kraftwerk πάλι στις αρχές του 80 προτού και αυτοί γίνουν αυτό το τυποποιημένο που παίζουν τώρα, το τελείως clean. Tουλάχιστον πρόλαβα και είδα τους Depeche Mode στο Καλλιμάρμαρο το 85 που θα ήταν η τέταρτη συναυλία που θα έλεγα. Έτσι παραμένουμε στα τρία που είπαμε.

Mας υποδέχτηκε στο φιλόξενο μαγαζί του υπό τους ήχους του «Soul Inside» των Soft Cell. O Αυρήλιος Κουκούτσης ήταν ο πρώτος από τους φιλοξενούμενους του «πρωινού καφέ» που μας ετοίμασε ο ίδιος καφέ. Σε κούπα και διπλό, όπως τον πίνει και ο ίδιος. 

Στην κουβέντα μας το θέμα ήταν μόνο ένα: Η μουσική. «Ο αέρας μου», όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος. Ορμητικός και ασταμάτητος μας μίλησε για τον πρώτο δίσκο που αγόρασε μικρός στην τιμή των 22 δραχμών, την κριτική του Τέρενς Κουίκ που διάβασε σε ένα φύλλο του «Ελληνικού Βορρά» για τον πρώτο δίσκο των Depeche Mode και φυσικά για τους αγαπημένους του New Order. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συνέντευξη μόνο γι’ αυτούς», μας απείλησε κάποια στιγμή. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο πατάρι του μαγαζιού του, όπου διατηρεί έναν πραγματικό θησαυρό από 15.000 προσωπικούς δίσκους και κάναμε μια βουτιά στα 80s με «έναν άρρωστο του wave». O ίδιος πάντως ότι τον ρωτήσαμε πως θα αυτοχαρακτηρίζονταν απάντησε αυθόρμητα: «Υγιής άρρωστος».

avrilios-koukoutsis-22.JPG

Yπάρχει στο πρόγραμμα πρωινός καφές;

Υπάρχει.

Τι πίνεις;

Ελληνικό καφέ, εδώ και χρόνια.

Και τον φτιάχνεις εδώ στο μαγαζί;

Τoν φτιάχνω εδώ, έχω τα σύνεργα και ακολουθώ μια ιεροτελεστία (γελάει). Άσε, μην τα ρωτάς.

Δηλαδή;

Με πολύ ψυχαναγκασμό. Η δόση, το γαλατάκι, το συνοδευτικό μπισκοτάκι.

Πότε γίνονται όλα αυτά;

Πέντε λεπτά μετά το σκούπισμα και αφού ανοίξω το μαγαζί.

Με μουσική;

Όχι, χωρίς καμία μουσική. Δεν τη χρειάζομαι εκείνη τη στιγμή.

avrilios-koukoutsis-13.JPG

Γεννήθηκες;

Γεννήθηκα λόγω του επαγγέλματος των γονιών μου στη Μαρίνα Ημαθίας. Η μαμά ήταν νηπιαγωγός και αστυνομικός ο πατέρας μας. Συγχωρέθηκαν. Και οι δύο λόγω επαγγέλματος περιφέρονταν ανά την Ελλάδα. Έτυχε εκείνα τα χρόνια να είναι στη Μαρίνα Ημαθίας, όπου και γεννήθηκα. Μετά από 8 χρόνια μετακομίσαμε για 2 χρόνια στη Βέροια. Όμορφα χρόνια αυτά, όπου έκανα Πρώτη και τη Δευτέρα τάξη του δημοτικού και μετά Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονικιός.

avrilios-koukoutsi-camping-1984.jpg

Οι πρώτες διακοπές σε camping με φίλους στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, καλοκαίρι του 1984

Σε πια περιοχή;

Χαριλάου.

Αρειανός;

Έγινα Αρειανός λόγω Χαριλάου. Ξεκίνησα Ολυμπιακός λόγω του πατέρα, μετά Αεκτσής λόγω της πορείας της ΑΕΚ. Ποτέ, Νίκο μου, δεν ήμουν φανατικός. Μετά Χαρουλιώτης λόγω Χαριλάου. Δε μετανιώνω γιατί έζησα τις ωραίες εποχές με τον Γκάλη, όπου ένοιωσα αυτό το όμορφο οπαδικό συναίσθημα. Μετά πικράθηκα με κάτι ήττες, -γιατί ωραίο είναι να νικάς- όπως εκείνη η αξέχαστη ήττα από το ΠΑΟΚ στο μπάσκετ που κατέβηκαν όλοι κουρεμένοι στο γήπεδο και τελικά θυμάμαι να λέω στον εαυτό μου: «Τι κάθεσαι και χαλιέσαι με αυτά τα πράγματα;». Και από τότε τέλος με τον συλλογικό αθλητισμό.

