ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολλοί ξένοι σε ένα κόμμα

 18/10/2023 17:00

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διέρχονται την καλύτερη φάση της ιστορικής διαδρομής τους. Δεν είναι μόνον τα όσα ευτράπελα συμβαίνουν με τον νέο ηγέτη τους, είναι κυρίως πως δεν έχει διεξαχθεί και ούτε, όπως φαίνεται, θα διεξαχθεί μία πολιτική συζήτηση για τα αίτια της μεγάλης εκλογικής ήττας. Διότι αν δεν καταλήξουν σε μία κοινή θέση για το τι έφταιξε και έπεσαν στο 17,5%, δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσουν μπροστά. Είναι κανόνας πως αν δεν κατανοήσεις γιατί έχασες, δεν θα κερδίσεις ποτέ τον αντίπαλο σου. Πολύ δε περισσότερο όταν επί σχεδόν μία εξαετία τον διαβάζεις με λάθος τρόπο. Θεωρούσε και εξακολουθεί να θεωρεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -που μάλλον παραμένει η ίδια- τη Νέα Δημοκρατία ως ένα ακροδεξιό κόμμα και τον αρχηγό της έναν νεοφιλελεύθερο πολιτικό. Και με αυτή την ανάγνωση μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ πέντε συνεχόμενες εκλογικές ήττες και αν συνυπολογίσουμε και την παταγώδη αποτυχία του στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές οι ήττες γίνονται έξι, και μάλιστα συνεχόμενες. Ο Μητσοτάκης δεν τους άφησε να σηκώσουν κεφάλι.

Σήμερα, στο ιδεολογικο-πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει στα τυφλά. Δεν ξέρουν ποιοι είναι και πού πάνε. Είναι μαρξιστές; Είναι σοσιαλδημοκράτες; Ή μήπως είναι αριστεροφιλελεύθεροι; Ή κάτι άλλο; Ο νέος αρχηγούς τούς έχει μπερδέψει για έναν απλό λόγο: γιατί είναι μπερδεμένος και ο ίδιος. Όλη αυτή η ιδεολογική θολούρα έχει προκαλέσει, ως γνωστόν, την αντίδραση της παλιάς φρουράς του ΣΥΡΙΖΑ και των διάφορων αριστερών συνιστωσών που αισθάνονται άβολα με αυτά που λέει και αυτά που κάνει ο πρόεδρός τους. Και κυρίως αγανακτούν όταν βλέπουν από ποιους περιβάλλεται, ποιοι τον στηρίζουν και ποιους προωθεί. Με απλά λόγια, όπου να ’ναι θα γίνει η έκρηξη. Πιθανόν όλοι να περιμένουν το ξεκαθάρισμα να γίνει στο Συνέδριο, όμως Συνέδριο εκτιμώ ότι δε θα γίνει. Πρώτη δικαιολογία η στράτευση του αρχηγού και ακολούθως θα ισχυριστούν οι προεδρικοί πως, λόγω των ευρωεκλογών, δε θα είναι σκόπιμο να διεξαχθεί Συνέδριο σε προεκλογική περίοδο.

Ούτως ή άλλως, αν οι διαφωνούντες έχουν σκοπό να δώσουν τη μάχη τους, θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα πριν παγιοποιηθεί το νέο καθεστώς, όπως έγραψε γνωστό στέλεχος της πάλαι ποτέ ανανεωτικής Αριστεράς, που αποκάλεσε τον νέο ηγέτη «φυτευτό» και UFO. Πάντως, μέσα σε ένα τέτοιο νοσηρό κλίμα και με τα δυσμενή αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών -ως γνωστόν σε καμιά περιφέρεια δεν υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο- η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη. Όπως σημειώνουν εκλογολόγοι, αν προβάλλουμε -με μία σχετική δόση αυθαιρεσίας -τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην εικόνα των εθνικών εκλογών, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται κοντά στο 12%, δίπλα-δίπλα με το ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου, και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, οι ευρωεκλογές μπορεί να γίνουν ένα ενδιαφέρον ντέρμπι για τη δεύτερη θέση, αρκεί βεβαίως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μην υποπέσει σε τραγικά λάθη, ένα εκ των οποίων είναι να πετάξει σωσίβιο συνεργασίας στον ναυαγισμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Εννοείται πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί, τότε υπάρχει ένα εντελώς άλλο πολιτικό τοπίο, καθώς αυτή η βουλή έχει μπροστά της θητεία κάτι παραπάνω από τρεισίμισι χρόνια.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.10.2023

Δημοφιλείς Απόψεις