ΑΠΟΨΕΙΣ

Πέντε αξιόλογα τμήματα ΑΕΙ για να χτίσετε μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία με προοπτικές

 08/01/2024 13:41

Του Δρ. Ταουσάνη Χρήστου, Επιστημονικού Διευθυντή EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας|www.employ.edu.gr

xristos-tousanis-1024x718.jpg



Συχνά πολλοί μαθητές βλέποντας μια σχολή, γνωρίζουν ή έχουν κατά νου ένα περιορισμένο εύρος των δυνατοτήτων που προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών. Μάλιστα υπάρχουν πολλά τμήματα στην Ελληνική Τριτοβάθμια εκπαίδευση που μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή αφετηρία αλλά και βάση για να μετακινηθεί μελλοντικά ένας απόφοιτος σε πολλές και διαφορετικές -μεταξυ τους- σταδιοδρομίες με βάση την μετέπειτα εξειδίκευσή του. Ακολούθως παρατίθενται, ενδεικτικά, ορισμένα τμήματα, που θα μπορέσουν να βοηθήσουν την/ον απόφοιτη/ο τους να ακολουθήσει μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία με αξιόλογες προοπτικές.

1. Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Ε.Μ.Π. Ο εφοδιασμός με γνώσεις στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Μηχανική, παράλληλα με τη γνώση πληροφορικής και υπολογιστικών πακέτων είναι χαρακτηριστικό του προγράμματος σπουδών. Επίσης, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα οικονομικών, κοινωνιολογίας, φιλοσοφίας, ακόμη και δικαίου! Στο 3ο έτος ο απόφοιτος συνεχίζει είτε στην κατεύθυνση του Μαθηματικού Εφαρμογών είτε του Φυσικού Εφαρμογών. Η πρώτη κατεύθυνση περιλαμβάνει τις ροές: 1. Εφαρμοσμένη Ανάλυση, 2. Στατιστική, 3. Μαθηματικά Πληροφορικής, 4. Εφαρμοσμένη Μηχανική - Υπολογιστική Προσομοίωση. Η δεύτερη τις ροές: 1. Υπολογιστική και Θεωρητική Φυσική, 2. Πυρηνική Φυσική και Στοιχειώδη Σωματίδια, 3. Οπτοηλεκτρονική και Λέιζερ, 4. Προηγμένα Τεχνολογικά Υλικά, 5. Μηχανική των Υλικών. Ο απόφοιτος μπορεί διεπιστημονικά να μετακινηθεί σε πεδία που αφορούν στην ηλεκτρονική μηχανική, στους αυτοματισμούς και τη ρομποτική, στη Βιοϊατρική ακόμη και στα Χρηματοοικονομικά. Το τμήμα προσφέρεται στο 2ο επιστημονικό πεδίο.

2. Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Αντικείμενο των τμημάτων είναι η μελέτη πεδίων όπως Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις, Διπλωματία, Ευρωπαϊκοί Θεσμοί κ.λπ. με σημαντική εστίαση και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών ώστε οι φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις που θα αξιοποιήσουν σε πολιτικό, επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο. Το πλαίσιο των προσφερόμενων γνώσεων παρέχει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να εμβαθύνουν περαιτέρω στην ενέργεια, τη στρατηγική, τη διακυβέρνηση και το διεθνές εμπόριο αλλα και ευρύτερα στη διεθνή πολιτική. Επακόλουθα, γνώσεις από τα προαναφερθέντα πεδία μπορούν γόνιμα να αξιοποιηθούν και να συνδυαστούν με μια μεταπτυχιακή εξειδίκευση που θα τους επιτρέψει να κινηθούν διεπιστημονικά ακόμη και σε πεδία όπως η Διαμεσολάβηση, η Διοίκηση, το Μάρκετινγκ και η Κυβερνοασφάλεια, θέτοντας τη βάση για μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία πέρα από τον παραδοσιακό κλάδο της Οικονομίας ή των Διεθνών Σχέσεων που ταυτίζονται συνήθως με το πτυχίο. Προγράμματα σπουδών Δ.Ε.Σ. προσφέρονται και στο 1ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

