ΑΠΟΨΕΙΣ

Πίσω από τις αλλαγές του Κυριάκου Μητσοτάκη…

 07/01/2024 18:30

Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον αιφνιδιαστικό μίνι ανασχηματισμό της Τετάρτης. Ο πρώτος λέγεται «δημόσια ασφάλεια» και εκεί πολλές φορές από τον περασμένο Ιούνιο και μετά οι κυβερνητικές επιδόσεις δεν ήταν καλές.

Δεν ήταν μόνο οι τραγικοί θάνατοι του Μιχάλη Κατσουρή και του Γιώργου Λυγγερίδη που έπεσαν θύματα της οπαδικής βίας και χτύπησαν καμπανάκια στο μυαλό του πρωθυπουργού. Αυτό που φαίνεται ότι αντιλήφθηκε μέσα σε 6 μήνες ήταν ότι στη σημερινή εποχή η βία είναι παρούσα παντού. Σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Μέχρι και η πολιτισμένη Σουηδία μέτρησε τον Σεπτέμβριο 13 θύματα καθημερινής βίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση της χώρας να αρχίσει να συζητά για την ανάγκη συνεργασίας της αστυνομίας και του στρατού.

Την ίδια στιγμή και το πρόσωπο που θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη παίζει μεγάλο ρόλο. Και ο Γιάννης Οικονόμου δεν είναι ο πολιτικός που χρειαζόταν αυτή τη στιγμή η Κατεχάκη για να αντεπεξέλθει στις πολλαπλές προκλήσεις. Μία από αυτές είναι η οπαδική βία, αλλά όχι η μοναδική.

Ο δεύτερος λόγος που οδήγησε στις αλλαγές έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές που έρχονται. Δεν χωρούσε ουδεμία καθυστέρηση στις όποιες αλλαγές έπρεπε να γίνουν ενόψει της ευρωπαϊκής κάλπης του προσεχούς Ιουνίου. Ο Μητσοτάκης μπορεί συχνά να μη σκέφτεται μόνο εκλογικά, αλλά σκέφτεται και εκλογικά. Και η μάχη του Ιουνίου δε θα είναι εύκολη υπόθεση για τη ΝΔ. Γιατί θα είναι μία αναμέτρηση που η ΝΔ θα έχει αντίπαλο τον εαυτό της, καθώς ισχυρός πολιτικός αντίπαλος δεν υπάρχει στον ορίζοντα και ούτε αναμένεται να εμφανιστεί. Έτσι το στοίχημα για τη ΝΔ δε θα είναι η πρωτιά, αλλά το ποσοστό.

Αντίπαλος Νο 1: τα προβλήματα. Η ακρίβεια είναι το κυριότερο, έπεται η δημόσια ασφάλεια και γενικότερα η ικανότητα του κράτους να διαχειρισθεί έκτακτα φαινόμενα.

Αντίπαλος Νο 2: η χαλαρότητα των ψηφοφόρων. Είναι ένα εκλογικό φαινόμενο που καταγράφεται σε όλες τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις από το 1981. Γι’ αυτό και η προεκλογική στρατηγική τη ΝΔ θα έχει στραμμένο το βλέμμα της και προς τα εκεί: πως δηλαδή θα σηκωθεί ο κόσμος από τον καναπέ για να πάει να ψηφίσει, επιλέγοντας το κυρίαρχο κόμμα, δηλαδή τη ΝΔ.

Αντίπαλος Νο 3: Ο κακός εαυτός της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι πιάνει το κακό κλίμα (όταν αυτό υπάρχει), ότι ξέρει να αντιμετωπίζει γρήγορα τα λάθη και τις αδυναμίες και ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά. Απέπεμψε σε χρόνο dt τον Νότη Μηταράκη, γιατί ενώ καιγόταν η χώρα έκανε διακοπές κάπου στο Αιγαίο και απομάκρυνε τον Γιάννη Οικονόμου όταν είδε μέσα σε ένα εξάμηνο ότι οι στραβές πολλαπλασιάζονται.

Μένει να δούμε αν θα του βγει και η τακτική να χρησιμοποιεί στις αλλαγές μόνο δοκιμασμένες λύσεις. Γιατί κάποια στιγμή θα χρειαστεί και καλό πάγκο…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06/07.01.2024

Δημοφιλείς Απόψεις