Πού πήγες σχολείο;

Χαριλάου, και γυμνάσιο και λύκειο.

Καλός μαθητής;

Καλός, είχα τα φόντα, αλλά με έφαγε η μουσική (γελάει).

avrilios-koukoutsis-12.JPG

Τα πρώτα χόμπι εκείνα τα χρόνια;

Μουσική, comics και ταινίες του φανταστικού. Θυμάμαι από μικρός στο χωριό ακόμη, να ηχογραφώ με ένα μονοφωνικό κασετόφωνο Panasonic τα μουσικά θέματα από σειρές σε ΕΪΡΤ/ΥΕΝΕΔ, τα τότε μόνον τηλεοπτικά κανάλια. The Prisoner, οι Αντίζηλοι, ο Άγιος, Captain Scarlet, τέτοια πράγματα.

Θυμάσαι τον πρώτο δίσκο;

Βέβαια.

Ποιος ήταν;

Ο πρώτος, που αγόρασα αφού μάζεψα μάλιστα λεφτά για να τον πάρω, ήταν ένας δίσκος με μουσικά θέματα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Τιμή;

Έκανε 22 δραχμές. Αυτή ήταν η πρώτη αγορά. Εγώ θεωρώ όμως ως πρώτο μου συνειδητοποιημένο δίσκο τον κίτρινο των B-52s, τον πρώτο δίσκο τους. Tον αγόρασα εδώ στη Θεσσαλονίκη από ένα δισκάδικο στη Χαριλάου που το έλεγαν ABC.

avrilios-koukoutsis-25.JPG

New Order- το αγαπημένο του συγκρότημα

Το πρώτο αγαπημένο σου συγκρότημα;

Madness και B-52s.

Από που ενημερωνόσουν μουσικά εκείνα τα χρόνια;

Από τους πειρατικούς σταθμούς και από το περιοδικό «Ποπ και Ροκ». Τα αληθινά διαμάντια όμως τα μάθαινα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές των Ζήλου, Δασκαλόπουλου και κάποια ασφαλώς και από το Γιάννη Πετρίδη.

Αυτά. Εδώ έχει ενδιαφέρον να σου πω το πως ενημερώθηκα για την κυκλοφορία στη Ελλάδα του «Speak & Spell» των Depeche Mode το 1981. Είδα κριτική από τον Τέρενς Κουίκ στον «Ελληνικό Βορρά» για τον δίσκο. Δημοσιογραφικά, δηλαδή ενημερωνόμουν. Και μετά και με το μάτι βέβαια.

Δηλαδή;

Με τραβούσε το εξώφυλλο. Και συνήθως έπεφτα μέσα.

avrilios-koukoutsis-london-1988-1989.jpg

Πρώτη φορά στο Λονδίνο κάπου στο East End, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1989

avrilios-koukoutsis-1994-1o-noise.jpg

Καλοκαίρι του 1994 ως dj στο πρώτο Noise επί της οδού Αγγελάκη

Έζησες μουσικά τη δεκαετία του '80…

…Και είμαι ακόμη εκεί εντός εισαγωγικών (γελάει).

Ήταν μία αισιόδοξη και ενδιαφέρουσα δεκαετία: Πώς θα την χαρακτήριζες;

Για μένα είναι η χειρότερη και η καλύτερη εποχή για τη μουσική.

Γιατί;

Γιατί έγιναν τα καλύτερα και τα χειρότερα.

Τα καλύτερα;

Το καλό, γνήσιο new wave, η καλή synth-pop η γέννηση της indie pop, η ανεξάρτητη σκηνή, oι Depeche Mode, οι New Order, οι Pet Shop Boys, οι Smiths και άλλα θρυλικά ονόματα των eighties.