2. Επιστήμης Υπολογιστών Κρήτης. Ένα από τα παλαιότερα τμήματα πληροφορικής στην Ελλάδα που ασχολείται με τα αντικείμενα του υλισμικού, του λογισμικού, των εφαρμογών της πληροφορικής και της θεωρίας της Επιστήμης των Υπολογιστών. Οι σπουδές στο τμήμα και οι παρεχόμενες γνώσεις αποτελούν εφαλτήριο προκειμένου ο απόφοιτος να ασχοληθεί με πεδία όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), το 3D Printing, η Επαυξηµένη και η Εικονική πραγματικότητα, τα Γνωσιακά Συστήµατα κ.ά. Επιπρόσθετα, ο αυριανός απόφοιτος μπορεί -κάλλιστα- να δραστηριοποιηθεί σε τομείς όπως η Μηχανική Μάθηση, η Βιοϊατρική, η Επιχειρησιακή Νοημοσύνη. Το τμήμα προσφέρεται στο 2ο επιστημονικό πεδίο.

4. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πάτρας. Το πρόγραμμα σπουδών αφορά διάφορες περιοχές που σχετίζονται με τη Μηχανολογία, τη Μηχανική και την Αεροναυπηγική. Οι φοιτητές θα έρθουν σε επαφή με γνωστικά αντικείμενα όπως οι αυτοματισμοί, η πυρηνική τεχνολογία, ο σχεδιασμός αεροχημάτων, και διάφορα άλλα πεδία που σχετίζονται και με τη μηχανική όσο και την αεροναυπηγική. Επακόλουθα, οι φοιτητές επιλέγουν τομείς ειδίκευσης όπως ο Κατασκευαστικός, της Ενέργειας, Αεροναυτικής και Περιβάλλοντος, της Εφαρμοσμένης Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών και Εμβιομηχανικής ακόμη και της Διοίκησης & Οργάνωσης. Η διεπιστημονικότητα στη μεταπτυχιακή εξειδίκευση του μελλοντικού αποφοίτου θα συμβάλει σημαντικά στο να ακολουθήσει μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία σε θέσεις και ρόλους σχετικούς με την Εμβιομηχανική, την Βιοϊατρική, τις Νανοτεχνολογίες κ.ο.κ. Το τμήμα προσφέρεται στο 2ο επιστημονικό πεδίο.

5. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Τα τμήματα ασχολούνται με τα αντικείμενα του υλισμικού, του λογισμικού αλλά και των εφαρμογών της πληροφορικής κυρίως στις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο, η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη διαρκώς γεννά ευκαιρίες για τους αποφοίτους σε κλάδους που πραγματεύονται την Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή, τη Μηχανική Μάθηση, την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, τα Πληροφοριακά Συστήματα, τα Συστήματα Επικοινωνιών κ.λπ. Αν και στην Επιστήμη των Υπολογιστών είναι αρκετά δύσκολο να «προβλέψουμε» εξελίξεις, και εργασιακούς ρόλους που αναδύονται, σίγουρα ο απόφοιτος έχει το πλαίσιο γνώσεων για να κινηθεί διεπιστημονικά σε κλάδους η Ρομποτική, τα Χρηματοοικονομικά και η Τηλεϊατρική. Προγράμματα σπουδών προσφέρονται και στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

Επιλογικά, αυτά δεν είναι τα μοναδικά τμήματα και προγράμματα σπουδών που σας δίνουν αυτήν την προοπτική. Εκείνο που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, είτε είμαστε μαθητές που βρισκόμαστε στο Λύκειο, είτε φοιτητές που σκεφτόμαστε την μελλοντική μας εξειδίκευση, είναι το εξής: Κάθε πρόγραμμα σπουδών μας δίνει σημαντικές ευκαιρίες να κινηθούμε σε κλάδους που μέχρι πριν λίγα χρόνια δε φανταζόμασταν καν. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει να γνωρίζουμε το εύρος των επιλογών που μας παρέχει το πρόγραμμα σπουδών που μας ενδιαφέρει και να αποφεύγουμε τα «στεγανά» του παρελθόντος! Μόνο έτσι θα διευρύνουμε τις ακαδημαϊκές μας επιλογές και τις επαγγελματικές μας προοπτικές.