ΑΠΟΨΕΙΣ

Προφάσεις

 23/07/2020 11:00

Όπως προκύπτει τον τελευταίο καιρό, ο κορονοϊός είναι εδώ, κάπου εδώ γύρω. Μας ακουμπάει, μας κοιτάει, μας κλείνει το μάτι. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, εμείς είχαμε, και κάποιοι από εμάς ακόμη έχουμε την εντύπωση ότι ο κορονοϊός είναι προσωρινός. Όμως κάναμε λάθος.

Ένας πολίτης προσέφυγε πριν από λίγο καιρό κατά της απόφασης του δημάρχου της Αθήνας να κάνει τον μεγάλο περίπατο. Δικαίωμα του, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, να προσφύγει στα δικαστήρια (αλλά υποχρέωση των δικαστηρίων να αποφασίζουν γρήγορα και έγκαιρα και όχι σε 2-3 δεκαετίες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Όμως χάρη στον πολίτη αυτόν, που δεν του άρεσε ο «μεγάλος περίπατος», μάθαμε ότι ο μεγάλος περίπατος εντασσόταν στα μέτρα αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού. Με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με υπουργική απόφαση. Για να μπορούν οι πολίτες να περπατούν με άνεση κι όχι ο ένας πάνω στον άλλο. Πρόκειται βέβαια για τους ίδιους πολίτες, στους οποίους η ίδια κυβέρνηση συνέστησε να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο ακριβώς για λόγους αποτροπής της διάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους, ο χρόνος που απαιτείται πλέον για να διασχίσει ένα αυτοκίνητο την Πανεπιστημίου είναι διπλάσιος, αλλά κι αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Το μείζον θέμα είναι γιατί η δημιουργία του «μεγάλου περιπάτου» της Αθήνας, μιας σημαντικής παρέμβασης για το κέντρο της πρωτεύουσας, χρειαζόταν την πρόφαση του COVID-19 για να γίνει.

Προφανώς γιατί δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αλλά είναι δυνατό ένα τέτοιο καθοριστικό για το μέλλον της πόλης έργο, να χρειάζεται προφάσεις, τις οποίες μάλιστα ο δήμαρχος ποτέ δεν επικαλέστηκε δημόσια;

Γιατί αν σε ένα τέτοιο έργο, χρησιμοποιείται ο κορονοϊός ως πρόφαση, το ερώτημα σε πόσες άλλες περιπτώσεις έχει χρησιμοποιηθεί χωρίς να το γνωρίζουμε, μπορεί να έχει μία απάντηση, μέχρι και εφιαλτική.

Και για να μην πηγαίνουμε μακριά. Το θέμα δεν αφορά μόνο την Αθήνα, δεν αφορά μόνο τον κ. Μπακογιάννη. Αφορά όλους τους δήμους όλης της χώρας, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα διευθετήσεων λόγω μέτρων αποτροπής του κορονοϊού. Και οι πρόσφατοι ποδηλατόδρομοι της Θεσσαλονίκης με την επίκληση του COVID-19 έγιναν.

Απλώς εδώ κανείς δεν προσέφυγε.

Ίσως γιατί είναι επίγειοι...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19 Ιουλίου 2020