ΑΠΟΨΕΙΣ

Πού θα παιχτεί τώρα το «ντέρμπι» των εκλογών

 27/09/2018 21:29

Αν είναι να καταλήξει κανείς σε ένα και μόνο συμπέρασμα, μετά την ολοκλήρωση των εμφανίσεων και το άνοιγμα των χαρτιών των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, αυτό θα ήταν: Όλο το εκλογικό παιχνίδι, ουσιαστικά «ντέρμπι» μεταξύ των δύο, θα παιχτεί στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, στο λεγόμενο και θεωρούμενο αστικό κόσμο. Τσίπρας και Μητσοτάκης, αλλά και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα απευθυνόμενοι ουσιαστικά στους ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς, με τα όσα είπαν και εξήγγειλαν. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν καλά ότι οι ψηφοφόροι αυτοί μπορεί -όπως και το 2015- να κρίνουν τα πάντα: Τη μικρή ή μεγάλη νίκη, το σχηματισμό κυβέρνησης, αυτοδύναμης ή μη, την εκλογή προέδρου το 2020.

Ο πρωθυπουργός, συνειδητοποιώντας ότι οι όποιες ελπίδες εκλογικής του νίκης εναποτίθενται σ’ αυτόν το χώρο, έκανε στροφή, ξεφεύγοντας από το αριστερό πεδίο. Το έδειξε στη ΔΕΘ και με τις τοποθετήσεις του, πιστεύοντας ότι μπορεί να επαναφέρει τους ψηφοφόρους του χώρου αυτού στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες κινήσεις (παροχές, εξαγγελίες κ.ά.).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε «ένα βήμα δεξιότερα», όπως κάποιοι τού εισηγούνταν. Η παρουσία του στη ΔΕΘ ήταν ένα σαφές βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Με τα όσα είπε και εξήγγειλε έδειξε ότι προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο οι κεντρώοι- κεντροαριστεροί ψηφοφόροι να ξαναπάνε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, κινούμενοι από την παραδοσιακή αντιδεξιά αντίληψη «να μην έρθουν οι άλλοι» (οι της ΝΔ).

Για το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με τις τοποθετήσεις της προέδρου του, η επιμονή παραμονής στο μεσαίο χώρο, αποκτά χαρακτηριστικά επιβίωσης. Γι’ αυτό και η λεπτή άσκηση ισορροπίας της Φώφης Γεννηματά με τη συνθηματολογία «να πάνε από εκεί που ήρθαν» (οι του ΣΥΡΙΖΑ) ή «η χώρα δεν έχει ανάγκη από δεξιά επιστροφή».

Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων προσπαθούν να επιβιώσουν σ’ αυτόν τον ενδιάμεσο χώρο. Σημαντικό κομμάτι αυτών όμως που τους έστειλαν το 2015 στη Βουλή φαίνεται ότι έχει μετακινηθεί, κατά τις δημοσκοπήσεις, προς τον κ. Μητσοτάκη.

Τώρα το παζλ είναι πάνω στο (προεκλογικό) τραπέζι. Μπορεί να λείπουν μερικά μικρά κομμάτια. Δεν φαίνεται να είναι όμως τόσο «ισχυρά χαρτιά» που να επηρεάσουν το παραπάνω γενικό συμπέρασμα.

Δημοφιλείς Απόψεις