Τα χειρότερα;

Europe, Bon Jovi, όλοι αυτοί οι μιζανπλί. Βέβαια σήμερα το αναιρώ αυτό γιατί τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη πιο χάλια. Αυτοί είχαν τουλάχιστον μια νοσταλγία, αλλά ήταν και από εμφάνιση και από μουσική χάλια.

avrilios-koukoutsis-11.JPG

Η Θεσσαλονίκη πώς την έζησε αυτή τη δεκαετία;

Την έζησε καλά. Είχε καλή διασκέδαση, είχε από όλα. Και τα εμπορικά και τα ανεξάρτητα.

Μουσικά θα ήθελα τη γνώμη σου για την αγαπημένη σου δεκαετία. '70, '80 ή '90;

Eighties πάντα. Δεν το συζητώ. Τα Nineties τα έζησα και ως ακροατής, αλλά και ως έμπορος. Τότε δουλεύτηκαν τα πράγματα πιο πολύ, δουλεύτηκε ο ήχος, έγιναν όλα πιο επαγγελματικά. Για παράδειγμα οι Portishead, που είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα των Nineties, που δεν μπορείς να τους βρεις κάποιο ψεγάδι. αλλά δεν… Έγιναν όλα τέλεια και ωραία, αλλά η μουσική έχασε τον αυθορμητισμό της. Οι Orchestral Manouevres in the Dark το έχουν πει: Βγάλαμε αυτή τη μουσική στην αρχή, επειδή ίσως δεν ξέραμε μουσική.

avrilios-koukoutsis-21.JPG

Με το 12ιντσο Temptation των Νew Order ανά χείρας...

Το πιο επιδραστικό τραγούδι ποιο θα έλεγες ότι είναι;

Το Blue Monday των Νew Order

Γιατί;

Γιατί ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Εκεί που όλα είναι «να να να» έρχεται αυτό το πράγμα. Μπορώ να σου δώσω μία ολόκληρη συνέντευξη για τους Νew Order (γελάει). Δε θα ξεχάσω πώς το άκουσα πρώτη φορά. Είμαι Δευτέρα Λυκείου, είναι αργά το βράδυ, διαβάζω για το σχολείο Θρησκευτικά και ακούω την εκπομπή του Πετρίδη, ο οποίος έβαλε το Βlue Monday. Και έκανε μάλιστα και σαρκασμό. Λέει αυτό είναι το καινούργιο των Joy Division. Aυτός αντιπαθούσε το Italo, την ιταλική μορφή της χορευτικής μουσικής πάνω στην οποία βασιζόταν μεγάλο μέρος το Blue Monday. Το high energy που το καθιέρωσαν οι Ιταλοί. 

Και το Βlue Monday έχει επηρεασμούς από πολλά πράγματα. Από Gloria Gaynor, από Gorgio Moroder. Mην ξεχνάμε ότι ο Βobby Orlando, ο παραγωγός των Pet Shop Boys, είναι ο Θεός της Ιtalo μουσικής. Αυτός δημιούργησε το pumping feeling. Το Βlue Monday έρχεται από ένα συγκρότημα που ήταν σκοτεινό και ξαφνικά βγάζει ένα τόσο pumping feeling κομμάτι. Το άκουσα με ακουστικά στο ραδιόφωνο και πραγματικά σοκάρομαι για το μπιτ του. Διάβασα ότι προέκυψε κατά λάθος, δοκιμάζοντας ένα νέο μηχάνημα, ένα drum machine και τους βγήκε. Δεν μπορούσα όμως να το βρω να το αγοράσω, γιατί δεν ήξερα πως να το ζητήσω. Μετά είδα στο «Ποπ και Ροκ» τη στήλη με τα ανεξάρτητα charts και είπα ότι αυτό θα είναι, ενώ το έπαιξε κατά λάθος ένα κλαμπ στη γειτονιά μου και έτσι έμαθα και τον τίτλο.

avrilios-koukoutsis-23.JPG

Αφίσες από δίσκους και συναυλίες παντού στους τοίχους

Το top-10 των πιο επιδραστικών δίσκων σου ποιο είναι;

