ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς να ψηφίσετε

 09/06/2024 13:57

Αυτή η Κυριακή είναι Κυριακή γιορτής. Κυριακή μετεξέλιξης μας για άλλη μία φορά σε ευρωπαίους πολίτες. Ξέρω πως πολλοί διαβάζοντας αυτές τις γραμμές θα χαμογελάσουν ειρωνικά.

Πόσο ευρωπαίοι πολίτες είμαστε λοιπόν, πόσο ευρωπαίοι πολίτες νιώθουμε και πόσο γνωρίζουμε τα ευρωπαϊκά δικαιώματά μας;

Πόσα ευρωπαϊκά μας κεκτημένα θεωρούμε δεδομένα και πόσα ακόμα δικαιούμαστε και δεν το απολαμβάνουμε;

Πριν από 14 χρόνια σε ένα ταξίδι στο Λουξεμβούργο ο γιος μου έπαθε μία σοβαρή αλλεργία. Ένας συγγενής μου που δουλεύει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και έτρωγε μαζί μας μας είπε να καλέσουμε τον τετραψήφιο αριθμό που μπορεί να καλέσει κάθε ευρωπαίος πολίτης σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα για να έχει την ιατρική βοήθεια που δικαιούται. Δεν το ήξερα.

Εάν ταξιδεύετε στην Ελλάδα και αρχίσετε να παρατηρείτε τις πινακίδες στα μεγάλα έργα θα δείτε πως οι περισσότερες από αυτές αναφέρουν πως τα έργα πραγματοποιούνται με ευρωπαϊκά προγράμματα. Εάν ρωτήσετε φίλους και γνωστούς σας που ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα θα δείτε πως πολλές από τις επενδύσεις που κάνουν τις κάνουν με ευρωπαϊκά χρήματα.

Εάν έχετε στην οικογένεια φοιτητές, το Εράσμους που έχουν κάνει είναι ευρωπαϊκό. Εάν έχετε στην οικογένεια ερευνητές τότε πιθανώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι αυτά που χρηματοδοτούν την έρευνά του. Εάν έχετε στην οικογένεια μωρά τότε τα βρεφικά παιχνίδια που χρησιμοποιείτε και όπου αναγράφεται η ηλικιακή καταλληλότητα είναι ελεγμένα βάση κοινοτικών οδηγιών.

Εάν σας αρέσουν τα ταξίδια τότε δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείτε ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνουν οι κάτοχοι ευρωπαϊκού διαβατηρίου.

Η λίστα είναι μακριά. Μεταναστευτικό, κοινή ευρωπαική άμυνα, άνοδος της ακροδεξιάς, ακρίβεια και αισχροκέρδεια και κοινή εξωτερική πολιτική είναι μερικά από τα θέματα που η Ευρώπη θα κληθεί να επιλύσει την επόμενη πενταετία.

Η δύναμη είναι στα χέρια μας. Ποια Ευρώπη θέλουμε και πόσο Ευρώπη θέλουμε; Αυτές οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες.

Και ακόμα πιο κρίσιμη είναι η ψήφος προτίμησης στα πρόσωπα που θα επιλέξουμε για να μας εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο. Μην επιλέγετε με lifestyle κριτήρια και ψηφίστε θετικά, ανθρώπους που είναι γνώστες των μεγάλων ευρωπαϊκών ζητημάτων.

Η ψήφος μας μετράει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.06.2024

Δημοφιλείς Απόψεις