ΑΠΟΨΕΙΣ

Πέντε κάλπες σε 10 μήνες…

 06/03/2022 22:00

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρήσει κατά γράμμα αυτό που επαναλαμβάνει εδώ και καιρό ότι δηλαδή οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας θα ζήσουμε μία γεμάτη εκλογική χρονιά, που όμοιά της πιθανώς να μην έχουμε ξαναζήσει. Πέντε κάλπες σε 10 μήνες!

Εξηγούμαι: ο πρωθυπουργός θεωρώντας ότι οι θεσμικά ζητήματα, όπως η συνταγματική τετραετία, πρέπει να τηρούνται σχεδιάζει να κάνει εκλογές το καλοκαίρι του 2023. Ιούλιος του 2019 έγιναν οι προηγούμενες εθνικές εκλογές και αν το πάει μέχρι το τέλος θα έχουμε εκλογές τον Ιούλιο του 2023. Αυτή θα είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία της χρονιάς.

Είναι δε πολύ ισχυρό το σενάριο να μην προκύψει κάποια εκλογική πλειοψηφία από την πρώτη κάλπη και να έχουμε δεύτερες εκλογές εντός μηνός. Προβλέπεται δε ότι ο Μητσοτάκης δε θα χαλάσει «τα μπάνια του λαού», κάνοντας δεύτερες εκλογές αυγουστιάτικα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τραβήξει τις πρώτες εκλογές πίσω. Ιούνιο δηλαδή η πρώτη κάλπη, Ιούλιο η δεύτερη.

Έπεται η μάχη της αυτοδιοίκησης που έχει ορισθεί να γίνει τον Οκτώβριο του 2023. Και εδώ παρά την αλλαγή για εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 43% είναι πιθανό να έχουμε σε κάποιες περιπτώσεις και δεύτερο γύρο. Έτσι πριν καν φύγει το 2023 θα έχουμε φτάσει αισίως στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.

Η πέμπτη αναμέτρηση θα έρθει με τις ευρωεκλογές, όπου και εδώ υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία. Μάιος του 2024 είναι να στηθούν οι κάλπες ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη.

Αυτά είναι λίγο ως πολύ ισχυρά σενάρια. Γιατί μπορεί ο Μητσοτάκης να παίξει για λίγους μήνες σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές, αλλά οι άλλες τρεις αναμετρήσεις είναι δεδομένες. Οκτώβριος του 2023 οι δύο γύροι των αυτοδιοικητικών εκλογών και Μάιος του 2024 οι ευρωεκλογές.

Αυτή σειρά των εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και το γεγονός ότι οι αποστάσεις μεταξύ τους δεν είναι μεγάλες διευκολύνει και κάποιους που ενδέχεται να παίξουν σε πολλά ταμπλό. Για παράδειγμα, ένας ευρωβουλευτής που θα θελήσει να διεκδικήσει την εκλογή του στην ελληνική βουλή αν οι εθνικές εκλογές γίνουν το καλοκαίρι του 2023 μπορεί να δοκιμάσει την τύχη του ενώ είναι ακόμη ευρωβουλευτής. Αν βγει είναι πιθανό να του ζητηθεί να παραιτηθεί για λόγους ηθικής τάξης (δεν υπάρχει ασυμβίβαστο). Αν όχι παραμένει στη θέση του ευρωβουλευτή μέχρι το Μάιο του 2024.

Αυτό θα ισχύσει για όλους σχεδόν τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές της ΝΔ (πλην Βαγγέλη Μεϊμαράκη), καθώς όλοι οι υπόλοιποι διανύουν τη δεύτερη θητεία τους στην Ευρωβουλή και δε θα είναι ξανά υποψήφιοι. Οπότε κάποιοι ετοιμάζονται να κατέβουν. Η Μαρία Σπύρακη στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Μανόλης Κεφαλογιάννης στο Ηράκλειο, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου κάπου στην Αττική.

Το ίδιο ισχύει και για τους δημάρχους. Αν κάποιος τολμηρός επιθυμεί να μετακομίσει στη βουλή οι δύο αναμετρήσεις δεν απέχουν και πολύ. Μπορεί να παραιτηθεί πριν τις εθνικές εκλογές και αν εκλεγεί βουλευτής όλα καλά Αν όχι χάνει το δημαρχηλίκι για μόνο μερικούς μήνες.

Με αυτήν την έννοια η περίοδος από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι το Μάιο του 2024 θα χορτάσουμε εκλογές…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05-06.02.2022

Δημοφιλείς Απόψεις