Επειδή νομίζω ότι είναι απίστευτα «περιοριστική» η ερώτηση, γιατί θα έπρεπε να αναφερθώ σε τουλάχιστον άλλους 40 δίσκους, θα παραθέσω τελικά και μετά δυσκολίας μια 10αδα. Για την ακρίβεια και κλέβοντας θα αναφέρω μια 15αδα (γελάει) κάποιων albums και singles που πιστεύω ότι άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια και την επιρροή τους στον μουσικό χώρο του post punk, του new wave, του indie-alternative, της pop-rock και της electronic-dance μουσικής. Έχουμε και λέμε:
Ramones-Ramones, album του 1976,
Wire - Pink Flag/154, albums του 1977 και του 1979, John Foxx – Metamatic, album του 1981,
Kraftwerk - Trans Europa Express/Computer welt, albums του 1977 και του 1981,
Joy Division - Unknown Pleasures/Closer, albums του 1979 και του 1980,
The Cure - Seventeen Seconds/Pornography, albums του 1980 και του 1982,
Cocteau Twins – Garlands, album του 1982,
Cybotron - Alleys Of Your Mind/Cosmic Cars, singles του 1981 και του 1982,
New Order - Blue Monday, 12ιντσο του 1983 και
το album των Smiths «The Smiths» του 1984.

avrilios-koukoutsis-15.JPG

Depeche Mode. Πώς ξεκίνησε η σχέση προτίμησης;

Ήταν φθινόπωρο του 1981 και πήγαινα στην Α’ Λυκείου όταν ένας μεγαλύτερος και μουσικά πιο ψαγμένος φίλος στο λύκειο Χαριλάου μου χάρισε γραμμένη σε κασέτα την θρυλική new wave συλλογή «Some Bizzare Album» που την είχε προμηθευτεί νωρίτερα την ίδια χρονιά από τα κονέ του στην Αγγλία και στην οποία πρωτοεμφανίστηκαν και συμμετείχαν οι Depeche Mode με το «Photographic» σε μια πρώτη raw version εκτέλεση. Η επιτομή του «love at fist sight listening» (γελάει). Έτσι λίγους μήνες μετά με το που είδα το άλμπουμ να κοσμεί την βιτρίνα του συνοικιακού δισκοπωλείου ABC, με εκείνο το iconic εξώφυλλο με τον κύκνο το αγόρασα αστραπιαία. And the rest is history, που λένε.

Τους έχεις δει live. Ποια η καλύτερη συναυλία τους;

Τους έχω δει δύο φορές. Δε θέλω παραπάνω. Νιώθω ευλογημένος που τους είδα στο Καλλιμάρμαρο το '85, στο «Rock in Athens». Δε θα ξεχάσω και τους πανκ που μπήκαν στο στάδιο μετά τα επεισόδια και ύστερα από την εντολή που είχε δώσει η Μελίνα Μερκούρη. Τότε όλοι είπαν ότι θα τους γιουχάρουν τους Depeche Mode, αλλά τελικά τους μάγεψαν και κάθισαν και τους άκουσαν. Έτσι την πλήρωσε μετά ο Βoy George (γελάει)

avrilios-koukoutsis-10.JPG

Πέραν των Depeche Mode και Νew Order χωρίς ποια άλλα συγκροτήματα δεν μπορείς να ζήσεις;

Pet Shop Boys, Marc Almond, Orchestral Manouevres in the Dark, Ultravox. Ακόμη μου τρώνε τα λεφτά και με ξεπαραδιάζουν (γελάει).

Mε τον Peter Hook των New Order έχεις και μία προσωπική σχέση, έτσι;

Όπως έχει με τους θαυμαστές του όταν γυρίζει όλο τον κόσμο. Είναι φιλικότατος, είναι down to earth, είναι καταπληκτικό άτομο. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έδειχνε στα νιάτα του. Ότι ήταν σνομπ και καβαλημένος.

avrilios-koukoutsis-5-2004-peter-hook.jpg

Τον Ιανουάριο του 2004 στη Θεσσαλονίκη με τον μπασίστα των Jοy Division και των New Order Peter Hook

Από ελληνικά γκρουπ σου αρέσει κάτι;

Λίγα. Στα Nineties παραδόθηκα στην ελληνική indie pop σκηνή που έχει έδρα κυρίως την Αθήνα. Δε μου αρέσει ο ελληνικός στίχος. Επάνω που έχω τους δίσκους δε θα βρεις με τίποτα ελληνικό στίχο (γελάει). Μόνο ξένα.

Διαθέτεις μία πλούσια δισκοθήκη. Πόσοι δίσκοι;

Σχεδόν ένα σύνολο των 15.000. Από αυτά 9.000 είναι τα LPs και τα 12ιντσα, κάπου 3.000 τα 7ιντσα singles και κάπου 3.000 τα CDs.

avrilios-koukoutsis-26.JPG

-Η δισκοθήκη του new wave και των eighties. Σύνολο δίσκων 15.000!

