ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποια μπίρα να διαλέξω;

 27/09/2018 21:19

Χθες άρχισε η ετήσια γιορτή της μπίρας στο Μόναχο και εμείς στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μία μικρογραφία της το επόμενο Σάββατο στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής σχολής. Αλλά ποια μπίρα να διαλέξουμε;

Η μπίρα παράγεται με τη μετατροπή του άμυλου διάφορων αμυλούχων σπόρων σε ζάχαρα και την εν συνεχεία μετατροπή των ζαχάρων σε οινόπνευμα. Στην «παραδοσιακή» μπίρα οι σπόροι, κυρίως κριθάρι, διαβρέχονται και αφήνονται να φυτρώσουν. Κατά τη διαδικασία αυτή στους σπόρους παράγεται αμυλάση, που διασπά το άμυλο του σπόρου σε μαλτόζη, ένα ζάχαρο που αποτελείται από δύο μόρια γλυκόζης. Στη συνέχεια οι μισοφυτρωμένοι σπόροι «ψήνονται», για να διακοπεί η διαδικασία της βλάστησης, και το προϊόν, που ονομάζεται βύνη, αλέθεται. Το «αλεύρι» που προκύπτει, ανακατεμένο με νερό, δίνει το ζυθογλεύκος, στο οποίο στη συνέχεια προστίθεται η μαγιά, που μετατρέπει τη μαλτόζη σε οινόπνευμα. Τέλος προστίθενται οι αρωματικές ουσίες που δίνουν το «ξεχωριστό» άρωμα της μπίρας, κυρίως ένα αρωματικό φυτό που ονομάζεται λυκίσκος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας μπίρας εξαρτώνται κυρίως από το είδος των αμυλούχων σπόρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της και από το είδος της μαγιάς, δηλαδή του μύκητα που χρησιμοποιείται για τη ζύμωση. Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε μπίρα από κριθάρι, σιτάρι ή καλαμπόκι, και να χρησιμοποιήσουμε μία από τις δύο βασικές διαδικασίες ζύμωσης, που αναπτύχθηκαν σε δύο διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης. Στη μία διαδικασία, που αναπτύχθηκε στην Κεντρική Ευρώπη, η ζύμωση λαμβάνει χώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες, διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και ο μύκητας κατακαθίζει στον πάτο του βαρελιού. Η μπίρα που παρασκευάζεται με αυτήν τη μέθοδο ονομάζεται lager και είναι αυτή που έχει μεγάλη κατανάλωση στην Κεντρική Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η μπίρα Pilsner είναι ουσιαστικά μπίρα lager με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε εκχύλισμα λυκίσκου.

Στην άλλη διαδικασία, που αναπτύχθηκε κυρίως στην Αγγλία και την Ιρλανδία, η ζύμωση λαμβάνει χώρα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, διαρκεί μικρότερο χρονικό διάστημα και ο μύκητας ανεβαίνει στην επιφάνεια του βαρελιού. Η μπίρα που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο ονομάζεται ale. Οι μπίρες porter και stout είναι ειδικότερες μορφές της μπίρας ale. Στη Βαυαρία παρασκευάζεται ένα είδος μπίρας από μείγμα βύνης κριθαριού και σιταριού και επιπλέουσα μαγιά. Η μπίρα αυτή ονομάζεται Weissbier από το χρώμα της (που είναι ανοιχτότερο της lager) ή Weizenbier από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της (στα γερμανικά Weizen = σιτάρι).

Δημοφιλείς Απόψεις