ΑΠΟΨΕΙΣ

Περαστικά μας

 17/09/2023 15:00

Μέσα στη θλίψη και την αναζήτηση λύσεων για τις καταστροφές που μας βρήκαν είναι σε εξέλιξη η εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ και κλείνει η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Ο μακρόπνοος σχεδιασμός δεν είναι το φόρτε μας. Όσο και αν κάτι σαν αυτό που βρήκε τη Θεσσαλία και όλους μας συμβαίνει σπάνια, καλό είναι να έχουμε εναλλακτικά σχέδια και να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Η αναφορά στην κακή συγκυρία, στο σπάνιο, στο απίθανο, δεν αρκούν. Είναι βέβαιο ότι οι επιπτώσεις κάθε είδους θα είναι μακροχρόνιες. Και μόνο το ότι τις μέρες αυτές μετακινούμαστε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα με μεγάλη δυσκολία, είναι μία δυσκολία που αντιμετωπίζουμε.

Τι θα γίνει; Φυσικά αναμένουμε και ευτυχώς η ΕΕ βοηθά. Είναι αρκετή η βοήθεια; Ποτέ δεν είναι επαρκής αλλά σίγουρα είναι σημαντική και σοβαρή βοήθεια.

Κατά τα άλλα, τελειώνει μία ΔΕΘ που δεν μοιάζει με τις άλλες. Λιγότεροι επισκέπτες, λιγότερη κίνηση στην πόλη και την αγορά. Λιγότερο ενδιαφέρον. Μπορεί κανείς να ξεχάσει και να ασχοληθεί με αυτά που θα ήταν τα κεντρικά θέματα; Οι αναφορές στην οικονομική πολιτική της νέας χρονιάς που θα ήταν αντικείμενο συζητήσεων και διαξιφισμών, χάθηκαν. Χάθηκαν -και σωστά- τα γλέντια και οι γιορτές. Αναμένουμε!

Στον ΣΥΡΙΖΑ η κρίση της εκλογής καλά κρατεί. Χάθηκε και αυτή στις λάσπες της Θεσσαλίας. Γράφοντας το κείμενο αυτό δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα -που πιθανόν δεν θα εκπλήξει. Το ξέρουμε τώρα που διαβάζουμε την εφημερίδα και μάλλον την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την τελική ψηφοφορία. Πόσοι ψήφισαν και η διαφορά πρώτου-δεύτερου θα απασχολήσουν. Όπως το τι θα κάνει ο τρίτος, ο τέταρτος και ο πέμπτος. Θα τα δούμε και αυτά στην πορεία. Αλλά και οι άλλοι που βασίζουν την αντίθεσή τους στη λανθασμένη σύνδεση των καταστροφών με τον σχεδιασμό που υποτίθεται ότι έπρεπε να γίνει, δεν πείθουν.

Έτσι βαδίζουμε προς τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Πλήθος συνδυασμών -όχι σαν το 2019, αλλά πολλοί και τώρα. Ελπίζω τον μήνα αυτόν να έχουμε την δυνατότητα να ακούσουμε. Ότι δύσκολα θα μάθουμε για τους υποψήφιους -είναι εντυπωσιακό ότι ένας στους 100 ψηφοφόρους είναι υποψήφιος- είναι αυτονόητο. Ότι σε ένα ψηφοδέλτιο με 140 υποψήφιους δύσκολα θα διαβάσεις όλα τα ονόματα, είναι επίσης αυτονόητο.

Κατά τα άλλα, ούτε τα κεντρικά θέματα συζητάμε -ακόμη- ούτε σχέδια για την καθημερινότητά μας βλέπουμε. Εννέα συνδυασμοί στον δήμο Θεσσαλονίκης, οκτώ στην Καλαμαριά και εννέα στην Περιφέρεια. Περαστικά μας…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16-17.09.2023