Πόσοι από αυτούς είναι δίσκοι των Νew Order;

Δε θα είναι 300;

Και Depeche Mode;

Μπορεί και παραπάνω (γελάει)

Xωρισμένους αλφαβητικά τους έχεις;

Όχι, ανά είδος, αλλά ξέρω που είναι τι (γελάει).

Τι αποτελεί τελικά η μουσική για σένα;

Η ζωή μου, ο αέρας μου. Ίσως και παραπάνω από αέρας Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου θυμάμαι τη μουσική. Αυτό. Αυτό που θα ήθελα στο μέλλον μόνο είναι να έχω χρόνο να διαβάσω βιβλία.

Πώς θα αυτοχαρακτηριζόσουν;

Ένας υγιής άρρωστος…

…Συλλέκτης;

Όχι, συλλέκτης. Μπορεί να υπερβάλλω σε πάρα πολλά, όπως το να μαζεύω διάφορα remix, αλλά όχι συλλέκτης.

avrilios-koukoutsis-8-ioannina-2014.jpg

Ως special guest dj στα Ιωάννινα τον Απρίλιο του 2014

Μετά το υγιής άρρωστος τι θα έβαζες; Φίλος της μουσικής;

Είμαι πάνω από φίλος της μουσικής. Λάτρης της μουσικής ίσως. Πιθανώς και κάτι παραπάνω…

…Λίγο junkie;

(Γελάει). Είμαι junkie, αλλά υγιές junkie της μουσικής. Υπάρχουν και ακόμη χειρότεροι. Υπάρχουν κάποιοι που αγοράζουν έναν δίσκο δύο φορές. Ένα δίσκο για να τον παίξουν και έναν για να τον έχουν σφραγισμένο. Άλλοι που έχουν αφυγραντήρες ή διπλά πλαστικά για να μη χαλούν τα εξώφυλλα.

avrilios-koukoutsis-19.JPG

Kασέτα-αντικείμενο πλέον ρετρό...

avrilios-koukoutsis-20.JPG

Το Please των Pet Shop Boys με ελληνικά γράμματα στους τίτλους! Ένα κόλπο των ελληνικών εταιριών της εποχής για να μη πωλούνται στο εξωτετικό οι δίσκοι που τυπώνονταν στη χώρα μας

Πόσο άλλαξε η μουσική βιομηχανία όλα αυτά τα χρόνια;

Πολύ. Για παράδειγμα ένας dj για να κάνει τη δουλειά του χρειάζεται πολλά λεφτά. Όταν ένα maxi single κοστίζει το λιγότερο 15 ευρώ για να κάνεις ένα set για να παίξεις χρειάζεται μια περιουσία. Τα λεφτά δε βγαίνουν με τα μεροκάματα που δίνονται. Έτσι το 99% των πελατών έχουν στραφεί στο digital με αποτέλεσμα να μην αγοράζουν δίσκους. Από την άλλη όσοι ακούν εναλλακτική μουσική ψωνίζουν όποτε μπορούν και όποτε θέλουν από το ίντερνετ. Έτσι και εγώ εδώ στο μαγαζί συνεχίζω μόνο με ειδικές παραγγελίες και δε φέρνω μαζικά δίσκους για να τους πουλήσω . Το σημαντικότερο δε είναι το εξής: ο κόσμος και της ηλικίας μου και οι νεότεροι ακούει τα πάντα. Δεν είναι σαν και εμάς που λέγαμε ότι εγώ θα ακούσω αυτό γιατί αυτό μόνο με συγκινεί. Ότι και να ήταν αυτό. Από synthpop ή BonJovi μέχρι χορευτική μουσική.

Τι αγοράζει ο κόσμος σήμερα;

Τα πάντα. Και πλέον αγοράζει βινύλιο διαδικτυακά.

avrilios-koukoutsis-18.JPG

Τα live είναι πια must των συγκροτημάτων. Πόσο σημαντικά είναι;

Πολύ. Αρκετοί προτιμούν να ξοδέψουν τα χρήματα τους για κάποιο live το οποίο είναι και αυτό που επιφέρει πλέον και τα περισσότερα έσοδα στους καλλιτέχνες. Πάρε για παράδειγμα τουs Depeche Mode, που έχουν και από τους πιο φανατικούς οπαδούς. Βγήκε το νέο τους άλμπουμ που είναι διπλό και κάνει σχεδόν 55 ευρώ, χωρίς να είναι ούτε καν περιορισμένης κυκλοφορίας. Αν είναι limited edition τάδε χρώμα κοστίζει 65 ευρώ. Έβγαλαν νέο άλμπουμ λοιπόν και για πρώτη φορά στην ιστορία τους έβγαλαν single απ αυτό μόνον σε βίντεο και digital. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ από αυτούς. Στo live tour τους όμως όλες οι εμφανίσεις τους είναι σχεδόν sold out και μάλιστα με την τιμή των εισιτηρίων να ξεκινάει από τα 50-60 ευρώ και να φτάνει τα 150 και τα 250.

