ΑΠΟΨΕΙΣ

Περίπλοκες συνθήκες, απλοϊκές απαντήσεις...

 06/05/2020 16:00

Ο υφυπουργός Μεταφορών ήταν σαφής: Οι πολίτες καλούνται να μην χρησιμοποιούν ασκόπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να προτιμούν τα ιδιωτικά τους οχήματα για τις μετακινήσεις τους.

Κάποιος ομόλογός του πριν από χρόνια μάς είχε καλέσει να μην χρησιμοποιούμε ασκόπως τα ΙΧ αυτοκίνητά μας και να προτιμούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο δεύτερος είχε δώσει κίνητρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ ο πρώτος προσπαθεί να βρει κίνητρα για τη στροφή στα ΙΧ.

Προφανώς οι εποχές αλλάζουν κι έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Σε κάποια περίπτωση υπάρχει λόγος για περισσότερα ΜΜΜ, κάποια στιγμή όχι. Το ζήτημα είναι πως ποτέ δεν μπορούν να υπάρχουν μόνο ΜΜΜ ή μόνο ΙΧ.

Κι είναι πιο εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να ενισχύσει τη συχνότητα διέλευσης των ΜΜΜ, ενώ διευκρινίζει ότι αυτό έχει πολύ συγκεκριμένα όρια και παράλληλα προσπαθεί να στρέψει προς τη χρήση των ΙΧ.

Αν κάτι μας μένει από τα όσα αντιφατικά σε πρώτη ανάλυση είπε ο υφυπουργός, ήταν πως θέσφατα δεν μπορούμε να έχουμε. Ούτε να προχωρούμε με απολυτότητες.

Η πολιτική καλείται να βρει λύσεις οι οποίες να μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Αν είναι μιας κατεύθυνσης, πιθανόν να μην μπορούν να είναι χρήσιμες.

Άρα οι απόλυτες αλήθειες, όπως είναι οι μονόχνοτες λύσεις, μπορούν να είναι παραπλανητικές αλήθειες.

Όπως έλεγαν παλιά οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, κανένας σώφρων επενδυτής δεν πρέπει να βάζει όλα του τα λεφτά σε μια μετοχή ή όλες τις καταθέσεις του σε μια τράπεζα.

Απλώς όσο πιο σύνθετη γίνεται η εποχή μας, τόσο πιο σύνθετες είναι οι λύσεις που απαιτούν οι ανάγκες της.

Σαν ένα παζλ που κάποιος μπορεί να το «σπάσει» σε δέκα κομμάτια, κάποιος σε εκατό και κάποιος σε χίλια.

Όσα περισσότερα κομμάτια παίρνει υπόψη της η σύνθεση, τόσο πιο πλήρες θα είναι το αποτέλεσμα.

Αλλιώς η κοινωνία οδηγείται στην απόλυτη εξάρτηση, που μπορεί πρόσκαιρα να έχει οφέλη, μακροπρόθεσμα όμως μπορεί να προκαλέσει εμπλοκές.

Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό σ’ αυτή την χώρα δεν διακρίθηκε ποτέ για τη συνθετότητα της σκέψης του.

Ποτέ δεν είναι αργά, θα μπορούσε να πει κάποιος.

Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει την αισιοδοξία...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Μαΐου 2020