ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν τα κόμματα αναμετρώνται με τα ποσοστά τους

 21/05/2023 18:30

Το σφύριγμα της λήξης της προεκλογικής περιόδου ακούστηκε την Παρασκευή το βράδυ. Τι είδαμε στη διάρκειά της; Λίγα φρέσκα πράγματα. Ίσως η χρήση του TikTok να ήταν ένα από τα λίγα καινούρια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν εν έτει 2023. Ήταν δε αρκετά ενδιαφέρον το ότι τα σχετικά βιντεάκια είχαν χιούμορ και έδειξαν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί μπορεί να ξεφύγουν από τον ξύλινο λόγο που αρκετές φορές χρησιμοποιούν και μπορεί να επιλέγουν ατάκες και σκηνές που είναι αρκετά χιουμοριστικές, όπως το «ντιμπέι ρε» που είπε αλά Νίκο Αλέφαντο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τα λοιπά κλίμα αλλαγής δε δημιουργήθηκε, γεγονός που συνηγορεί στις εκτιμήσεις που προκύπτουν απ’ όλες τις δημοσκοπήσεις και οι οποίες επιβεβαιώνουν την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ. Αν υπάρξει ανατροπή αυτής της τάσης που δείχνει τη ΝΔ πρώτο κόμμα θα είναι κάτι που δε θα έχει έχει ξανασυμβεί. Φυσικά και οι εκπλήξεις μέσα στο πρόγραμμα είναι. Όπως και η επιβεβαίωση των προβλέψεων.

Αν θέλουμε να κάνουμε έναν απολογισμό της περιόδου θα πούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σταθερός στη στρατηγική που ακολούθησε την προεκλογική περίοδο. Έδιωξε τις εκλογές από θέματα που δεν ήθελε να πολυσυζητήσει, όπως οι υποκλοπές και τα Τέμπη και επέμεινε σε δύο ζητήματα. Τον δικό του απολογισμό της τετραετίας, αλλά κυρίως την πρότασή του για το μέλλον. Έτσι κατάφερε να ανατρέψει αυτό που συχνά συνέβαινε συνήθως στο παρελθόν από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Να κερδίζει τις εκλογές με σχέδια για το μέλλον. Ταυτόχρονα επέμεινε στη γραμμή της αυτοδυναμίας και στο ότι από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση, αλλά μόνο ένας αχταρμάς.

Ο Τσίπρας από την άλλη είχε μία στρατηγική που άλλαζε συχνά. Στο τέλος αυτό που έδειξε ότι έβαλε ως βασικό σύνθημα ήταν η δημιουργία ενός μετώπου κατά του Μητσοτάκη. Σε κάποιους έπιασε, αλλά εκτιμώ ότι δεν έπεισε ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανατροπής και αλλαγής. Ακόμη και το «Δικαιοσύνη παντού» που ήταν το κεντρικό σύνθημα δεν πέρασε. Φαίνεται πάντως ότι αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις και με πολύ πιθανή τη δεύτερη κάλπη, όπου τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστικά θα αυξηθούν, η προεδρία του δε θα αμφισβητηθεί.

Στοίχημα είναι αυτές οι κάλπες για τον Ανδρουλάκη. Πιέστηκε και από τις δύο πλευρές, προσπάθησε να διαφύγει με την τακτική «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός», αλλά φάνηκε ότι δεν κατάφερε να μπει σφήνα στους δύο μεγάλους. Ούτε και αυτός πάντως θα αμφισβητηθεί, καθώς είναι φρεσκοεκλεγμένος. Εκτός αν στην πρώτη κάλπη δεν πιάσει διψήφιο νούμερο και στη δεύτερη κάλπη καταγράψει ποσοστό κάτω από το ποσοστό που είχε πετύχει η Φώφη Γεννηματά το 2019.

Με αυτά και με αυτά επιβεβαιώνεται η ρήση ενός δημοσκόπου που έλεγε λίγες ώρες πριν την κάλπη ότι σε αυτές τις εκλογές τα κόμματα αναμετρώνται με τα ποσοστά τους. Και όχι με τους αντιπάλους τους…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.05.2023