Τι να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια στη παγκόσμια μουσική σκηνή;

Δεν έχω αισιόδοξη πρόβλεψη. Όλο λέω ότι δε θα υπάρξουν χειρότερα και όμως χειροτερεύουν τα πράγματα στη μουσική. Όπως με τις ταινίες. Όταν βλέπω κάποια χάλια ταινία λέω ότι αυτή μετά από χρόνια θα μας φαίνεται καλή. Έτσι και με τους δίσκους.

avrilios-koukoutsis-9.JPG

Υπάρχει κάτι με το οποίο χαλαρώνεις;

Να μην έχω να κάνω τίποτα (γελάει). Και όταν ακούω ένα παλιό δίσκο.

Η σημερινή οικογένεια;

Τέσσερα μέλη. Εγώ, η αγαπημένη μου Μαρία και οι δύο κοπελάρες μας Στέλλα και Τζένη.

avrilios-koukoutsis-kalokairi-1992-me-maria.jpg

Καλοκαίρι του 1992: το πρώτο καλοκαίρι από τα 32 μέχρι τώρα που έχει περάσει μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Μαρία

avrilios-koukoutsis-6-kores-tou-2014.jpg

Με τις κόρες του πριν από 9 χρόνια

Ακούν μουσική;

Ναι, έπιασε η σπορά. Ακούν μουσική.

Ίδια με εσένα;

Η μεγάλη ναι. Η Στέλλα μάλιστα είναι και μέλος θεσσαλονικιώτικης indie pop μπάντας.

Πώς λέγεται;

Secret Postcards. Ο νονός ήμουν εγώ.

Η άλλη;

Είναι κάπως πιο mainstream στα ακούσματα της αλλά με όρια ευτυχώς. Θα ακούσει βέβαια και Slowdive, θα ακούσει και Νew Order και Depeche Mode, αλλά τώρα θαυμάζει τους «The 1975», τους οποίους και είδε πρόσφατα live στο Βουκουρέστι. Οι «The 1975» είναι θα λέγαμε ένα δείγμα μιας νέας και καλά alternative pop-rock σκηνής την οποία εγώ δεν μπορώ να την ακούσω, αλλά είναι όμως και κατά κάποιο τρόπo το alternative mainstream της εποχής μας. Γενικά όμως νομίζω ότι μαζί με τη Μαρία κάτι καλό κάναμε ως γονείς (γελάει).

avrilios-koukoutsis-7-tafo-ian-curtis-2019.jpg

Επίσκεψη-προσκύνημα στον τάφο του τραγουδιστή των Joy Division Ian Curtis στη γενέτειρά του Macclesfield του Manchester τον Αύγουστο του 2019

Τελειώνουμε με την ερώτηση με το μαγικό ραβδί. Αν το είχες σε ποια συναυλία θα ήθελες να πας που την έχασες;

Οποιαδήποτε των Joy division. Από αυτές που πρόλαβαν να κάνουν πριν την αυτοκτονία του Ιan Curtis. Οποιαδήποτε. Επίσης οποιαδήποτε των Νew Order τα πρώτα τους χρόνια και πιο συγκεκριμένα την περίοδο 81 με 86 . Για να ζήσω αυτό το χάλι το μαύρο, το row και μη επαγγελματικό που έβγαζαν και ήταν ατόφιοι Νew Order. Και μια συναυλία των Kraftwerk πάλι στις αρχές του 80 προτού και αυτοί γίνουν αυτό το τυποποιημένο που παίζουν τώρα, το τελείως clean. Tουλάχιστον πρόλαβα και είδα τους Depeche Mode στο Καλλιμάρμαρο το 85 που θα ήταν η τέταρτη συναυλία που θα έλεγα. Έτσι παραμένουμε στα τρία που είπαμε.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία